Covid pas aj do reštaurácie? Zaočkovaní budú mať voľnejší prístup do prevádzok. Rozhodnutie zostane na majiteľoch

Od budúceho pondelka má platiť nový covid automat. Bude mať zrejme menej farieb a bude sledovať nielen epidemiologickú situáciu, ale aj zaočkovanosť nad 50 rokov v jednotlivých okresoch.

Otvorené terasy prevádzok v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Nový covid automat z dielne konzília odborníkov chce ministerstvo zdravotníctva predstaviť v utorok. Návrh ráta s rozdelením okresov už len do piatich farieb: zelenej, oranžovej, červenej, bordovej a čiernej.

O farbe okresu bude rozhodovať počet infikovaných či miera zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov.

Najprísnejšie pravidlá budú platiť v čiernych okresoch. Ak však bude v okrese viac ako 75 percent obyvateľov nad 50 rokov plne zaočkovaných, okres si zlepší farbu aj pravidlá až o dva stupne. Pri 65-percentnej zaočkovanosti päťdesiatnikov a starších sa farba posunie o úroveň nižšie.

Celkovo 65 percent očkovancov zatiaľ majú podľa iniciatívy Veda pomáha okresy Bratislava, Dunajská Streda, Senec a Pezinok. Pravidlá sa budú môcť aj sprísniť, ak budú rásť počty nakazených, alebo sa zhorší situácia v regionálnych nemocniciach. Prepínanie medzi jednotlivými farbami by malo ísť po novom rýchlejšie.

Zaočkovaní aj vo vyššom počte

Nový covid automat je prepojený s júlovou novelou z dielne ministerstva zdravotníctva. Tá umožňuje počas zhoršenej epidemiologickej situácie dočasne podmieniť vstup do prevádzok a prístup k službám pre zaočkovaných, tých, čo prekonali ochorenia COVID-19 alebo majú platný negatívny test.

O tom, koho obslúžia a vpustia do interiéru, budú rozhodovať prevádzkovatelia zariadení. Pri plne zaočkovaných nebudú mať takmer žiadne limity. Ak dovnútra pustia aj otestovaných a tých, čo prekonali covid, budú platiť určité obmedzenia.

Najprísnejšie regulácie nastanú, ak nebudú chcieť svojich hostí vôbec kontrolovať. Napríklad, ak sa majiteľ reštaurácie v červenom okrese rozhodne obsluhovať všetkých bez rozdielu, bude môcť predávať len cez okienko.

Zatiaľ nie je isté, aký test sa bude uznávať v jednotlivých prípadoch. Koalícia sa dohodla, že nezaočkovaní budú testovaní antigénovými testami zadarmo v práci aj na školách a zadarmo budú aj testy pre pendlerov. V iných prípadoch si budú musieť ľudia testy zaplatiť. Antigénovými sa bude testovať v nemocniciach a ich cena bude päť eur.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok