Prezident pri storočnici košického maratónu vyzdvihol myšlienku mieru v jeho názve

Peter Pellegrini v príhovore pred nedeľným štartom Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach pripomenul, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom.

2024_10_06_MMMKosice_01078058 (1)

„Za tých 100 rokov prežil aj temné roky vojny, aj svetlé obdobia mieru a dnes je čas opäť si pripomenúť, že mier nie je žiadnou samozrejmosťou, ale že oň treba bojovať s ešte väčším odhodlaním a vytrvalosťou, ako sa každý z bežcov popasuje dnes so svojou maratónskou výzvou,“ uviedol v príhovore prezident SR.

Zdôraznil, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom. „Nech sa z tohto nádherného športového podujatia dnes šíri nielen duch vytrvalosti a fair play, ale aj duch vzájomného porozumenia, tolerancie a mieru, ktorý má košický maratón priamo v názve,“ povedal Pellegrini.

Hlava štátu vyjadrila aj obdiv účastníkom maratónskeho behu. „Naozaj úprimne obdivujem každého, kto sa na to podujal. Musel v sebe nájsť dostatok sily, energie, trpezlivosti a odhodlania prekonávať bolesť, ktoré tak náročný športový výkon nevyhnutne prináša,“ skonštatoval prezident.

(tasr)