Holečková: KDH nie je skutočnou opozíciou

Bývalá poslankyňa za kresťanských demokratov z hnutia odišla, pretože si nebola istá, či by KDH vstúpilo do vlády s Progresívnym Slovenskom.

9. schôdza parlamentu Martina Holečková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V relácii Na rovinu na webe Aktualít poslankyňa Martina Holečková (nezaradená) povedala, že dôvodom jej odchodu zo strany aj poslaneckého klubu bola neistota o ďalšom politickom smerovaní KDH.

Časť kresťanských demokratov by chcela ísť do vlády so Smerom, myslí si Holečková. Upresnila, že tým nemyslí radových členov, ale vedenie strany. Tendencia vraj stúpla hlavne po marcovom sneme. 

Poslankyňa si praje, aby bolo v ďalšej vláde Progresívne Slovensko. „Začínam mať pochybnosť, či by si (KDH) v najbližších parlamentných voľbách vybralo ako svojho partnera vo vláde PS, pretože iná možnosť tu nebude,“ povedala poslankyňa.  

Podľa Holečkovej sa Kresťanskodemokratické hnutie mohlo viac zapájať do organizovania protestov proti novele Trestného zákona.

„KDH nie je tou úplne jasnou opozíciou,“ uviedla.

Holečková mala podľa vlastných slov pocit, že Kresťanskodemokratické hnutie nechcelo byť na protestných zhromaždeniach, ktoré organizovali strany PS, SaS a KDH. Spomenula taktiež slová Milana Majerského, ktorý sa mal vyjadriť, že protesty vytvárajú napätie v spoločnosti.

V júni si KDH vybralo namiesto Holečkovej za predsedu poslaneckého klubu Igora Janckulíka. Poslankyňa sa domnieva, že prišla o pozíciu predsedníčky klubu, pretože odpovedala médiám na kultúrno-etické otázky inak ako chcelo vedenie KDH.

„Poslanecký klub nebol stotožnený s tým, ako som odpovedala (médiám) na kultúrno-etické otázky,“ uviedla Holečková. 

O svojej politickej budúcnosti ešte nie je politička rozhodnutá. Uviedla, že komunikuje s viacerými relevantnými stranami, ale ešte si musí zodpovedať viaceré otázky, kým ohlási svoje rozhodnutie.