Irán vypálil na Izrael stovky rakiet ako pomstu za Nasralláha

Izraelská armáda v utorok oznámila, že Irán odpálil rakety na Izrael. Zároveň informovala, že všetci civilisti sú už v protileteckých krytoch.

profimedia-0914770940 Projektily nad Jeruzalemom 1. októbra 2024. Irán spustil raketový útok na Izrael. Foto: Menahem Kahana / AFP / AFP / Profimedia

Podľa denníka Times of Israel odpálil Irán okolo 200 rakiet, Jerusalem Post odhadol ich počet až na 500. Agentúra AFP napísala, že nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov. V celej krajine sa zároveň rozozvučali poplašné sirény. Izrael vo večerných hodinách uviedol, že sa mu podarilo zachytiť až 180 balistických rakiet

Obyvateľom Izraela krátko pred útokom úrady nariadili, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti protileteckého krytu alebo iného objektu, ktorý zabezpečí ich ochranu. Následne informovali, že všetci civilisti sa stihli ukryť.

Iránska tlačová agentúra ISNA medzičasom zverejnila videozáznamy rakiet letiacich nad Teheránom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov zase informovala, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska.

Útok bude mať následky, varuje armáda

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že tá je pripravená a ochotná reagovať na všetky útoky z Iránu. „Sme vo zvýšenej pohotovosti v obrane a ofenzíve, budeme chrániť občanov Izraela. Tento útok bude mať následky. Máme plány a budeme konať v čase a na mieste, ktoré si zvolíme,“ povedal.

Hagari upresnil, že obranné sily zaznamenali „veľmi málo dopadov“ a nie sú známe žiadne zranenia „kvôli zodpovednému správaniu verejnosti…, aktivácii našej obrany a činnostiam našich partnerov na obranu štátu Izrael“.

Hovorca opísal útok ako ešte väčší, než ten, ku ktorému sa Teherán uchýlil pred niekoľkými mesiacmi. „Obranná reakcia bola nastavená podľa potreby,“ dodal.

Hagari zhruba o 19:45 SEČ (zhruba po hodinovom útoku) vyhlásil, že v z Iránu už na Izrael nemieria žiadne ďalšie hrozby, čo naznačuje, že raketový útok sa zrejme skončil, píše Times of Israel.

Na iránsky raketový útok reagoval podľa Times of Israel večer aj náčelník štábu izraelskej armády generálporučík Herzi Halevi, keď vyhlásil, že Izrael na iránsky útok odpovie.

„Dokázali sme svoju schopnosť zabrániť nepriateľovi dosiahnuť úspech kombináciou príkladného civilného správania a veľmi silného poľa protivzdušnej obrany,“ zdôraznil.

„Vyberieme si, kedy preukážeme naše presné a prekvapivé útočné schopnosti v súlade s pokynmi politickej skupiny,“ dodal Halevi.

Pomsta sa zabitie Nasralláha

Iránske revolučné gardy, na ktoré sa odvolal britský denník Guardian, tvrdia, že raketový útok je odvetou za zabitie lídrov libanonského militantného hnutia Hizballáh a palestínskeho Hamasu.

Príkaz na ich odpálenie vydal podľa významného iránskeho predstaviteľa, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters, osobne najvyšší iránsky duchovný vodca Ajatolláh Alí Chameneí 

Iránske revolučné gardy varovali, že ak Izrael voči útoku uskutoční odvetu, odpoveď Teheránu bude „drvivejšia a ničivejšia“, uvádza iránska štátna televízia.

Medzitým iránska misia pri OSN tento čin obhajovala nasledovne: „Zákonná, racionálna a legitímna reakcia Iránu na teroristické činy sionistického režimu – ktoré zahŕňali zacielenie na iránskych občanov a záujmy a porušovanie národnej suverenity Iránskej islamskej republiky – bola riadne vykonaná“.

Zaobišlo sa to bez vážnejších zranení

Záchranné služby židovského štátu tvrdia, že v súčasnosti nie sú žiadne správy o vážnych zraneniach. Ich hovorca uviedol, že pohotovostní zdravotní technici a zdravotníci boli nasadení, aby prehľadali „niekoľko miest, kde boli prijaté správy o raketových útokoch“.

„V súčasnosti nie sú hlásené žiadne zranenia spôsobené požiarom smerom k Izraelu, okrem dvoch ľahkých zranení šrapnelom v oblasti Tel Avivu a niekoľkých menších zranení na celoštátnej úrovni pri presune do bezpečných priestorov, ako aj prípadov úzkosti,“ povedal.

Irán údajne použil hypersonické rakety Fattáh

Pokyn na utorňajší raketový útok na Izrael údajne vydal samotný iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý zostáva na bezpečnom mieste. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný vysokopostavený iránsky predstaviteľ. Tvrdil tiež, že Teherán o svojom útoku vopred upovedomil Rusko a „krátko pred ním“ aj Spojené štáty, ktoré však túto informáciu vzápätí dementovali, rovnako ako aj Teherán.

„Pred našou reakciou sme Spojeným štátom neposkytli žiadne oznámenie, následne však bolo vydané vážne varovanie,“ uviedla iránska misia pri OSN.

Spojené štáty v reakcii na útok vyzvali všetky krajiny sveta, aby odsúdili iránsky útok, ktorý americké ministerstvo zahraničných vecí nazvalo hanebným a neprijateľným. Hovorca rezortu Matthew Miller informoval, že Teherán vopred USA na útok neupozornil. Dodal, že momentálne nie sú hlásené nijaké škody na amerických objektoch v tejto oblasti.

Miller okrem toho uviedol, že Irán bude niesť „dôsledky“ za tento útok, pričom USA budú reakciu naň koordinovať s Izraelom.

Izrael zneškodnil až 180 balistických striel

Izraelská armáda tvrdí, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet, ktoré v utorok odpálil Irán na Izrael. Svoju protivzdušnú obranu označila za „účinnú“ a dodala, že na obrane Izraela sa podieľali aj Spojené štáty. Izraelu pomohli ako s detegovaním hrozby zo strany Iránu, tak aj so zneškodnením niekoľkých rakiet. Izraelská armáda ďalej spresnila, že došlo k „izolovaným“ dopadom, respektíve zásahom, v strednej a južnej časti Izraela.

Iránske Revolučné gardy zase medzičasom uviedli, že ich raketový útok bol cielený na tri vojenské základne vojenského letectva v okolí Tel Avivu, pričom vôbec prvýkrát použili hypersonické rakety Fattáh. Okrem toho to mal byť aj útok aj na veliteľstvo vojenskej rozviedky izraelskej armády severne od hlavného mesta, ktoré bolo údajne v utorok popoludní evakuované.

Bejrút i arabská štvrť Jeruzalema oslavovali útok Iránu

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok privítalo iránske raketové útoky na Izrael ako pomstu za smrť svojho vodcu Ismáíla Haníju či vodcu proiránskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

Raketový útok Iránu na Izrael oslavovali v utorok večer i obyvatelia južných predmestí libanonskej metropoly Bejrút – streľbou do vzduchu či trúbením klaksónov svojich áut. Agentúra AFP pripomenula, že juh Bejrútu je označovaný za baštu proiránskeho militantného hnutia Hizballáh.

Iránski demonštranti mávajú vlajkami Hizballáhu a oslavujú raketový útok Iránu na Izrael. Foto: TASR/AP

Libanonská tlačová agentúra LNA vo svojom spravodajstve napísala, že z južných predmestí bolo počuť intenzívnu ​​streľbu z automatických zbraní, ktorou ľudia prejavovali radosť z odpálenia rakiet z Iránu smerom na Izrael. V rovnakom duchu informoval aj spravodajca AFP, ktorý podotkol, že tieto predmestia boli koncom minulého týždňa terčom mohutných náletov izraelskej armády. Práve pri nich prišiel o život vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Bývalý vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. Foto: Wikimedia

Výkriky radosti zaznievali aj v Jeruzaleme – v jeho arabskej štvrti Silwán, informoval libanonský spravodajský web L’Orient-Le Jour (OLJ). Silwán leží vo východnom Jeruzaleme okupovanom a anektovanom Izraelom od roku 1967. „Len čo Palestínčania (v štvrti) začuli prvé (varovné) sirény, začali pískať, potom tlieskať a kričať Alláhu akbar (Boh je najväčší), keď svetelné stopy po raketách rozžiarili čiernu oblohu,“ povedal miestny Arab.

Dodal, že miestni – na rozdiel od židovského obyvateľstva – nešli do krytov, „lebo ich ani nemajú“, ale postávali na uliciach či na strechách svojich domov a odtiaľ sledovali „predstavenie“.

Irán už útočil v apríli

Irán prvý priamy útok proti Izraelu uskutočnil tento rok v apríli. Použil pri ňom balistické rakety, drony a strely s plochou dráhou letu. Išlo vtedy o odvetu na útok na iránsky konzulát v Damasku. Izrael sa k nemu síce neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Napätie medzi Izraelom a Iránom v posledných dňoch znovu výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskemu hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky.

Biely dom včas varoval

Irán plánuje „bezprostredne“ zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok niekoľko hodín pred útokom vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto činu.

„Spojené štáty majú náznaky, že Irán sa pripravuje na bezprostredný útok balistickými raketami na Izrael,“ povedal americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. „Aktívne podporujeme obranné prípravy na obranu Izraela pred týmto útokom,“ doplnil s varovaním, že prípadný vojenský útok Teheránu na Izrael „bude mať pre Irán vážne dôsledky“.

Varovania pred možným útokom Iránu na Izrael prišli po tom, čo izraelské pozemné sily v noci na utorok začali pozemnú ofenzívu v Libanone. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny.

Irán vopred sľúbil odvetu za zločiny

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána varovalo, že Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo „zločinov“ Izraela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok varoval Irán, že „na Blízkom východe nie je miesto, kam by Izrael nedosiahol“. Dodal, že budúcnosť, „v ktorej je Irán konečne slobodný, príde oveľa skôr, než si ľudia myslia“.

Útok Iránu na Izrael môže prehĺbiť obavy zo širšieho regionálneho konfliktu na Blízkom východe, ktorému sa chcú USA a ďalšie svetové moci vyhnúť, píše AFP.

Washington v pondelok informoval, že posilňuje svoje sily na Blízkom východe o „niekoľko tisíc“ vojakov. Do regiónu privedie nové jednotky a zároveň rozšíri ďalšie, ktoré tam už pôsobia. Zároveň nasadí viac stíhačiek.

(tasr, ap, afp)