Svet stratil legendu: vo veku 73 rokov zomrel bývalý holandský futbalista Neeskens

Johan Neeskens dokázal počas kariéry vyhrať trikrát trofej v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov). Podarilo sa mu to v troch sezónach po sebe v drese Ajaxu Amsterdam (1970/71, 1971/72, 1972/73).

Vo veku 73 rokov zomrel dvojnásobný vicemajster sveta Neeskens Na archívnej snímke zo 7. júla 1974 bojujú o loptu futbalista NSR Rainer Bonhof (vpravo) a hráč Holandska Johan Neeskens. Vľavo je ďalší nemecký hrác Paul Breitner. Foto: TASR/AP

Vo veku 73 rokov zomrel bývalý holandský futbalista Johan Neeskens, ktorý patril medzi kľúčové postavy národného tímu „Oranjes“. Vicemajster sveta z rokov 1974 a 1978 podľa Holandského futbalového zväzu (KNVB) v nedeľu podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe. Neeskens sa preslávil počas éry legendárneho Johana Cruijffa, s ktorým spoločne obliekal aj dres FC Barcelona.

„S Johanom stráca holandský a medzinárodný futbalový svet legendu,“ napísala KNVB vo svojom vyhlásení.

Za Holandsko odohral dovedna 49 stretnutí, v ktorých nastrieľal 17 gólov. „Svojimi charakteristickými sklzmi, výsostným prehľadom a ikonickými penaltami zostane navždy jedným z popredných hráčov, akých kedy náš futbal vyprodukoval“.

(tasr)