Pápežov týždeň v nemocnici: Nech pocítiš moju modlitbu, ako som ja cítila tvoju, píše malá Giulia

Pápež František podstúpi plánovanú operáciu Pápež krátko pred odchodom do nemocnice. Foto: AP/TASR

Pápež strávil uplynulý týždeň v rímskej nemocnici po plánovanej operácii hrubého čreva. Dnes napoludnie prednesie tradičnú modlitbu Anjel Pána práve z tohto miesta, ktoré občas prezývajú Vatikán číslo tri. Myslia naňho verejné osoby, náboženskí lídri i veriaci z celého sveta. Dojemný list dostal aj od detských pacientov.

Krátko pred odchodom na plánovanú operáciu do rímskej nemocnice pápež František stihol potvrdiť svoju návštevu Maďarska a Slovenska tento september. Informovanie o chirurgickom zákroku a jeho pooperačnom stave však spôsobilo „lavínu špekulácií“ a “oblak skepticizmu”, ako tomu hovoria niektorí pozorovatelia. Ale azda ešte dôležitejšia je reťaz modlitieb a verejných vyznaní za pápežovo zdravie. Pápež oslávi tento rok 85. narodeniny, stav jeho zdravia je preto – už vzhľadom na vek – vážna vec. Viaceré, najmä sekulárne médiá, sa sťažovali, že Vatikán oficiálne nedodával dostatok presných, kompletných informácií ani lekárske správy či vyjadrenia lekárov, ktorí sa zúčastnili na zákroku, čomu sme sa uplynulý týždeň venovali v samostatnom článku. Opačný pohľad zvnútra zase hovorí, že nie je potrebné informovať zbytočne podrobne, keďže pápež nechce dávať do popredia seba.

František si ale našiel spôsob, ako poslať odkaz a so svetom komunikuje: „Som dojatý množstvom správ a prejavov náklonnosti, ktoré som v týchto dňoch dostal. Ďakujem všetkým za blízkosť a modlitbu,“ napísal vo svojom tvíte pontifik.

Rímsky biskup počas svojho pobytu v nemocnici poslal vrúcne pozdravy mladým pacientom na neďaleké pediatrické onkologické aj neurochirurgické oddelenie. Načas mal zvýšenú teplotu, no komuniké z Tlačového strediska Svätej stolice doplnilo, že „podstúpil rutinné a mikrobiologické vyšetrenia vrátane hrude a brucha, ktoré sa ukázali negatívne“. Jeho liečenie teda pokračuje podľa plánu.

Katolícky líder myslí na „všetkých, ktorí trpia, a vyjadruje svoju blízkosť chorým, najmä tým, ktorí najviac potrebujú starostlivosť“, vysvetlil Matteo Bruni, ktorý stojí na čele vatikánskeho tlačového centra.

Najvyšší veľkňaz cirkvi sa veriacim osobne prihovorí dnes na obed na modlitbe Anjel Pána práve z rímskej nemocnice Gemelli. V minulosti podobne urobil pápež Ján Pavol II., ktorý sa tu liečil takisto. Polikliniku Gemelli preto občas prezývali „Vatikán číslo tri“. Tradičnú modlitbu Anjel Pána pápež totiž zvykne prednášať z Vatikánu pre ľudí na Námestí svätého Petra a v minulosti aj z „Vatikánu číslo dva“, teda z pápežského letného sídla v mestečku Castel Gandolfo.

Modlitby prichádzajú z celého sveta, Argentína zaostáva

Skoré uzdravenie mu taktiež priali politici a verejné osoby ako taliansky premiér Mario Draghi i tamojšia hlava štátu, ale napríklad aj prezidenti USA, Izraela, Nemecka i Chorvátska, no dosiaľ sa nevyjadril napríklad prezident pápežovej rodnej Argentíny. Alberto Fernandéz nedávno legalizoval v krajine potraty, voči čomu vystúpil aj argentínsky pápež. Špekulovalo sa o tom, prečo prezident Fernandéz neodložil ideologické nezhody, keď sa žiada solidarita s trpiacim krajanom, ktorý navyše stojí na čele katolíckej cirkvi.

Na skorú opätovnú spoluprácu s katolíckym lídrom sa teší taktiež diplomatický zbor akreditovaný pri Svätej stolici. Panne Márii ho zverili veriaci v mariánskej svätyni Fatima v Portugalsku, aby sa pápež „skoro a úplne uzdravil“.

Na pápeža Františka veľmi myslia aj veriaci z celého sveta a iní náboženskí lídri ako emeritný pápež Benedikt XVI. i predseda talianskych biskupov. Ekumenický patriarcha Bartolomej z Konštantínopolu dúfa, že „sa opäť uvidia, aby mohli spoločne napredovať v nevyhnutnom poslaní jednoty, ku ktorému nás volá Kristus“. Svoju blízkosť Františkovi vyjadril tiež veľký imám z Egypta Ahmed al-Tajíb, s ktorým v Abú Dabí v roku 2019 podpísali významný dokument o ľudskom bratstve.

Keďže tento týždeň bolo ôsme výročie pontifikovej prvej návštevy mimo Ríma na talianskom ostrove Lampedusa, na Jorgeho Bergoglia si spomenuli aj migranti, ktorých sa vo svojich príhovoroch často zastáva. Pontifik vtedy povedal, že musí ísť na tento ostrov, ktorý je „symbolom bolesti a nádeje pre mnohých“ migrantov, ktorí sa tam vylodili alebo zahynuli pri pokuse prekonať Stredozemné more.

Nech pocítiš moju modlitbu, ako i ja som cítila tvoju, píše mu malá Giulia

Na pontifika nezabudli ani deti. Detskí pacienti v nemocnici Gemelli, kde je aj pápež František, mu napísali: „Dozvedeli sme sa, že sa necítiš celkom dobre a že si teraz v našej nemocnici. Aj keď sa nemôžeme vidieť, posielame ti vrúcne objatie a prajeme ti skorú uzdravenie.“

Malá pacientka Giulia poslala Františkovi takýto dojemný odkaz: „Drahý pápež František, nech pocítiš moju modlitbu. Ja som cítila tú tvoju, keď mi bolo zle.“

V posledných rokoch nám pontifik mnohými spôsobmi pripomenul „milosť slabosti“, píše vatikánsky denník L’Osservatore Romano v tlačovom vydaní zo 7. júla:

„Len ak sa cirkev nebude báť ukázať vlastnú slabosť, bude skutočne silnou, lebo bude dôveryhodná. Preto sa stáva opravdivým Chestertonov výrok, ktorý o Petrovi a cirkvi hovorí: ‚Všetky ríše a všetky kráľovstvá zanikli pre túto vnútornú a neustálu slabosť, že ich založili silní muži na silných mužoch. Ale táto jediná vec, historická kresťanská cirkev, bola založená na slabom človeku, a preto je nezničiteľná. Pretože žiadna reťaz nie je silnejšia ako jeho najslabší článok.‘“

Nuž a za pápeža Františka sa modlia mnohí aj na Slovensku, vôbec nie len kvôli plánovanej ceste. Ako katolíci a kresťania vedia, tichá modlitba má rovnakú (ak nie väčšiu) moc, ako tá, o ktorej sa píše v novinách.


Ďalšie články