Hlas podržal Plavákovú vykázanú pre LGBT nálepku. Danko: Porušili ste koaličnú zmluvu

Koaličné spory medzi SNS a Hlasom neutíchajú. Najnovšie šéf národniarov Andrej Danko kritizoval poslancov Hlasu za to, že svojim hlasovaním podporili vznesenie námietky opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej (PS).

Danko vykázal L. Plavákovú pre nálepky na poèítaèi Lucia Plaváková (PS). Foto: Martina Kriková/TASR

Danko v stredu dopoludnia vykázal Luciu Plavákovú z rokovacej sály parlamentu, pričom dôvodom boli nálepky na jej počítači, ktoré boli podľa podpredsedu parlamentu reklamou. Poznamenal tiež, že propagujú LGBTI témy a porušujú rokovací poriadok Národnej rady SR.

Predseda SNS najprv žiadal poslankyňu, aby si nálepky počas dňa dala z počítača dole. Napokon sa po slovnej prestrelke rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Plaváková argumentovala, že rokovací poriadok neporušuje. „Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy,“ skonštatoval šéf SNS.

Podľa rokovacieho poriadku je totiž zakázané nosiť do pléna materiály propagujúce „politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu“. Vykázanie z rokovacej sály sa pritom považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni.

Plaváková podala námietku

Poslankyňa Plaváková voči tomu podala námietku, ktorej poslanci v hlasovaní vyhoveli. Podporili ju aj poslanci Hlasu, čo Danka nenechalo chladným. Podľa jeho slov tým totiž porušili koaličnú zmluvu. Za svojím rozhodnutím si stojí a o celej situácii chce hovoriť na koaličnej rade.

„Boli ste svedkom prvého politického podrazu Hlasu, pretože koaličná zmluva jasne hovorí, že poslanci Hlasu nemohli hlasovať za opozičný návrh. Došlo k hrubému porušeniu koaličnej zmluvy,“ povedal Danko novinárom. Pripomenul, že Hlas-SD sa často odvoláva na koaličnú dohodu. „Je to prvé hlasovanie, keď Hlas priamo zabezpečil víťazstvo PS,“ vyhlásil šéf SNS.

Danko zdôraznil, že Plavákovú už v minulosti upozornil, že nebude akceptovať, aby pri rečníckom pulte používala počítač s rôznymi nálepkami. „Poslanec nemôže žiadnu tému propagovať vizuálnymi prostriedkami,“ ozrejmil. Argumentuje tým, že vždy bol zástanca dodržiavania rokovacieho poriadku.

Huliak nazval opozičnú poslankyňu sukou

Plaváková v reakcii na to priznala, že sa jej ťažko hľadajú slová. „To, čo sme tu zažili, je hrôzostrašné a obludné. Je to útok na mňa ako LGBT osobu. Pánovi Dankovi prekážalo, že mám na notebooku dúhové srdce, okrem toho tam mám aj nálepku svojej dcéry. Andrej Danko otvorene povedal, že mu vadia LGBT nálepky, tak neviem, či sa mám teraz vymazať celá a nebyť tu alebo, ako si to predstavuje. Kde je to dno, na ktoré narazíme,“ pýtala sa opozičná poslankyňa.

Položila tiež otázku, či je normálne, aby takíto ľudia reprezentovali kohokoľvek v Národnej rade SR.

Danka sa na stredajšej tlačovke zastal aj poslanec SNS Rudolf Huliak. Plavákovej zároveň odkázal, že osobu obhajujúcu interrupcie nemôže nazvať inak ako „sukou“. Šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci nevylúčil, že budú pre tieto Huliakove výroky zvažovať politické či právne kroky. „Zamyslíme sa a uvidíme,“ dodal.

Podľa opozície by sa Huliak mal vzdať mandátu

Opozícia na popoludnie zvolala spoločnú tlačovú konferenciu, na ktorej sa nachádzali poslanci PS, SaS a KDH. Na tlačovke Plaváková Huliaka vyzvala, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Zároveň zdôraznila, že z celej koalície by sa malo ozvať „prepáčte“ a ticho by podľa jej slov nemal byť ani prezident Peter Pellegrini. Potvrdila tiež, že zvažuje podniknutie právnych krokov voči Huliakovi a je pripravená využiť všetky dostupné prostriedky na vyvodenie zodpovednosti voči jeho osobe.

„Chápeme, že sa táto koalícia rozpadá, ale nenecháme vás tieto útoky prejsť mlčaním. Predkladáme preto do parlamentu spoločné uznesenie, ktorým Národná rada musí odsúdiť prehlbovanie nenávisti a polarizácie,“ ozrejmila Plaváková.

Podpredsedníčka poslaneckého klubu SaS Mária Kolíková ju doplnila, že o podpore tohto uznesenia chcú hovoriť aj s koaličnými poslankyňami. „Hrubosť útokov mužov voči ženám je taká, akú si žiadna žena nikdy voči mužovi nedovolila. Začína to ponižovaním, takýmito slovnými útokmi, až to vyvrcholí do domáceho násilia. Hromadne to ako ženy musíme odsúdiť. Osobne táto výzva patrí zastupujúcemu predsedovi parlamentu Petrovi Žigovi. Nech ukáže, akú má úctu k ženám. Sme zvedaví, ako sa k tomu postaví,“ doplnila Kolíková.

„Ideologicky sa v mnohom nezhodneme, ale musíme sa jednotne postaviť proti útokom na ľudskú dôstojnosť. Sme za slušnosť, rešpekt a úctu jeden voči druhému, a to nielen v parlamente, ale aj v bežnom živote,“ pridala sa Andrea Turčanová z KDH.

Huliak sa ale podľa portálu Aktuality Plávakovej ospravedlniť neplánuje.

Situáciu bude riešiť aj ústavnoprávny výbor

O situácii v stredu rokovalo aj poslanecké grémium, ktoré rozhodlo, že sa tým bude zaoberať ústavnoprávny výbor. Považuje totiž za potrebné riešiť úpravu rokovacieho poriadku, aby bol jasný jeho výklad. „Zároveň je to ďalší dôvod, aby sme sa zišli ako pracovná skupina a nedoriešené otázky z aplikačnej praxe doriešili precizovaním rokovacieho poriadku,“ povedal Peter Žiga, ktorý je poverený riadením parlamentu.

Danko už pritom ako podpredseda Národnej rady SR riešil podobný problém v utorok (24. 9.), keď boli v pléne členovia poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ v tričkách, ktoré podľa Danka propagovali hnutie. Poslanci si napokon na tričká obliekli saká, čo Danko ocenil.

(gko, tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok