Ruská armáda vstúpila do Torecka. Bojuje sa na každom vstupe do mesta

Ruské sily postúpili do východných častí mesta Toreck, povedala pre ukrajinský národný rozhlas hovorkyňa bojovej skupiny Luhansk Anastasia Bobovniková. Ruskí vojnoví blogeri tiež potvrdili, že Rusi postupujú k centru mesta.

profimedia-0901238923 Oblak dymu stúpa v oblasti mesta Toreck v Doneckej oblasti 24. augusta 2024 počas ruskej invázie na Ukrajinu, ilustračný obrázok. Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

„Situácia je nestabilná, boje prebiehajú doslova pri každom vstupe (do mesta),“ povedala hovorkyňa. Agentúra Reuters pripomenula, že sa tak stalo len týždeň po dobytí mesta Vuhledar.

Bobovniková povedala, že je ťažké posúdiť, ktoré časti mesta sú pod ruskou kontrolou, ale potvrdila, že moskovskí vojaci vstúpili minimálne na východné predmestie a postupovali po Centrálnej ulici v smere k tamojšej bani Centrálna.

„Situácia sa však neustále mení, buď im odoberáme palebné postavenia, alebo oni niekde ničia tie naše. Ale my ich neustále obnovujeme a snažíme sa vrátiť to, čo okupanti zhabali, a nedovoľujeme im postupovať,“ zdôraznila Bobovniková.

Rusi vraj postupujú ako šialení

Podľa policajnej brigády Luty, ktorá ukázala videá pouličných bojov a opísala situáciu v meste, ruské sily neprestávajú s náporom, no obrancovia sa podľa nej nevzdávajú.

„Vidieť Toreck zomierať, to je hlavné krédo nepriateľa. Okupanti postupujú ako šialení,“ napísala brigáda s tým, že útočníci neustále ostreľujú mesto húfnicami, mínometmi alebo takzvanými FPV dronmi.

Rusko postupuje smerom k Torecku od augusta a dobýva dedinu za dedinou. Ruskej pechote v jej postupe významne pomáhajú aj mimoriadne ničivé navádzané bomby, pripomína Reuters.

V noci zaznamenali dvanásť útokov

Ruské sily podľa vyhlásenia Generálneho štábu Ukrajinských ozbrojených síl na Toreck a okolité osady spustili v pondelok jedenásť útokov, pričom v noci na utorok ďalších dvanásť útokov.

Monitorovacia webová stránka DeepState, ktorá má úzke väzby na tamojšie ministerstvo obrany, uvádza, že osady na východnom okraji Torecka – Pivnične, Zalizne, Družba a Pivdenne – sú úplne alebo takmer úplne v rukách Ruska.

Foto: Deep State

Posun k ovládnutiu Donbasu

Toreck je už desať rokov frontovým mestom, keďže sa nachádza v blízkosti území, ktoré v roku 2014 obsadili Ruskom podporovaní separatisti. Odvtedy sa stalo dôležitou súčasťou ukrajinských obranných línií.

Pre Moskvu by obsadenie mesta, ktoré bolo do roku 2016 známe pod sovietskym názvom Dzeržinsk, podľa zakladateľa sovietskej tajnej polície Felixa Dzeržinského, znamenalo priblíženie sa k cieľu prezidenta Vladimira Putina ovládnuť celý Donbas.

Podľa ukrajinských vojenských analytikov by pád Torecka umožnil Moskve zablokovať kľúčové logistické trasy spájajúce operačné tylo kyjevských síl v oblasti s bojovou zónou vrátane hlavnej cesty medzi mestami Pokrovsk a Kosťantynivka.

Toreck bol pred inváziou na Ukrajinu domovom asi 30-tisíc ľudí, no v dôsledku neustálych útokov sa podľa ukrajinského webu Kyiv Independent jeho populácia do polovice septembra scvrkla na asi 1 600 obyvateľov.

Keďže Ukrajina teraz stráca čoraz viac územia, prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil svojim najvyšším predstaviteľom urobiť „všetko, čo sa dá urobiť“, aby minimalizovali postup Moskvy pozdĺž frontovej línie.

(tod/tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok