Veľká reportáž z volebnej noci

Väčšina médií z výsledkov nemeckých volieb buď jasá alebo cíti spokojnosť. Martin Leidenfrost videl volebnú noc inak. Mozaika jeho postrehov.

Parlamentné vo¾by v Nemecku Armin Laschet a výsledné číslo v očiach. Foto: TASR/AP

Prvé pozorovanie z centrál politických strán: ľudia tam jasajú s respirátorom. Aspoň všade tam, kde to zachytia kamery verejnoprávnych televízií ARD a ZDF. Rekordéri sú Zelení, tam sa v dave nedá nájsť ani jedna nezarúškovaná tvár. Ale prekvapuje aj AfD: pravicoví nacionalisti síce bojujú proti korona-opatreniam, no aj u nich mnohí nosia respirátor.

*

Prvé šokujúce číslo: Únia CDU a CSU, ktorá bola historicky považovaná za stredopravú stranu, stratila tri milióny voličov v prospech stredoľavej SPD a Zelených. Dva milióny prešli k sociálnym demokratom, jeden milión k Zeleným. V minulosti to bývalo tak, že z oslabenej Únie ťažila buď pravicovo-liberálna FDP, alebo čiastočne krajne pravicová AfD. Tentokrát k pravicovým stranám prebehlo z Únie značne menej voličov. Vyvstáva otázka, čo sú tie tri milióny Nemcov, ktorí prešli od CDU/CSU k ľavici, za ľudia. Sú to ľavičiari, ktorí volili v roku 2017 Angelu Merkelovú?

Druhé šokujúce číslo: strmhlavý prepad v kompetenciách, ktoré voliči pripisujú pyšným štátostranám z Únie. Ekonomická kompetentnosť mínus 25 percent, kompetentnosť v utečeneckej politike mínus 15 percent.

*

Paralelne so Spolkovým snemom sa volí aj nový parlament hlavného mesta Berlín. Berlín, kde doteraz vládla čisto ľavicová koalícia z SPD, postkomunistickej Lavice a Zelených, plní svoju povesť suverénne najhoršie spravovanej samosprávy – v mnohých volebných miestnostiach došli hlasovacie lístky, na uliciach sa tvoria dlhé rady.

Keďže prvá prognóza vyhlasuje Zelených ako najsilnejšiu berlínsku stranu, vidíme nevhodne rozjašené vystúpenie zelenej kandidátky na primátora. Bettina Jaraschová, ktorá je okrem iného členkou Ústredného výboru nemeckých katolíkov, bez dychu a v červených šatách ďakuje „množstvu občianskej spoločnosti, ktorá nás nosila a poháňala“. O Jaraschovej sme predtým počuli len raz: keď povedala, že v detstve sa chcela „stať indiánskym náčelníkom“, utopila sa v shitstorme zelených spolustraníkov a zelená cenzúra vymazala ten výrok zo záznamu mestského zjazdu. Veď „indián“ sa už nehovorí a „náčelník“ je mužský vzor. Jaraschová predviedla sebakritiku, srdcervúco sa ospravedlnila za „nereflektované spomienky z detstva“ a napokon nebola vymenená.

*

V „dome Konrada Adenauera“ ide na javisko vedenie strany, ktorá v ten deň utŕžila najhorší debakel od svojej existencie. V strede stojí kandidát na kancelára Armin Laschet, v druhom rade odchádzajúca kancelárka a bývalá dlhoročná predsedníčka strany Angela Merkelová. Porazený Laschet ďakuje Merkelovej za „16 dobrých rokov“, veľký potlesk, potom nazýva voľby „výnimočnou situáciou“ s tým, že mu nebol dopriaty „bonus z vládnutia“ v spolkovej vláde.

Divák nevie odvrátiť oči od neznámej amazonky, ktorá stojí vpredu vedľa Lascheta a pred Merkelovou. Je vysoká, vďaka striebornému punkovému účesu pôsobí ešte vyššie, nosí fialové kimono s obrovským farebným opaskom. Všetci ostatní na javisku sú viac-menej známi politici, krajinskí premiéri alebo ľudia z predsedníctva, len túto peknú mimozemšťanku nevideli ani znalci CDU. Ktože to je? Aha, je to poslankyňa CDU Silvia Breherová. Angažovala sa za zavedenie manželstva osôb rovnakého pohlavia a v Laschetovom „tíme budúcnosti“ dostala na starosť rodinnú politiku.

*

Veľké divadlo u Zelených. Na javisku iba dvaja ľudia, „kandidátka na kancelára“ Annalena Baerbocková a uvoľnený spolupredseda Robert Habeck. Ak by išlo o kompetentnosť a skúsenosti s vládnutím, Habecka by museli vyhlásiť za nádejného kancelára, lenže Zelení sú aj stranou feministickou a vybrali ženu. Baerbocková pohorela už pred voľbami a teraz priznala, že volebný výsledok už po stý raz nespĺňa euforické očakávania Zelených – „aj kvôli mojim vlastným chybám“. Na to priznanie sa priblíži Habeck a uteší ju bozkom na spánok. Ona sa zahanbene zavrtí ako tínedžerka.

*

V „dome Willyho Brandta“ more bielych vlasov, čaká sa na víťaza volieb. Nálada v centrále sociálnodemokratickej SPD by nemohla byť lepšia, 19 rokov z tohto miesta komentovali len volebné prehry. Rovnako ako predtým Laschet oslovuje červený kandidát na kancelára Olaf Scholz zarúškovaný dav slovami „priateľky a priatelia“, „súdružky a súdruhovia“ nezaznie. Scholzová reč je bezchybná, opakuje ale len heslá z kampane. Verejnoprávna televízia príde s tretím šokujúcim číslom: kľúčové kompetencie, ktoré voliči pripisujú SPD, sa nijako nezlepšili. „Sociálna spravodlivosť“, klasické eso sociálnych demokratov, stagnuje na historickom minime 40 percent.

*

Prvýkrát sa ukazuje predseda strany, ktorá odteraz bude spolu so Zelenými určovať, či bude Scholz alebo Laschet kancelárom. Predseda pravicovo-liberálnej FDP Christian Lindner sa tvári štátnicky, „posilnil sa politický stred, oslabili sa okraje“. Zaujímavejší je bezkvótový obraz, v ktorom sa Lindner prezentuje: Na ľavej strane má dvoch distingvovaných pánov, na pravej strane tiež.

*

Reportáž z berlínskeho predmestia Potsdam, v ktorom bývajú dvaja z troch kandidátov na kancelára, Annalena Baerbocková a Olaf Scholz. Verejnoprávna televízia robí interview s turistickým sprievodcom, ktorý vraj už dnes strávil osem hodín na bicykli. Sprievodca si dáva pozor, aby sa priamo k politike nevyjadroval, veľavravné je ale jeho tričko: je tam napísané Autofreie Stadt Hamburg – „Hamburg, mesto bez áut!“ Treba pritom vedieť, že Olaf Scholz je Hamburčan.

*

Povolebná diskusia kandidátov na berlínskeho primátora. Vie sa už, že Berlín bude mať primátorku, v prognózach medzitým už vedie kandidátka SPD Franziska Giffey, aj ona sa teší v červených šatách. Z rozjašenosti nádejného indiánskeho náčelníka ubudlo, no Jaraschová ešte stále hovorí, že chce „pokračovať s progresívnou koalíciou pod vedením Zelených“. Je pol ôsmej, voľby skončili o šiestej a pomaly už aj v Berlíne odvolili poslední občania, nejaké hlasovacie lístky sa zrejme našli. Aj keď predseda v meste bezvýznamnej FDP nazýva Berlín failed state, môže ľavicová koalícia s výraznou väčšinou pokračovať.

*

Scholz dáva interview inej verejnoprávnej televízii. Nemá význam z toho citovať, rozpráva totiž ako automat, práve za to si ho mnohí Nemci obľúbili.

*

Zelený podpredseda Habeck poskytuje interview. Tvrdí, že nepociťuje „žiadne osobné sklamanie“, práve naopak, „budujeme vládu pre Nemecko, ktorá vyhovuje tejto krajine a tejto dobe a ktorá bude dostatočne pôsobivá“. Je to teraz na Zelených a liberáloch, či sa rozhodnú za koalíciu „Jamajka“ s čiernym kancelárom Laschetom, alebo za koalíciu „Semafor“ s červeným kancelárom Scholzom. Najväčší programový rozpor, najmä v ekonomickej a klimatickej politike, je pritom práve medzi Zelenými a liberálmi. Otázka znie, či by sa najprv nemali medzi sebou dohodnúť na postupe Zelení a FDP. Severan Habeck odpovedá s odkazom na svoje vládne skúsenosti kladne: „Takto sme to v Šlezvicko-Holštajnsku urobili, najprv sme sa rozprávali s FDP, či Jamajka alebo Semafor.“ Mimochodom, v Šlezvicku-Holštajnsku vládne momentálne Jamajka.

*

Scholz, ktorý si prezývku „scholzomat“ naozaj zaslúžil, povie prvú, takmer originálnu vetu: „SPD je najstaršou stranou Nemecka, ona bojovala proti cisárskej ríši, bránila weimarskú demokraciu, bojovala proti fašistom a musela sa v NDR pozerať na zákaz fungovania.“

*

Liberál Lindner príde prvýkrát s kľúčovou myšlienkou tejto volebnej noci. Naráža na to, že Únia, liberáli a Zelení už v roku 2017 rokovali o formovaní Jamajky, lenže vtedy to stroskotalo na tom, že Únia a Zelení sa správali ako čerstvo zaľúbení, ktorí dávali najavo, že tretí liberálny partner im je len na príťaž. Teraz Lindner hovorí: „Angažoval by som sa za to, aby Únia a FDP zaobchádzali teraz so Zelenými férovejšie než Únia a Zelení v tom čase s FDP.“ Lindner nazýva Scholza „úctyhodnou osobnosťou“, pripomína ale tiež, že v straníckom vedení SPD sú oveľa ľavicovejší ľudia, napríklad Kevin Kühnert a Saskia Eskenová. Je zreteľné, že Lindner chce lanáriť Zelených do väčšinovo stredopravej koalície s kancelárom Laschetom. Štvrté prekvapujúce číslo je bleskový prieskum, podľa ktorého až 40 percent voličov jeho FDP je za väčšinovo stredoľavú koalíciu pod vedením Scholza. Menej prekvapuje, že 55 percent Nemcov je nateraz za vládu pod vedením sociálnych demokratov, len 36 za vládu pod vedením kresťanských demokratov. Je čím ďalej tým jasnejšie, že Scholz vyhral.

*

Ešte raz, len teraz na ZDF, povolebná debata o voľbách v spolkovej krajine Berlín. Nič nové, až na to, že mladá, pestro oblečená novinárka premenuje dosť nepravdepodobný variant koalície, ktorej sa hovorí podľa farieb vlajky „Nemecko“, na „Východný Timor“.

*

Teraz to bude zaujímavé, začína sa tradičná Elefantenrunde, „kruh slonov“, povolebná debata všetkých predsedov parlamentných strán. Moderátor na úvod zdôrazňuje, že „všetci prítomní sú čerstvo a negatívne testovaní“.

Vedľa seba sedia rivali o kandidatúru Únie na kancelára, Armin Laschet z CDU a Markus Söder zo sesterskej bavorskej CSU. Laschet zase hrá rolu veľkého zmierovača, chce „nájsť väčšinu zo stredu Spolkového snemu“. Söder, ktorého CSU v Bavorsku tiež utŕžila debakel, vyjadruje „Arminovi“ „rešpekt“, „urobilo sa mu veľa nespravodlivosti“. Keďže to bol často samotný Söder, ktorý páchal tie nespravodlivosti, žne od Lascheta neveriaci pohľad.

Všetci testovaní prítomní sa bavia medzi sebou veľmi zdvorilo, len predstaviteľka nacionalistickej AfD Alice Weidelová odpovedá s jedovatým tónom na jedovaté otázky moderátorov. AfD stratila dve percentá, čo Weidelová kreatívnym spôsobom preráta na úspech – lebo kandidovali aj dve iné koronaskeptické strany, ktoré sa do Spolkového snemu nedostali. Weidelová ako jediný „slon“ odmieta tvrdenie, že Zelení patria k politickému stredu.

Liberál Lindner opakuje svoj návrh, že liberáli a Zelení by mali najprv rokovať medzi sebou, pri druhom pokuse s tým už zelená Baerbocková súhlasí. Vyvíja sa niečo také, ako koaličné rokovanie v priamom prenose, všetci demonštrujú svoju dobrú vôľu. Baerbocková zase ukáže svoju nekompetentnosť, keď si jeden návrh Lindnera (Superabschreibungsprogramm, superprogram odpisovania) pamätá ako Sonderausschreibungsprogramm, špeciálny tendrový program, cení sa ale to, že to myslela dobre. Rokovania sú to konkrétne a konštruktívne, Zelení chcú zakázať spaľovací motor od roku 2030, zelený Söder je za 2035, snáď sa dohodnú v strede.

*

Volebná noc bude ešte dlhá, avšak odteraz sa všetko opakuje často v takmer rovnakých formuláciách. Piate prekvapujúce číslo je o tom, že SPD vyhrala v pomere 31:28 u starých medzi 60 a 70, títo voliči boli donedávna verní Únii. Nemecká kresťanská demokracia je (s 39 percentami) miláčikom už len medzi voličmi nad 70 rokov.

*

Na konci volebnej noci ešte špecifikum verejnoprávnej nemeckej televízie, program sa končí hovoreným komentárom. Zaslúžilý sivovlasý redaktor usudzuje: „Po Merkelovej bude vláda pestrejšia.“


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok