Skupina G7 odsúdila útok Iránu, Izrael má podľa nej právo na primeranú reakciu

Vyhlásenie G7 zverejnila vláda Talianska, ktoré skupine zloženej ešte z USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska momentálne predsedá.

Summit hláv štátov a vlád štátov skupiny G7 Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová prichádza na trojdňový samit svetových lídrov G7 v meste Borgo Egnazia v regióne Apúlia na juhovýchode Talianska vo štvrtok 13. júna 2024. Foto: TASR/AP

Lídri krajín skupiny G7 v stredu na popoludňajšom zasadnutí zvolanom Talianskom dôrazne a jednoznačne odsúdili iránsky raketový útok na Izrael. Podľa nich je stále možné dosiahnuť diplomatické riešenie konfliktov na Blízkom východe.

Lídri vo svojom vyhlásení vyjadrili vážne znepokojenie z eskalácie na Blízkom východe a zopakovali, že širší regionálny konflikt nie je v nikoho záujme.

Na zasadnutie sa cez telemost pripojil aj americký prezident Joe Biden. Krajiny G7 podľa Bieleho domu označili útok Iránu za „neprijateľný“, diskutovali aj o reakcii naň vrátane možnosti uvalenia nových sankcií.

Biden novinárom neskôr povedal, že nepodporuje nálety na jadrové zariadenia v Iráne v reakcii na iránsky útok na Izrael. Skupina G7 je však podľa neho jednotná v otázke, že Izrael má právo reagovať, ale „primerane“.

Spoločné vyhlásenie G7 tiež odkazovalo na plnenie rezolúcií OSN č. 2735 a 1701. Prvá z menovaných podporuje trojfázový plán prímeria v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným hnutím Hamas.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok