Taliansko: Senát schválil spornú dohodu s Albánskom o ubytovaní migrantov

Taliansko: Senát schválil spornú dohodu s Albánskom o ubytovaní migrantov, ktorá je súčasťou snáh vlády o zdieľanie bremena migrácie so zvyškom Európy.

Návrh zákona bol schválený pomerom hlasov 93:61 po tom, ako ho predtým schválila dolná komora parlamentu. Dohodu teraz bude schvaľovať albánsky parlament, keďže tamojší ústavný súd jej dal v januári zelenú. Na základe päťročnej dohody Albánsko poskytne útočisko až pre 3000 migrantov v dvoch centrách, zatiaľ čo Taliansko urýchlene vybaví ich žiadosti o azyl.

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej privítala dohodu ako prejav európskej solidarity a podporila ju aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Skupiny na ochranu ľudských práv však vyjadrili obavy, že Taliansko sa vzdáva svojich medzinárodných záväzkov. Ľavicová opozícia to označila za nákladnú propagandu pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Podľa dohody bude vybudovanie a personálne zabezpečenie centier v Albánsku a zavedenie procesu kontroly na diaľku Taliansko počas piatich rokov stáť vyše 600 miliónov eur. Podľa opozície by sa tieto peniaze dali lepšie využiť na existujúce talianske centrá pre migrantov.

K opozícii sa vo štvrtok pridala aj talianska biskupská konferencia, ktorá odsúdila dohodu s Albánskom ako plytvanie verejnými výdavkami a „akt nezvládnutia migrácie a nezáujmu o tých posledných na zemi“.

(tasr, afp)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac