Sputnik bude zrejme dostupný aj pre seniorov. Ministerstvo potvrdilo slová Matoviča

Ruská vakcína sa možno budúci týždeň otvorí pre všetky vekové kategórie. Ruský výrobca poslal Slovensku aktualizovaný návod na lekárske použitie lieku, podľa ktorého neexistuje pre Sputnik vrchná veková hranica. Ministerstvo teraz analyzuje jeho obsah.

28. schôdza parlamentu Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: Pavel Neubauer/ TASR

Od pondelka 7. júna sa na Slovensku spustilo očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Vakcinačné centrum sa nachádza v každom kraji. Konkrétne mestá sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.

Očkovanie v centrách sa spúšťa postupne. Od pondelka sa očkuje v Bratislavskom a Žilinskom kraji, následne v utorok sa pripája Nitriansky kraj, vo štvrtok Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Počas nasledujúceho víkendu sa začne ruskou vakcínou očkovať v Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Očkovať sa smú ľudia vo veku od 18 do 60 rokov. Ešte minulý týždeň bol najväčší záujem práve vo vekovej kategórii od 55 rokov. Aktuálne je v čakárni na neregistrovanú vakcínu najviac ľudí vo vekovom rozmedzí od 40 do 49 rokov. Počet záujemcov oproti minulému týždňu klesol o viac než 500. Hrá sa o čas.

Ľudí v čakárni ubúda zrejme preto, že dostanú skôr termín na niektorú z mRNA vakcín. Pred letnými dovolenkami nechcú čakať. Mladí zas o štepenie Sputnikom nemajú záujem, pretože ho neuznávajú všetky dovolenkové destinácie. Napriek záznamu v covid pase sa v niektorých štátoch očkovanci nevyhnú karanténe a testovaniu.

Igor Matovič, hlavný iniciátor dovozu ruskej vakcíny, tvrdí, že nízky záujem by sme mohli kompenzovať tým, že povolíme štepenie pre všetky vekové kategórie. Slovensko sa podľa neho riadi neaktualizovaným príbalovým letákom. Nový návod na lekárske použitie vraj povoľuje štepenie pre všetkých.

Návod na lekárske použitie lieku, ktorým sa Slovensko aktuálne riadi, je voľne dostupný na stránke ministerstva zdravotníctva a jasne definuje cieľovú skupinu. Píše sa v ňom, že imunologické vlastnosti a bezpečnosť vakcíny sa skúmali v klinickej štúdii na zdravých dospelých dobrovoľníkoch oboch pohlaví vo veku od 18 do 60 rokov. Očkovacia látka sa preto určila pre týchto záujemcov.

Ministerstvo dalo Matovičovi za pravdu, Sputnik aj pre seniorov

Rezort zdravotníctva pre Štandard potvrdil Matovičove slová. Diskutuje sa o tom, aby bol Sputnik určený pre všetkých.

„Ministerstvo zdravotníctva sa riadi oficiálnymi informáciami od výrobcu, ktoré hovoria o vekovej hranici od 18 do 60 rokov. Môžeme zároveň potvrdiť, že rezort koncom týždňa dostal dokument v ruskom jazyku, ktorý momentálne analyzuje a po dôkladnej analýze budeme verejnosť v priebehu budúceho týždňa informovať o detailoch,“ povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Na Slovensku sa aktuálne nachádza necelých 200-tisíc dávok, ktorými by sme mohli zaočkovať polovičný počet uchádzačov. Počet v čakárni je preto nedostatočný a času nazvyš niet. Prvá dávka vakcíny exspiruje v júli a druhá dávka v auguste.

Podľa odborníkov sa záujem o očkovanie zvýši na jeseň počas tretej vlny pandémie. Dá sa predpokladať, že Sputniku nepomôže ani otvorenie pre všetkých dospelých jedincov. Starší ľudia, ktorí ešte nie sú zaočkovaní, čakajú na mobilné očkovacie tímy. Tie štepia vakcínou od Johnson & Johnson.

Časť starších ľudí zas čaká, kým bude očkovanie dostupné v ambulanciách všeobecných lekárov. Ani tí nebudú však očkovať Sputnikom. Ruská vakcína má totiž komplikované logistické podmienky a musí sa minúť do dvoch hodín od rozmrazenia.

Desaťtisíce očkovacích látok tak ostávajú visieť vo vzduchu. Rezort minulý týždeň uviedol, že o ich predaji či darovaní zatiaľ neuvažuje. Ešte je vraj priskoro a záujemcovia sa môžu prihlásiť v nasledujúcich dňoch.


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok