Slovenské futbalistky zdolali Wales 2:1

Domáce hráčky viedli v Poprade po góloch Martiny Šurnovskej a Márii Mikolajovej 2:0, no v závere znížila Ffion Morganová.

Slovensko - Wales

Duel sledovalo 2013 divákov, čo je najvyššia návšteva na slovenský ženský národný tím. Odveta je na programe budúci utorok v Cardiffe.

Družstvo Petra Kopúňa dokázalo prekvapiť favorizované Walesanky, ktoré sú v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o viac ako dvadsať miest vyššie. Šurnovská mala už v prvom polčase tri šance, no presadila sa až v úvode druhého dejstva.

Dvojgólové vedenie zaradila presnou ľavačkou z priameho kopu Mikolajová, no Morganová znížila a pred odvetou je tak všetko otvorené. Víťaz dvojzápasu si zahrá opäť vo formáte doma – vonku o miestenku na záverečný turnaj s lepším z dvojice Gruzínsko – Írsko.

Doteraz najviac divákov na zápas Sloveniek prišlo na štadión v Žiline v roku 2013, na súboj kvalifikácie MS 2015 proti favorizovanému Nemecku zavítalo pod Dubňom spolu 1128 divákov. Rekord spred deviatich rokov tak bol v piatok prekonaný takmer o tisíc fanúšikov.

Walesanky boli v úvode aktívnejšie a už v 4. minúte sa mohla presadiť Estcourtová, ale tesne minula pravú žrď. Postupne sa dostali dopredu aj domáce, no strelu Mikolajovej bez problémov zneškodnila Clarková. Slovenky sa snažili „presovať“ súpera a po dvadsiatich minútach im to vyšlo, Šurnovská sa uvoľnila v šestnástke, ale vo veľkej šanci nenamierila presne.

Po polhodine hry vyšiel družstvu Kopúňa rýchly brejk, Fabová našla z pravej strany Šurnovskú, ktorá spálila ďalšiu veľkú príležitosť, keď opäť netrafila bránu. V 38. minúte opäť Šurnovská išla sama na bránu, no Clarková jej pokus vyrazila a Fabová z dorážky nedokázala trafiť odkrytú sieť.

Po zmene strán zahrozili prvé domáce, Fabovej center si Greenová takmer zrazila do vlastnej siete. Z následneho rohového kopu Hmírovej sa dostala lopta k Šurnovskej, ktorá pravačkou spoza šestnástky prekonala Clarkovú. Slovenky po hodine hry zvýšili vedenie na 2:0, keď Mikolajová ľavačkou zakrútila loptu presne k pravej žrdi.

V 71. minúte mal prvú stopercentnú šancu v zápas aj Wales, ale Roweová namierila tesne vedľa vedľa. Krátko na to Korenčiová podržala svoj tím po rohovom kope súpera a zneškodnila hlavičku Bartonovej. Favorit sa snažil spraviť niečo s výsledkom, Bartonová bola po centri v ďalšej príležitosti, ale „nevyzrela“ na Korenčiovú.

V 89. minúte sa Walesanky vrátili späť do hry. Striedajúca Morganová sa uvoľnila v šestnástke a znížila na konečných 1:2.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok