Gymnázium pripravilo výstavu olympiády

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Výstava približuje históriu olympijských hier a olympionikov z regiónu. Potrvá do 25. februára. Otvoriť ju prišla Zuzana Rehák-Štefečeková.

web-78

Gymnázium M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom pri príležitosti konania olympijských hier pripravilo pre verejnosť a žiakov výstavu História olympijských hier a olympionici z regiónu. Návštevníkov oboznamuje s históriou olympijských hier od prvých hier až po súčasnosť. Výstava venuje osobitnú pozornosť olympionikom, ktorých život je spojený s mestom Nové Mesto nad Váhom a regiónom.

Otvorila ju športová strelkyňa a olympijská šampiónka z Tokia Zuzana Rehák-Štefečeková. „Sú to také fajn pocity. Hlavne ma teší, že aj ja patrím do tejto športovej rodiny,” hovorí Rehák-Štefečeková. Jej manžel pochádza z Nového Mesta nad Váhom.

Výstava je obohatená aj o predmety od samotných účastníkov olympiád. Riaditeľ Gymnázia M. R. Štefánika Ján Pavlíček prezradil, že iniciátorom výstavy bola učiteľka telesnej výchovy Jana Predínska. „Pozháňala zo slovenského olympijského výberu veľmi veľa dokumentácie k olympijským hrám. Spojili sme to aj s ľuďmi z regiónu, ktorí sa olympijských hier zúčastnili ako športovci alebo ako funkcionári,” približuje Pavlíček. „Absolventom gymnázia bol prvý prezident SOV Vladimír Černušák. Na výstave predstavujeme aj tenistu Igora Zelenaya, rýchlostného kanoistu Slavomíra Kňazovického či futbalového reprezentanta Dušana Bartoviča. V roku 1968 bol na OH v Mexiku. Zhodou okolností máme momentálne študentku Elišku Hlaváčovú, ktorá je jeho vnučkou.”