Gröhling: Povinné očkovanie učiteľov sa dostáva na povrch

Téma povinného očkovania učiteľov a zamestnancov škôl sa dostáva "na povrch". Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling, ktorý chce diskutovať o povinnej vakcinácii určitých profesií, medzi ktoré by patrili napríklad policajti či zdravotníci, ale aj učitelia. Myslí si, že k tomu budú musieť zaujať stanovisko politické strany a následne aj vláda.

133288641_3606920459391374_3053202862843634233_n Minister školstva Branislav Gröhling počas očkovania proti COVID-19. Foto: Facebook

Ak nebude rásť počet zaočkovaných, za povinné očkovanie učiteľov by bol aj poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda školského výboru Radovan Sloboda (SaS).

Gröhling (SaS) na piatkovom brífingu v rámci výjazdu v Trenčíne povedal, že tému povinného očkovania neustále otvárajú spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO).

„Budeme ju otvárať aj ďalej, aby sme diskutovali o tom, či nemáme pristúpiť aj k takýmto opatreniam, kde by boli určité oblasti a profesie, ktoré by mali povinné očkovanie v rámci zdravotníkov, zamestnancov sociálnych služieb, Policajného zboru, ale aj učiteľov a zamestnancov škôl, aby sme vytvárali prostredie, že vieme v týchto oblastiach ďalej fungovať,“ skonštatoval minister.

SaS: Zatvorená trieda bude na zodpovednosti nezodpovedných

Sloboda na sociálnej sieti uviedol, že zatvorená trieda kdekoľvek na Slovensku bude na zodpovednosti práve tých nezodpovedných. „Môj osobný názor ako podpredsedu školského výboru NR SR je, že ak nebude rásť počet zaočkovaných, tak by pre všetkých učiteľov a zamestnancov škôl, ktorí nemajú zdravotnú prekážku, malo byť očkovanie povinné,“ napísal.

Minister tiež vyhlásil, že vyššia miera zaočkovanosti prispeje k bezpečnejším školám a prezenčnému vyučovaniu. Vyzval ľudí, ktorí ešte váhajú nad očkovaním, aby tak urobili ešte do začiatku školského roka.

Ministerstvo školstva má spustiť od 16. augusta call centrum. Chcú telefonovať aj riaditeľom a zamestnancom škôl v lokalitách s nízkou zaočkovanosťou. Rezort chce pomôcť aj ponukou očkovacích výjazdových tímov, ktoré by mohli ísť priamo do škôl.

Zaočkovanosť učiteľov je vysoká

Na Slovensku sa proti covidu zaočkovalo 66 percent učiteľov, odborných a nepedagogických zamestnancov. Z celkovo 128-tisíc zamestnancov v školstve sa tak pre očkovanie rozhodlo približne 84 500 z nich.

V každom okrese je zaočkovaná viac ako polovica zamestnancov. Výnimkou je Kysucké Nové Mesto, kde je ich podiel 49 percent. 

Najvyššiu zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl majú okresy Dunajská Streda (77 percent), Šaľa (73 percent), Bratislava (72 percent) a Myjava (71 percent). Nasledujú okresy Trnava, Komárno, Dolný Kubín a Prešov (70 percent). Tesne nad polovicou sú Detva (54 percent), Gelnica (55 percent), Čadca (55 percent) a Ilava (56 percent).

Aj v zahraničí volajú po povinnej injekcii pre učiteľov

Anthony Fauci, člen krízového štábu Bieleho domu na boj s koronavírusom, v utorok pre portál MSNBC uviedol, že očkovanie učiteľov by malo byť povinné. V Spojených štátoch sa totiž začína nový školský rok.

Dospelí by sa podľa neho mali očkovať, aby ochránili deti, ktoré pre vekový limit túto možnosť nemajú. „Teraz sme v kritickej situácii,“ zdôvodnil Fauci. „Máme viac ako 615-tisíc úmrtí a v súčasnosti sme vo veľkom náraste infikovaných, pretože sa blíži jeseň a školská sezóna. Je to veľmi vážna vec.“

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by mal najneskôr začiatkom septembra vydať definitívny súhlas na používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech. Tie majú zatiaľ v USA povolenie na núdzové použitie. Očakáva sa, že úplné schválenie vakcíny by mohlo zvýšiť dôveru Američanov, ktorí majú váhavý postoj k očkovaniu.

Keď FDA plne schváli túto mRNA očkovaciu látku, povinné očkovanie podľa Fauciho naberie na obrátkach. Dodal, že bude pravdepodobne zahŕňať všetky druhy škôl. Medzitým vyzval učiteľov a nepedagogických zamestnancov, aby sa postarali o bezpečnosť žiakov. Zdôraznil aj potrebu nosenia rúšok. „Vieme, že to môže byť nepríjemné, ale radšej mať trochu nepríjemnú situáciu so zdravým dieťaťom ako dočasne pohodlnú situáciu s dieťaťom na JIS.“

Počet nakazených detí rastie, netvoria však rizikovú skupinu

Podľa najnovších údajov Americkej pediatrickej akadémie sa deti nakazia koronavírusom častejšie než v začiatkoch pandémie. Spôsobuje to oveľa infekčnejší delta variant, ktorý je v Spojených štátoch dominantným. Za posledné dva týždne tam došlo k štvorpercentnému nárastu prípadov u detí.

Deti tvoria v USA 15 percent týždenných prípadov ochorenia COVID-19. Len malé percento z nich má počas infekcie zdravotné problémy alebo zomrie. Napriek tomu počet hospitalizácií v tejto vekovej skupine stále rastie a vedci si stále nie sú istí dlhodobými zdravotnými dosahmi na pacientov.

(tasr, est)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok