Čo by obyvatelia zmenili na Novom Meste nad Váhom?

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Čo by chceli Novomešťania na meste zmeniť, čo im najviac vadí a čo si o tom myslí vedenie mesta? Na tieto otázky sme hľadali odpovede v uliciach Nového Mesta nad Váhom.

str9-hore-anketa_web

Opýtaným sa najviac nepáči neporiadok v meste. „Všade je veľa nečistoty. Po zemi sú plastové fľaše, papiere. Zdá sa, že v minulosti sa viac dbalo na čistenie mesta a ulíc,“ hovorí jedna z obyvateliek mesta.

„Mnohokrát sa to nestíha vyzbierať, fľaše sú okolo suda,“ pridáva sa ďalší obyvateľ. Podľa viacerých ľudí popadané lístie z jesene ostalo neupratané. „Komunálne služby chodili vždy zbierať lístie pred činžiakmi a tento rok to vôbec nerobili. Je tam toho lístia strašne veľa a teraz niet snehu, tak vietor všetko roznáša,“ hodnotí staršia pani.Niektorí obyvatelia vnímajú problematicky aj parkovanie v meste. Rodák z Nového Mesta nad Váhom hovorí, že niekde sa zaparkovať síce dá, ale sídliská sú problémové. „V pracovný deň je tu všetko plné, keď prídu ľudia z dedín, tak mnohokrát nie je ani kde zaparkovať,“ konštatuje druhý občan.Podľa niektorých mestu chýba poriadne ubytovanie. „Nie sú tu také možnosti,“ myslí si Novomešťan. Dopĺňa, že v meste postráda aj kúpalisko. V autobusoch by staršia pani zase uvítala bezbariérový prístup a mladý obyvateľ mesta by si prial viac kultúry z iniciatívy mesta „Mohlo by sa to žánrovo rozšíriť o niečo umeleckejšie a pre mladších.“Otázka čistoty pri kontajnerových stojiskách je podľa primátora mesta Jozefa Trstenského v prvom rade závislá od prístupu občanov pri nakladaní s komunálnym odpadom. „Technické služby mesta pravidelne čistia neporiadok pri kontajneroch, ale na druhý deň po vyčistení sa situácia opakuje.“ Tam, kde to technické podmienky dovolia, chce mesto vybudovať postupne polopodzemné kontajnerové stojiská. Na sídliskách by ich v tomto roku malo byť desať. V rozpočte na rok 2022 je vyčlenených 250-tisíc eur.Ako hovorí primátor, dôvodom neuprataného lístia bolo pokazené komunálne vozidlo. V súčasnosti sa lístia zbavujú pracovníci TSM ručným čistením. V rozpočte mesta je vyčlenených 230-tisíc eur na zakúpenie nového komunálneho vozidla na čistenie komunikácií.Primátor nesúhlasí s tým, že by mesto malo problém s parkovaním. „Počet parkovacích miest v našom meste je v porovnaní s inými okresnými mestami nadštandardný.“ Dopĺňa, že mesto plánuje výstavbu parkovacieho domu v centrálnej mestskej zóne pre 200 motorových vozidiel za približne 4 milióny eur.