Parlament rozhodne o výzve Ficovi postaviť sa proti právu na potrat. Koalícia váha

Takzvané právo na potrat sa má pridať do Charty základných práv EÚ, uzniesol sa europarlament. Návrh člena za hnutie Slovensko uznesením vyzýva vládu a premiéra, aby na Európskej rade dokument odmietli.

poslanec Rastislav Krátky náhradník koalícia O¼aNO a priatelia Kresanská únia a Za ¾udí Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Rastislav Krátky. Foto : Jakub Kotian/TASR

Európsky parlament 11. apríla vyzval smernicou Európsku radu, aby navrhla zaradiť právo na potrat do Charty základných práv EÚ.

Rezolúcia žiada členské štáty o doplnenie článku tri Charty tak, aby „každý mal právo na telesnú autonómiu, na slobodný, informovaný, úplný a univerzálny prístup k sexuálnej a reprodukčnej zdravotnej starostlivosti“.

Európska rada môže spustiť proces príjmania zmeny Charty základných práv EÚ.

Záborská: Smernica by bola PR pre potraty

V slovenskom parlamente je aktuálne návrh uznesenia s cieľom zastaviť pokus práva na potrat. Predkladateľ uznesenia proti prijatej smernici europarlamentu Rastislav Krátky z opozičného hnutia Slovensko tvrdí, že o kultúrno-etických otázkach by sa malo diskutovať na pôde národných parlamentov, nie v dokumentoch záväzných pre celú EÚ.

Proti prijatiu uznesenia vystúpila v rozprave poslankyňa za Progresívne Slovensko Beáta Jurík. Poslankyňa podporuje možnosť vykonávať umelý potrat v zdravotníckych zariadeniach.

„Som presvedčená, že v roku 2024, v tomto pléne a v takomto zložení, by sme o interrupciách vôbec nemuseli diskutovať,“ povedala Jurík. Zmena znenia Charty EÚ nemá mať vplyv na zákony Slovenskej republiky, tvrdila Jurík.

Ak by sa však takzvané právo na potrat dostalo do Charty základných práv EÚ, nemohli by byť potraty obmedzené do takej miery, ako je to v Poľsku, pretože by sa právo na potrat považovalo za základné. V súčasnosti je v Poľsku dovolené vykonať potrat iba vtedy, keď je priamo ohrozený život matky.

Poslankyňa Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská v reakcii na poslankyňu PS uviedla, že cez celoeurópske dokumenty sa europarlament snaží pôsobiť na národné parlamenty.

„Tieto dokumenty [smernica europarlamentu prijatá 11. apríla, pozn. red.] sa používajú ako argumenty, ako PR na to, aby bol vyvinutý tlak na členské štáty,“ zdôraznila Záborská.

Uznesenie možno podporí časť koalície

V parlamentnej rozprave s prejavmi v prospech uznesenia vystúpili Krátkeho stranícki kolegovia z poslaneckého klubu Slovensku, KÚ, Za ľudí a tiež niektorí poslanci KDH. Poslanci z PS a SaS uznesenie poslanca Krátkeho kritizovali.

Ak by aj všetci poslanci klubov KDH a Slovensko, KÚ, Za ľudí hlasovali za uznesenie, stále by to bolo málo. Potrebné sú aj hlasy poslancov koalície. Problém je v tom, že vládni poslanci za návrhy Matovičovho hnutia nehlasujú.

V rozprave 19. septembra sa však Andrej Danko vyjadril proti potratom. „Nenarodený plod v tele matky nasciturus je od čias starého Ríma chránený,“ povedal Danko.

Poslanec SNS Roman Michelko pre Štandard uviedol, že s textom uznesenia sa SNS stotožňuje, ale bude záležať, ako sa dohodne celý poslanecký klub v utorok. „V poslaneckom klube v zásade súhlasíme, nemáme výhrady,“ priblížil Michelko.

Problém však môže byť, kto uznesenie predkladá. „Ale keďže to ide z OĽaNO [predchádzajúci názov hnutia Slovensko, pozn. red.], je tam otáznik,“ dodal.

Michelko poznamenal, že na stretnutí klubu bude navrhovať, aby mali národniari pri hlasovaní voľnú ruku. Podľa informácií Štandardu minimálne jeden poslanec Smeru zvažuje podporu Krátkeho iniciatívy.

Parlament bude o uznesení poslanca Krátkeho hlasovať na konci septembrovej schôdze.


Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok