Oplatí sa očkovacia lotéria? Na otázku nedostaneme odpoveď ani po jej skončení

22. schôdza vlády Očkovaciu lotériu spustilo ministerstvo financií vedené Igorom Matovičom. Foto: Jakub Kotian/TASR

Náklady na očkovaciu lotériu by mali prekročiť 50 miliónov eur. Možno sa štátu vynaloženie týchto peňazí vyplatí, možno nie. Ak by sme sa to podujali zistiť, výpočet nám znemožní jedna veľká neznáma.  

Podporný materiál na spustenie očkovacej lotérie zverejnil na začiatku augusta Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) pôsobiaci na ministerstve financií. V špeciálnom analytickom materiáli vypočítal, lepšie povedané odhadol, že náklady na očkovaciu prémiu budú 26,4 milióna eur.

Ak majú byť tieto peniaze efektívne využité, lotéria musí presvedčiť, aby sa zaočkovalo najmenej zaokrúhlených 6 100 ľudí. K takémuto číslu prišiel ÚHP tak, že spomenutých 26,4 milióna eur podelil jednotkovými nákladmi na nezaočkovaného človeka. Tie vyrátal na približne 4 400 eur na osobu.

Na sprostredkovateľský bonus, teda akúsi prémiu pre výhercov z radov ľudí, ktorí presvedčia iných, aby sa dali zaštepiť, ráta ÚHP s ďalšími výdavkami vo výške 24 miliónov eur.

Výpočet ÚHP dospel k tomu, že peniaze vyčlenené na vyplatenie bonusu sa štátu oplatia vynaložiť, ak to prispeje k presvedčeniu na cestu k vakcíne v prípade takmer 24-tisíc ľudí.

Keď to spočítame, potom 50,4 milióna eur, ktoré sa vynaložia na lotériu zo štátneho rozpočtu, nebude vyplytvaných, ak sa vďaka tomuto priťahovadlu zaštepí na Slovensku niečo vyše 30-tisíc ľudí. Jeden zaočkovaný tak bude štátnu pokladnicu stáť 1 680 eur.   

Samozrejme, zaočkovaných pod vplyvom lotérie môže byť viac, môže ich byť aj menej. Potom lotériové náklady na jedného budú buď nižšie, alebo vyššie ako vypočítaných 1 680 eur.

Celkový účet nejasný

V predchádzajúcom texte sme pracovali s číslami, ktoré v podpornom materiáli k lotérii zverejnil ÚHP. Ten sa pritom sám odvoláva na číselné odhady. V nich tkvie prvá neznáma. No sú ďalšie. 

Z vyjadrení ministra financií SR Igora Matoviča nie sme múdrejší, lebo ten o celkových nákladoch lotérie nehovorí. Zato spomenul, že v lotérii sa rozdelí 110-tisíc cien za dvanásť týždňov. Ceny na prémiu majú podľa neho dosiahnuť dohromady približne 21 miliónov eur.

Otáznik tiež vyvoláva, či do nákladov, ako ich spočítal Inštitút, patrí 1,8 milióna eur pre Rozhlas a televíziu Slovenska. Presne takýto príspevok dostane televízia na výrobu série žrebovaní očkovacej prémie s názvom Byť zdravý je výhra, ktorá odštartuje 15. augusta.

Vyhodnotenie nemožné

Ministerstvo financií spustilo registráciu do očkovacej lotérie s názvom Byť zdravý je výhra 1. augusta. Už desať dní predtým avizovalo, že záujemcovia môžu registráciu očakávať práve na začiatku druhého prázdninového mesiaca, nech sa nachystajú.

Po deviatich dňoch od spustenia ministerstvo ohlásilo, že do lotérie sa zaregistrovalo 500-tisíc ľudí. Veľká otázka je, koľko z týchto ľudí je takých, že ich na prvé zaočkovanie presvedčila dlhšie avizovaná motivačná akcia ministerstva financií.

Veľkou otázkou to bude aj po skončení celej lotérie. Veď kto posúdi, či nových zaštepených presvedčila vidina výhry v lotérii, výhody pri vstupe do reštaurácie alebo túžba stretnúť sa s pápežom? Kto zistí, či sa len vďaka Matovičovej podpornej aktivite podarilo nazbierať 30-tisíc nových očkovancov?

Na konci dňa sa tak nebude dať vyhodnotiť, či štát na lotérii získal alebo prerobil. Napokon, ÚHP, ktorý robil prepočty spomenuté na začiatku tohto textu, sám konštatoval, že „o účinnosti lotérie pri podpore vakcinácie však zatiaľ v zahraničí neexistuje dostatok dôkazov“. Slovensko k vyjasneniu opodstatnenosti tejto cesty neprispeje.


Ďalšie články