Slalomár Beňuš sa stal štvrtýkrát v kariére celkovým víťazom Svetového pohára v C1

V záverečnom podujatí seriálu v španielskom stredisku La Seu d´Urgell mu na to stačilo štvrté miesto vo finále, keď v priamom súboji o prvenstvo v SP zdolal Žiga Linu Hočevara zo Slovinska.

Bronzový Beòuš na Olympijsom festivale pri jazere Kuchajda Matej Beňuš. Foto: PAvel Neubauer/TASR

Pred Matejom Beňušom skončil v sobotu na tretej priečke jeho krajan Michal Martikán, ktorého zdolali iba domáci víťaz Miquel Trave a druhý Ryan Westley z Veľkej Británie.

Tridsaťšesťročný Beňuš figuroval pred poslednými pretekmi v La Seu na čele pred Hočevarom iba o tri body a hoci v semifinále za Slovincom tesne zaostal, finálová jazda mu vyšla lepšie. Pripísal si dve trestné sekundy a skončil tesne za pódiom so stratou 3,83 s na Traveho, Hočevar bol až siedmy.

Beňuš ho tak celkovo predstihol o 15 bodov. Bronzový medailista z tohtoročných OH v Paríži predtým triumfoval v hodnotení C1 vo Svetovom pohári aj v rokoch 2010, 2015 a 2019. Jeho o takmer deväť starší reprezentačný kolega Michal Martikán vyhral SP celkovo až päťkrát a v sobotnom finále v Španielsku skončil na stupňoch víťazov na tretej priečke, bez trestnej sekundy a s mankom 2,38 na víťaza. V seriáli sa vyšvihol na konečnú 7. priečku.

Z hry o triumf v SP vypadol už v semifinále ďalší slovenský reprezentant a dovtedy tretí muž poradia Marko Mirgorodský, ktorý obsadil nepostupovú 14. priečku. Okrem neho sa do finále neprebojovali ani ďalší adepti na prvenstvo v seriáli – obhajca titulu Luka Božič zo Slovinska a jeho krajan Benjamin Savšek. Mirgorodský skončil v celkovom hodnotení SP napokon na štvrtej priečke za Beňušom, Hočevarom a Westleym.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok