„Korunované“ kostoly Slovenska

Kríž na vrchole veže patrí medzi základné znaky kresťanských chrámov. Je symbolom obety Ježiša Krista. Nie je to však jediný prvok, ktorý býva na kostolných vežiach umiestnený.

BA1a Dóm svätého Martina v Bratislave s kráľovskou korunou na vrchole veže. Foto: Štefan Podolinský/ Archív autora

Nájdeme tu napríklad hviezdu a polmesiac ako spomienku na časy tureckých vojen či kohúta typického pre kalvínske chrámy. Tri naše kostoly sú však jedinečné zakončením veže v podobe kráľovskej koruny. Nachádzajú sa v Bratislave, v Balogu nad Ipľom a Dolných Orešanoch.

Dóm svätého Martina v Bratislave

Bývalý korunovačný chrám uhorských kráľov je v tomto prípade samozrejmou voľbou. V období rokov 1563 – 1830 tu korunovali spolu desať kráľov, jednu kráľovnú – slávnu Máriu Teréziu – a sedem kráľovských manželiek. Prvým kráľom, ktorému nasadili na hlavu svätoštefanskú korunu, bol Maximilián II. a posledným Ferdinand V., strýko a predchodca Františka Jozefa I.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.