Pápeža na Slovensku čaká špeciálna diéta a azda neohlásené stretnutia, tvrdí znalkyňa apoštolských ciest

img335 (1) Joan Lewisová spolu s Jánom Pavlom II. Foto: Archív Joan Lewisovej

Ako vyzerá príprava apoštolskej návštevy? Ako sa prepravuje pápežov liturgický odev? Čo bude pápež na Slovensku jesť? V rozhovore pre denník Štandard na to odpovedá Joan Lewisová, ktorá v 90. rokoch minulého storočia pracovala vo Vatikáne a videla do prípravy apoštolských ciest. Americká novinárka dlhodobo žije v Ríme a o Vatikáne píše knihy, články, weblogy, pápežov život komentuje v televízii. Hovorí, že pápež František na Slovensku bude istotne mať špeciálnu diétu a možno aj súkromné, neohlásené stretnutia.

Aký je význam septembrovej návštevy pápeža Františkova na Slovensku?

Každá návšteva pápeža je dôležitá, lebo prichádza utvrdiť svojich bratov a sestry vo viere. V súčasnosti to je veľmi významné, lebo po roku a pol obmedzení cestovania a po svojej marcovej návšteve v Iraku opäť cestuje. Jeho príchod na Slovensko bude dôležitý preňho, pre cirkev, katolíkov a všetkých občanov, lebo pápežove slová a modlitby sú často dobré pre všetkých.

Pracovali ste vo Vatikáne a videli do prípravy pápežských ciest, aj ste o tom písali. Čo všetko to zahŕňa?

Nebola som v pápežskom lietadle, ale vždy dolu „pri zemi“. Plánovanie pápežskej cesty je úžasné. Je úplne fascinujúce, keď vidíte, ako pápežovo lietadlo vzlietne, bežia jeho príhovory, sväté omše, cestovanie po krajine a podobne – a všetko ide hladko. Avšak tomu predchádzajú mesiace príprav. Po prvé, k apoštolskej ceste dôjde, ak pápeža pozve miestna katolícka konferencia a miestne úrady. Po druhé, pápež musí niekde prespať a skoro vždy je to apoštolská nunciatúra [veľvyslanectvo Svätej stolice, pozn. red.]. Len raz bol Ján Pavol II. v hoteli, a to v Azerbajdžane, kde nebola nunciatúra. Potom treba vybrať miesta na slávenie svätých omší. Ak ide o početnú katolícku krajinu, budú na štadiónoch, inak v katedrále. Treba tiež vybrať vhodné miesta na rôzne stretnutia. To sa rozhodne na papieri, no tie miesta si treba obzrieť.

Ako sa to deje?

Vatikán má na to špeciálneho človeka, ktorým je zvyčajne Monsignor [titul pre kňazov, skratka: Mons., pozn red.] pracujúci v Štátnom sekretariáte. Ten si v krajine osobne zistí, či sú miesta prístupné, či papamobil dokáže prísť až na pódium s oltárom, teda každý detail. Odmeria vzdialenosť medzi jednotlivými miestami, aj to, koľko krokov pápež prejde od papamobilu do kostola. Pápež často hovorí bez prípravy a zastavuje sa pri dave, lebo ho chce pozdraviť, no Vatikán ho pozná a ráta s minútami navyše.

Súčasťou tímu tohto človeka je aj Mons. Guido Marini, takzvaný majster pápežských liturgických slávení. Na každú liturgickú slávnosť má pápež osobitné oblečenie. To sa líši podľa toho, či ide o ekumenické stretnutie, svätú omšu, modlitbu, vigíliu. Už po mnoho rokov sa to robí tak, že oblečenie zabalia zvlášť do škatúľ. Ak bude päť liturgických podujatí, bude aj päť starostlivo označených škatúľ, ktoré pošlú spolu s batožinou pápežovým lietadlom. Po prílete ich vyzdvihnú osobitní ľudia spolu s batožinou pápežovho sprievodu aj novinársku batožinu. To platilo za pontifikátu Jána Pavla II. a aj teraz, overovala som to u Mons. Mariniho. Okrem toho miestne úrady musia vytlačiť lístky, program a iné tlačoviny na omšu, na pápežské podujatia a podobne.

Joan Lewisová v práci. Foto: Archív Joan Lewisovej

Kto mu napíše homílie a prejavy?

Jeho asistenti spravia prieskum o krajine a každom stretnutí, kde prehovorí, a zistia, aké je kultúrne a náboženské zloženie obyvateľstva. V príhovoroch sa zmieni o slabosti a aj o prednosti daného národa. Čo dnes potrebuje Slovensko a katolícka cirkev? Asistenti sa poradia so Slovákmi, aj so slovenskými kňazmi a s rehoľníkmi pracujúcimi vo Vatikáne. Ján Pavol II. miloval mladých a viem, že si chcel sám napísať každý text pre mládež. Pápež František si niektoré texty pripraví úplne sám a potom si ich nechá skontrolovať. Na iné texty napíše osnovu s myšlienkami, ktoré chce vysloviť. Napíše ich jeho asistent a na záver skontroluje pápež.

Táto cesta bude jedinečná i preto, že ľudia na masových podujatiach musia byť zaočkovaní.

Áno. Presný priebeh závisí od miestnych zdravotníckych pokynov a úradov. Ako sa budú žiadať a distribuovať lístky? A ako očkovanie, povinné rozostupy a iné obmedzenia ovplyvnia účasť? To je problém, ale prítomní novinári a komentátori by mali pripomenúť, že ak by nebol koronavírus, bolo by viac ľudí na mieste, teda treba vedieť, koľko bude žiadostí o lístky a podobne.

Apoštolské cesty sú len nedávny fenomén. Ak prídete ako pútnici do Ríma, tak ste si zaplatili cestu, máte ubytovanie a jedlo. Sú však ľudia, ktorí si nikdy nemôžu dovoliť, aby sem prišli. A pápeži to vedia, preto vravím, že utvrdiť svojich bratov a sestry vo viere počas apoštolskej cesty je dôležité, lebo oni by predsa mohli zostať v Ríme, vyhnúť sa namáhavej ceste, príprave a iným komplikáciám.

Aká bude bezpečnosť?

Vždy treba mať otvorené oči. To, že Jána Pavla II. postrelili vo Vatikáne, neznamená, že nikdy nebude ďalší atentát. Vždy sú ľudia, ktorí nenávidia cirkev, pápeža, niečo, čo povedal a tak ďalej. Myslím si, že Ján Pavol II. asi viac robil nečakané zastávky medzi ľuďmi, miloval ich a aj cestovanie. Mal dlhé, vyčerpávajúce zahraničné cesty, ale mal vieru v Boha a v to, že sa oňho postará, aj keď mal byť po namáhavom dni už v posteli. No bol presvedčený, že musí byť s veriacimi.

Čo nečakané a mimo programu môžeme od pápeža Františka čakať? Budú i neohlásené súkromné stretnutia? Napríklad odvolaný trnavský arcibiskup tvrdil, že sa s ním temer iste stretne.

Pápež môže napríklad nečakane pripomenúť zaujímavý poznatok o krajine a myslím si, že tentoraz nebude brať do rúk deti v dôsledku jeho nedávnej operácie. Osobne sa stretne s jezuitmi, lebo sám je jezuita.

Azda len niekoľko z organizátorov vie, či sú osobitné žiadosti o súkromné stretnutie s pápežom počas jeho návštevy. Najmä ak ide o osobitnú osobu či skupinu ľudí, ktorí sú známi v danej krajine. Záleží na pápežovi i na jeho zdraví, no môže odmietnuť oddych a uprednostniť krátke stretnutie. O tom sa dozvieme, až keď k tomu dôjde. Výnimočne sa stane, že o tom nik nevie. Pápeži sa stretávajú doslova s tisíckami ľudí a Vatikán to nekomentuje, lebo nie všetko je určené pre médiá. Robili to aj predchádzajúci pápeži.

Pápeži majú aj preferencie, čo sa týka jedla. Pápež František má po nedávnej operácii asi tiež prispôsobený jedálny lístok.

Kedysi malo Rádio Vatikán viac ľudí zapojených do apoštolskej cesty a pýtala som sa, či Ján Pavol II. mal diétu alebo potravinovú alergiu. Dozvedela som sa, že Karol Wojtyla nemal rád korenie a ľad (úsmev).

Nedávna operácia pápeža Františka vyžaduje úpravu jedálneho lístka a nato iste budú pamätať. Nebude žiadne podujatie pred 8. hodinou ráno a okolo obeda bude dostatok času, aby si prípadne mohol oddýchnuť, ani večer sa nič neplánuje.

Jeho program na Slovensku je však veľmi preplnený, a tak dúfam, že sa stihne ešte doliečiť. A že mu na Slovensku umožnia niekoľko prestávok, aby si odpočinul aj na päť, desať minút. Práve početnosť stretnutí ma prekvapila viac než akýkoľvek konkrétny bod programu. Ján Pavol II. a Benedikt XVI. zvykli mať viac stretnutí v Ríme krátko predtým, než odišli na dovolenku do pápežského sídla Castel Gandolfo, až som si myslela: Akoby tušili, že sa nevrátia. Inak, pápež František má krásny zvyk – pred apoštolskou cestou a po nej sa ide pomodliť pred mariánsku ikonu v Bazilike Santa Maria Maggiore.


Ďalšie články