Zsolt Simon o návrhu pokút v zákone o štátnom jazyku: Ficova vláda hľadá nepriateľov

Predstavitelia SaS zásadne odmietajú zavedenie pokút do zákona o štátnom jazyku. Tvrdia, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a jej pravá ruka Lukáš Machala nás chcú vrátiť do "temnej mečiarovskej histórie" o 30 rokov naspäť.

Podpis memoranda o volebnej spolupráci SMK, Maïarského fóra a Hnutia spolupatriènos Zsolt Simon. Foto: Jakub Kotian/TASR

Predseda strany Fórum Zsolt Simon je zhrozený z aktuálneho návrhu zmien v zákone o štátnom jazyku. „Keď sa zdalo, že národnostná maďarská karta už vymizla, tak sa to vracia. Ficova vláda hľadá nepriateľov. To, čo tento návrh predstavuje, v našich očiach znamená, že sa máme stať nepriateľmi v tejto krajine,“ povedal.

„Namiesto toho, aby sme sa približovali civilizovanej Európe, otvárali sa novým možnostiam, podporovali vzdelávanie v anglickom jazyku či podporovali pobyt cudzincov, umožňovali slobodné rozhodnutia pri komunikácii firiem, podnikateľov, galérií, múzeí, slobodných médií, kultúrnych inštitúcií a pri vzdelávacích programoch, chcú machalovci a ministerstvo kultúry priniesť ďalšie reštriktívne opatrenia,“ zhodnotil tímlíder SaS pre kultúru René Parák.

Na tlačovej konferencii sa opýtal, ako chcú prinútiť opatrovateľa v zariadení, aby sa so zverencom rozprával po slovensky, keď mu nerozumie.

„Nechcem spochybňovať dôležitosť poznania spisovného jazyka. Ale bol by som veľmi opatrný, keďže je z dielne SNS, aj pri mnohých poslancoch a predsedovi, keďže ak by sa to malo týkať aj ich vyjadrení, a pre nich je časovanie a skloňovanie totálna španielska dedina, aby nemuseli siahnuť hlboko do vrecka aj oni a ich voličská základňa na sociálnych médiách,“ neodpustil si Parák.

Ondrej Dostál kolegu doplnil, že zámerom vrátiť do zákona o štátnom jazyku pokuty, si chce vládna moc „štuchnúť do maďarskej menšiny“.

(max)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok