Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné starobné dôchodky viac ako 40-tisíc poistencom

Kto odpracoval 40 rokov do dovŕšenia dôchodkového veku pred 1. januárom 2023, upraví sa zníženie dôchodku z 0,5 na 0,3 percenta za každých 30 dní od vzniku nároku po dovŕšení dôchodkového veku. Týmto poberateľom sa tak dôchodky zvýšia.

dane_peniaze_eura Ilustračná snímka Foto: Pixabay.com

„O prepočet sumy predčasného dôchodku nemusia ich poberatelia osobitne žiadať, Sociálna poisťovňa tento krok vykonáva automaticky. Dôchodky vo vyššej sume im po prvý raz vyplatí v obvyklom výplatnom termíne v novembri 2024. Doplatky na dôchodku za obdobie od 1. januára 2023 do dňa pred splatnosťou v novembri 2024 bude postupne vyplácať od 11. októbra 2024. Rozhodnutia o novej sume dôchodku im bude zasielať doporučene od 18. októbra 2024,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Poberatelia predčasného starobného dôchodku, ktorí majú nárok na nové určenie sumy ich dôchodku, no nedostanú rozhodnutie počas tohtoročného októbra alebo novembra, sa podľa Kontúra nemusia obávať.

Sociálna poisťovňa plánuje v prvej polovici roka 2025 prepočítať sumu predčasného starobného dôchodku ďalším poberateľom, ktorým sa po priznaní zmenila suma dôchodku z iného dôvodu.

„Zákonnú lehotu na rozhodnutie o novej sume má pritom až do 31. decembra 2026. Snahou Sociálnej poisťovne je však prepočítať sumu predčasného starobného dôchodku dotknutým poberateľom čo najskôr, preto prepočet robí postupne, v niekoľkých etapách,“ doplnil Kontúr.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok