Ukrajina podľa Sikorského. A prečo jeho zmysel pre realitu upokojuje

Informačný únik Sikorského telefonátu potvrdil, aké pochmúrne sú ukrajinské vyhliadky a aká falošná je rétorika západných predstaviteľov, keď hovoria o ukrajinskom víťazstve a členstve v EÚ a NATO. Píše profesor Petr Drulák.

Polish FM Sikorski Visits Kyiv Minister zahraničných vecí Poľskej republiky Radoslaw Sikorski sa zúčastňuje na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Andrijom Sybihom v Kyjeve, 13. septembra 2024. Zdroj: Čubotin Kirill/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski patrí k hlavným európskym jastrabom pripraveným bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca. Súčasne z času na čas vidíme, že dôsledne rozlišuje medzi rétorikou a analýzou. Na rozdiel od mnohých iných, ktorí sa strácajú v propagande vlastného tábora, Sikorski napriek tomu, čo hovorí, netrpí žiadnymi ilúziami a je schopný tvrdo bojovať za záujmy svojej krajiny.

Poland first

O jeho realizme sa dozvedáme opakovane: keď pred mnohými rokmi tento presvedčený atlantista vyhodil svojho námestníka po tom, čo po rokovaniach s Američanmi usúdil, že námestník nadŕža Američanom; keď s európskymi ministerskými kolegami sprostredkoval dohodu medzi ukrajinským prezidentom Janukovyčom a lídrami Majdanu alebo keď sa pred desiatimi rokmi v tajne nahranom rozhovore v luxusnej varšavskej reštaurácii sťažoval, že vzťahy s Američanmi nestoja za nič a že Poliaci sa k nim správajú ako vazali.

Úniky plynu z Nord Streamu. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.