Vláda dá obciam 50 miliónov eur. Plánuje tiež zriadiť mediálny úrad

Predsedovia koaličných strán spoločne ohlásili finančnú pomoc mestám a obciam v tomto roku. Robert Fico a Andrej Danko takisto naznačili založenie mediálneho úradu a obmedzenia pre žurnalistov.

Premiér: Vláda poskytne mestám a obciam 50 miliónov eur Robert Fico (Smer). Foto : Ján Krošlák / TASR

Štát nahradí obciam a mestám výpadok na dani z príjmov fyzických osôb. Podľa analýzy vlády ide o sumu vo výške 50 miliónov eur. Obce a mestá ju dostanú do 22. októbra. Pravdepodobne sa rozdelí podľa veľkosti jednotlivých obcí, uviedol premiér Fico.

Vyšším územným celkom štát odpustí 20 miliónov eur z pôžičiek. Regionálne samosprávy sa podľa premiéra dohodli, že suma sa rozdelí všetkým krajom rovnomerne.

Komunálna reforma

Vládne opatrenia budú platné len v roku 2024. Premiér žiada Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), aby prišlo s komunálnou reformou. Táto úloha má byť na samosprávach, nie na úradníkoch ministerstiev, dodal Fico. Zároveň spochybnil, či malé obce s 50 alebo 100 obyvateľmi majú mať nárok na ďalších zamestnancov okrem starostu.

ZMOS v septembri uviedol, že mestá a obce sa dostali do krízového režimu. Podľa podpredsedu združenia Martina Červenku obce začali obmedzovať základné služby ako napríklad verejné osvetlenie. Obce žiadali vládu o pomoc s dofinancovaním pre zníženie výberu daní spôsobené nárastom daňového bonusu v roku 2022, ako aj pre nižší výber podielových daní v máji roku 2024.

Robert Fico takisto poznamenal, že o niekoľko týždňov ohlási vládnu pomoc domácnostiam pre rastúce ceny energií. Doplnil, že pomoc sa nesmie dotknúť sociálneho štandardu občanov.

ZMOS rieši už budúci rok

Predseda Združenia miest a obcí Jozef Božik informoval, že peniaze od vlády v čase novembra a decembra tohto roka padnú samosprávam vhod a prežijú do konca roka. „My sa však už vážne musíme začať rozprávať o tom, čo bude počas ďalšieho kalendárneho roka,“ spomenul.

Pre mestá a obce budú dôležité príjmy a výdavky štátu na rok 2025. „S veľkou opatrnosťou sa totiž pozeráme na nový štátny rozpočet a vnímame aj to, v akej kondícií budú mestá a obce vstupovať do nového roka,“ ukončil s tým, že 50 miliónov eur od vlády víta.

Koaličný návrh na dofinancovanie samospráv prichádza neskoro a je nedostatočný, uviedli predstavitelia opozičnej strany PS. Poslanec parlamentu Marek Lackovič (PS) mieni, že ohlásená podpora nezastaví zhoršenie kvality života obyvateľov miest a obcí.

„Návrh nepokrýva výpadky príjmov z dane z príjmu fyzických osôb za prvých deväť mesiacov tohto roka. Samosprávy prišli o 88 miliónov eur, pričom vládna pomoc im sľubuje len 70 miliónov eur,“ upozornil Lackovič. Vládny návrh, podľa Lackoviča spôsobí, že situácia v malých obciach sa dostane na kritickú úroveň.

Založenie mediálneho úradu

Predseda SNS Danko na tlačovej besede lídrov koalície oznámil aj plánované zmeny vo vykonávaní novinárskeho povolania.

„Chcem avizovať, že pripravíme založenie národného mediálneho úradu, budeme sa baviť o stavovských organizáciách a o pravidlách, ak si myslíte niektorí, že nás môžete špiniť, haniť bez toho, aby ste niesli zodpovednosť,“ povedal Danko na adresu Denníka N.

So zmenami súhlasil aj premiér. „Ja súhlasím so zriadením mediálneho úradu, poďme sa baviť, či novinári nemajú mať nejakú kvalifikáciu,“ povedal Fico.

Dodal, že novinári by možno mali mať povinnosť vyštudovať odbor žurnalistika alebo by mali byť rekvalifikovaní. Takisto uviedol, že sa uvažuje o tom, že by žurnalisti mali byť povinne členmi novinárskych stavovských organizácií.

(lh, tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok