Pokus o mierne optimistickú úvahu o hrozbe tretej svetovej vojny

Dve tézy o hrozbe tretej svetovej vojny, či a za akých okolností môže vzniknúť a čo znamená zmena jazyka, ako o hrozbe jadrovej vojny začíname hovoriť.

The concept of a nuclear strike. Silhouette of a man with a remote control in his hands making an explosion. A politician who started a nuclear war Ilustračné foto: shaploff / Alamy / Alamy / Profimedia

Čoraz častejšie počúvame a čítame o hrozbe masívneho ozbrojeného konfliktu, ktorý mnohí autori a priori nazývajú treťou svetovou vojnou.

Téma získala ešte viac pozornosti po vyhláseniach ruského prezidenta Vladimíra Putina o revízii ruskej jadrovej doktríny, ktorá mení podmienky, za ktorých Rusi pripúšťajú možnosť použitia jadrových zbraní. Hoci v čase písania tohto textu ešte nevyšlo nové vydanie spomínaného dokumentu, západná verejnosť to už vníma ako priamu hrozbu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.