Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil že jeho vláda napriek verdiktu súdu vyšle do Rwandy prvé deportačné lety

Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že jeho vláda napriek verdiktu súdu vyšle do Rwandy prvé deportačné lety. Plánuje tak urobiť na jar roku 2024.

Britain_Politics841628999540 Britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Londýne 15. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Britský Najvyšší súd v stredu rozhodol, že plán britskej vlády posielať niektorých žiadateľov o azyl do Rwandy je nezákonný a v tejto krajine im hrozí zlé zaobchádzanie. Vláda podľa Sunaka už pracuje na novej zmluve s touto africkou krajinou a premiér predloží zákon, ktorým ju opäť vyhlási za bezpečnú krajinu.

Ďalej vyhlásil, že „nedovolí, aby medzinárodný súd zablokoval tieto lety“. V roku 2022 sa totiž Británia už pokúsila o deportačný let do Rwandy, no zablokoval ho Európsky súd pre ľudské práva.

Spojené kráľovstvo a Rwanda sa v apríli 2022 dohodli, že časť migrantov prichádzajúcich do Británie nelegálne pošlú do Rwandy, kde budú spracúvať ich žiadosti o azyl. Úspešní žiadatelia o azyl by však zostali v Rwande a nevracali by sa do Británie.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac