Ekonomika má budúci rok rásť o 2,5 percenta, ceny o päť percent

Predpokladá to Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnej predikcii, ktorú zverejnila v stredu. Mierne tak zhoršila svoj odhad z letnej prognózy.

Tlaèová konferencia Národnej banky Slovenska k ekonomickému a menovému vývoju na leto 2024 Peter Kažimír. Foto: Jakub Kotian/TASR

Inflácia by mala v budúcom roku dočasne zrýchliť na päť z tohtoročných troch percent, následne sa vráti na nižšie úrovne.

„Ak by som mal v jednej vete zhrnúť našu jesennú prognózu, čo čaká ľudí na Slovensku a našu ekonomiku, tak by som asi použil nasledovnú vetu – solídny rast napriek silnému protivetru,“ zhodnotil na tlačovej konferencii guvernér NBS Peter Kažimír.

Upozornil, že vo svete naďalej vládne veľká neistota a odďaľuje sa zotavenie ekonomík kľúčových obchodných partnerov SR. Popritom prichádza nevyhnutná a veľmi potrebná konsolidácia verejných financií. „Toto všetko dočasne stlmí výkonnosť ekonomiky a posunie infláciu na vyššie úrovne,“ avizoval.

Centrálna banka očakáva, že budúci rok do istej miery odznejú podporné opatrenia v oblasti energií a ich ceny sa do veľkej miery zreálnia s trhovým vývojom. Pozitívnou správou však podľa Kažimíra je, že táto situácia neprinesie pokles životnej úrovne na Slovensku, neochromí rast ekonomiky a trh práce ostane naďalej stabilný. V tomto roku majú reálne mzdy vzrásť o 3,8 percent, budúci rok o 0,2 percenta.

Ak by nedošlo ku konsolidácii, odhad rastu ekonomiky v budúcom roku by bol podobný ako v lete, teda okolo troch percent. „Treba však povedať, že pri absencii konsolidácie by ekonomika čelila rizikám nižšieho ratingu, možných nečakaných pohybov na výnosoch štátnych dlhopisov a podobne. To, že prichádza konsolidačný balíček, tieto riziká v značnej miere znižuje, ale konsolidácia si samozrejme vyžiada svoje náklady,“ priblížil výkonný riaditeľ NBS Michal Horváth.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok