Desiatkam miliónov maloletých sa účty na Instagrame zmenia na tínedžerské

Spoločnosť Meta uviedla, že všetkých nových maloletých používateľov presunie do tínedžerských účtov okamžite a do 60 dní aj tých existujúcich.

New york, USA - June 23, 2017: Instagram application menu on smartphone screen close-up. Using Instagram app Aplikácia Instagram. Foto: Profimedia.sk

Spoločnosť Meta chce týmto krokom pomôcť rodičom, ktorí sa v súvislosti s používaním sociálnych sietí obávajú o duševné zdravie detí.

Tento krok prichádza niekoľko dní po tom, čo austrálska vláda navrhla obmedziť deťom prístup k takýmto platformám. Premiér Austrálie Anthony Albanese má v pláne do konca roka predložiť parlamentu legislatívu, ktorá by deťom mladším ako 16 rokov zakazovala používať sociálne médiá. Tie pritom Albanese nazval „plesňou duševného zdravia“.

„Táto nová skúsenosť je navrhnutá tak, aby podporila rodičov a upokojila ich, že ich deti sú vďaka správnej ochrane v bezpečí,“ informuje Meta s dôvetkom, že tínedžeri tiež získajú prístup k novej funkcii vytvorenej len pre nich. Tá im má umožniť vybrať si témy, ktoré chcú vidieť v službe Preskúmať, aby sa mohli sústrediť na zábavný a pozitívny obsah.

Maloletí budú mať súkromné profily

Neplnoletí používatelia sociálnej siete Instagram vo veku od 13 do 17 rokov budú po novom presunutí na takzvaný „účet pre mladých“. Ten bude mať prednastavené, že profil je súkromný. To znamená, že obsah uvidia iba ľudia, ktorých si človek pridá medzi priateľov. U detí vo veku od 13 do 15 rokov nebude možné toto predvolenie zmeniť bez súhlasu dospelej osoby.

Maloletí tiež na Instagrame neuvidia ten istý obsah, ako dospelí používatelia. Rodičia zároveň budú môcť nahliadnuť do toho, s kým ich maloleté deti komunikujú, informuje The New York Times.

Skryté budú nevhodné slová ako prevencia šikany

Ďalším z obmedzení bude tiež funkcia proti šikanovaniu s názvom „Skryté slová,“ ktorá má za úlohu odfiltrovať vo virtuálnom svete urážlivé výrazy.

Tínedžerov tiež okrem iného každý deň po uplynutí 60 minút strávených na Instagrame sieť upozorní, aby Instagram vypli. V noci sa maloletým spustí „režim spánku“, ktorý používateľom stlmí upozornenia medzi 22:00 a 7:00 ráno.

Prezident pre globálne záležitosti spoločnosti Meta Nick Clegg tvrdí, že ide o významný moment.

„A čo je najdôležitejšie, menej ako 16-roční používatelia sa budú musieť opýtať mamy a otca, či môžu tieto nastavenia zmeniť,“ dodáva prezident pre globálne záležitosti.

Odborník na sociálne média Matt Navarra vyslovil predpoklad, že TikTok a Snapchat budú s veľkou pravdepodobnosťou nasledovať vedenie Instagramu.

„Všetky tieto spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií sú pod čoraz väčším tlakom, aby implementovali bezpečnostné prvky odvodené od veku,“ zdôrazňuje Navarra.

Rodičia tínedžerov môžu vidieť, ktoré témy ich dieťa vyhľadávalo

Šestnásťroční a 17-roční budú môcť nastavenia ochrany zmeniť bez súhlasu dospelej osoby. Rodičia budú mať tiež možnosť vidieť, komu ich tínedžeri za ostatných sedem dní posielali správy, ale nie obsah správ. Budú si môcť pozrieť aj témy, ktoré ich dieťa vyhľadávalo.

Meta sa chce tiež zamerať na identifikáciu mladistvých, ktorí na Instagrame zavádzali o svojom veku a aj ich presunúť na účet pre mladistvých. Použiť chce na to nástroje AI.

Testovanie by sa malo odštartovať začiatkom budúceho roka 2025 počnúc Spojenými štátmi.

Odkedy budú nové pravidlá platné?

Noví mladiství používatelia sociálnej siete, ktorí sa od utorka (17.9.) zaregistrujú na Instagrame, budú automaticky umiestnení do účtu pre tínedžerov, no zatiaľ nebudú povinní overovať svoj vek.

„Tínedžerov, ktorí už Instagram používajú, upozorníme na tieto zmeny, aby sme ich budúci týždeň mohli začať presúvať do účtov pre tínedžerov,“ tvrdí Meta.

„Budúci rok prinesieme účty pre tínedžerov aj na iné platformy Meta,“ sľubuje spoločnosť s dôvetkom, že ide o veľké aktualizácie, ktoré zmenia zážitok z Instagramu pre milióny používateľov do 18 rokov.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac