Fico si neobjednal správu SIS o atentáte, vysvetlil rezort vnútra výrok Šutaja Eštoka

Ministerstvo vnútra vydalo stanovisko k medializovaným informáciám o tom, že správu o atentáte si od Slovenskej informačnej služby objednal premiér Robert Fico.

fsaasfas Predseda vlády SR Robert Fico (Smer). Foto: Ján Krošlák/TASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (po rokovaní vlády) potvrdil len to, že predseda vlády Fico si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal od Slovenskej informačnej služby (SIS) správu o bezpečnostných rizikách spojených s ďalším možným pokusom o atentát na jeho osobu, na čo má z titulu svojej funkcie zákonný nárok. Nemyslel tým v žiadnom prípade správu o atentáte zo dňa 15. mája v Handlovej.

Na takejto správe SIS pracuje podľa vyjadrenia hovorcu rezortu vnútra Mateja Neumanna aj v spolupráci s Policajným zborom, a mala by byť prezentovaná poslancom Národnej rady, a v rámci zákonných možností aj verejnosti, aby sa zamedzilo šíreniu konšpiračných teórii v spojitosti s atentátom ešte do konca roka.

Čo povedal minister na tlačovke

Šutaj Eštok niekoľko hodín predtým po rokovaní vlády povedal, že premiér očakáva správu a už na nej pracuje SIS. „Bavil som sa s riaditeľom SIS, neviem či bude predložená už teraz na októbrovú schôdzu, ale určite to bude do konca roka. Paralelne popri tom prebieha vyšetrovací proces, v rámci ktorého tam je dozorová prokuratúra Generálna prokuratúra,“ konštatoval.

Na novinársku otázku, prečo to šetrí aj SIS, odpovedal Šutaj Eštok, že na to sa treba opýtať riaditeľa tajnej služby. „Takéto zadanie dostal od prijímateľa tých správ, od pána premiéra, a na základe toho riaditeľ koná [z interpretácie tohto výroku sa dá odvodiť, že si správu o atentáte objednal premiér, pozn. red.]. Verím, že tak, ako bola vypracovaná správa pred dvomi rokmi, ktorá bola v (utajenom) režime čítaná a hovorila o rozvrate právneho štátu na Slovensku. Vtedy sa otvorila téma zneužívania právomoci špeciálnych prokurátorov, vyšetrovateľov a niektorých sudcov a ja si myslím, že niečo podobné bude do konca roka na jednej zo schôdzí odprezentované šéfom SIS.“

K správe zaoberajúcej sa okolnosťami atentátu na Fica, na ktorej pracuje tajná služba, minister vnútra povedal, že jej detaily nepozná, nemá prístup ani k obsahu vyšetrovacieho spisu, je informovaný len o procesnom postupe. „Správa by mala byť najneskôr do konca roka predložená na rokovanie Národnej rady,“ konštatoval. Verí, že minimálne časť bude odtajnená aj pre verejnosť.

V rámci tlačovej konferencie ešte zdôraznil, že akékoľvek informácie z vyšetrovania nemá premiér Fico, ani nikto z politikov.

Odvolaní funkcionári pre atentát

Šutaj Eštok prezentoval aj to, že pre atentát na premiéra Fica odvolali dvoch riaditeľov v rámci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. V lete takisto odvolal aj krajského zástupcu polície v Trenčíne a okresného riaditeľa Policajného zboru v Handlovej.

K atentátu dostal minister vnútra správu od riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov. „Boli tam konštatované skutkové súvislosti. Ten hlavný kritický faktor, ktorý z tej správy vyplýval, bol, že v roku 2023 boli zanedbané školenia pre príslušníkov úradu na ochranu ústavných činiteľov. Neprešli tými školeniami, ktorými prejsť mali, na základe toho bola vyvodená aj personálna zodpovednosť,“ skonštatoval s tým, že sa zanedbali aj bezpečnostné previerky v roku 2023 aj roky predtým. Odvolaní podľa ministra neboli príslušníci Policajného zboru, ktorí boli priamo pri streľbe na premiéra, ale funkcionári.

Premiéra po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája vážne postrelil útočník Juraj Cintula. Ten je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Streľbou zblízka útočník spôsobil Ficovi viaceré vážne zranenia.

(tasr, im)