Izrael o mieste pobytu Nasralláha údajne informoval iránsky špión

Izraelská armáda údajne získala informácie o mieste pobytu vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha od iránskeho špióna, čo viedlo k úspešnému útoku na jeho pozíciu.

Iran_Mideast_Tensions752396 Demonštranti skandujú heslá a držia plagáty vodcu libanonskej militantnej skupiny Hizballáh Hasana Nasralláha s nápisom v arabčine: „K vašim službám, Nasralláh“ na zhromaždení na podporu Hizballáhu na námestí Felestín (Palestína) v centre Teheránu v Iráne v sobotu 28. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa správy denníka Le Parisien, ktorý cituje zdroj z libanonských bezpečnostných orgánov, Izrael konal na základe presných informácií o tom, že Nasralláh sa nachádzal na južnom predmestí Bejrútu, kde ho zasiahli izraelské vzdušné sily.

Zdroj tvrdí, že izraelské sily sa snažili vyhnúť akémukoľvek zlyhaniu. Útok vykonali 28. septembra počas stretnutia vedenia Hizballáhu a viedol k smrti dlhoročného vodcu hnutia. Nasralláh viedol šiitskú militantnú organizáciu 32 rokov, odkedy v roku 1992 zahynul jeho predchodca Abbás Músáví pri podobnom útoku izraelského letectva.

Hizballáh potvrdil Nasralláhovu smrť a prisľúbil, že bude pokračovať v konfrontácii s Izraelom.

(mm)


Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok