Rusi nakrúcajú prvý film vo vesmíre, herci zažili tvrdú prípravu. Drámu priniesol už let na vesmírnu stanicu

Klim Šipenko a Julia Peresildová na palube ISS. Foto: Twitter/Roskosmos Klim Šipenko a Julia Peresildová na palube ISS. Foto: Twitter/Roskosmos

Americký plán na prvý celovečerný film vo vesmíre zhatili Rusi. Už cestu do kozmu sprevádzala malá dráma. V utorok sa pripojili k Medzinárodnej vesmírnej stanici, z ktorej máme prvé zábery. Nakrúcaniu predchádzala tvrdá príprava, herci museli splniť náročné atletické limity.

Ruský režisér Klim Šipenko a herečka Julia Peresildová v utorok 5. septembra dorazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Budú tu nakrúcať časť celovečernej snímky s názvom Výzva (Vyzov), pričom pôjde o prvý film so zábermi priamo z vesmíru.

Dramatický bol už príchod filmárskej dvojice spolu s kozmonautom Antonom Škaplerovom. Po tri a pol hodinovom lete sa mala vesmírna loď Sojuz MS-19 automaticky pripojiť k ISS, to sa však nepodarilo. Opraty musel preto prevziať Škaplerov, ktorý loď pripojil k stanici manuálne.

Štáb na ISS strávi dvanásť dní, počas ktorých nakrútia približne 40 minút filmu. Pôjde o drámu, v ktorej musí zdravotníčka zachrániť kozmonauta so zlyhaním srdca na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Vzhľadom na jeho stav ho nie je možné prepraviť na Zem, pomoc teda musí prísť za ním na obežnú dráhu.

Vo filme si okrem Peresildovej zahrajú aj ruskí kozmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov, ktorí sú momentálne prítomní na stanici. Rolu dostal aj kozmonaut Škaplerov, ktorý stvárni kapitána lode, čo na ISS privezie lekárku.

Vesmírne preteky pokračujú

Nakrútenie prvého filmu vo vesmíre je pre mnohých ľudí akoby pokračovaním známych vesmírnych pretekov medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom z obdobia studenej vojny.

V Spojených štátoch už dlhší čas špekulovali o tom, že známy americký akčný herec Tom Cruise spolupracuje s riaditeľom vesmírnej spoločnosti SpaceX Elonom Muskom a organizáciou NASA na nejakom spoločnom projekte.

V máji 2020 NASA potvrdila, že Tom Cruise pripravuje nakrúcanie filmu vo vesmíre na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Pri projekte zaznievalo meno režiséra Douga Limana a približný rozpočet 200 miliónov dolárov (173 miliónov eur).

Pôvodne malo ísť o prvý celovečerný snímok nakrútený vo vesmíre a Tom Cruise mal byť prvým hercom v kozme. O prvenstvo ich však pripravili Rusi.

Pred filmovaním tvrdý výcvik

V novembri 2020 ohlásila najväčšia ruská televízna stanica Prvý kanál spoluprácu s vesmírnou agentúrou Roskosmos. Ich plánom bolo nakrútiť prvý film vo vesmíre a stihnúť to pred Američanmi.

Nároky na hlavnú herečku boli vysoké. Mala mať 25 až 40 rokov, výšku medzi 150 a 180 centimetrami a hmotnosť 50 až 70 kilogramov. Špecifikovaný bol aj obvod hrudníka – do 112 centimetrov.  

Okrem toho musela byť hlavná postava veľmi telesne zdatná. Podmienkou bolo zabehnutie jedného kilometra pod tri a pol minúty, preplávanie 800 metrov pod 20 minút či skok do vody z trojmetrového mostíka s „impozantnou technikou“.

Po výbere herečiek nasledoval tvrdý tréning. Normálne trvá príprava kozmonautov približne šesť rokov, teraz to však museli stihnúť za menej ako rok. Okrem fyzickej prípravy išlo aj o vedomostné vzdelávanie, aby bol film čo najrealistickejší. Režisér všetko konzultoval s odborníkmi a astronautmi.

Na samotnej ISS sa už v minulosti nafilmovali viaceré krátke snímky. V roku 2002 to bol napríklad dokument Vesmírna Stanica 3D či osemminútový vedecko-fantastický film Vyvrcholenie strachu v roku 2012.

Šipenko a Peresildová tiež nie sú neznámou dvojicou. Hlavná tvár Výzvy si už zahrala vo viacerých ruských filmoch a seriáloch, Šipenko zas v roku 2019 nakrútil komédiu Sedliak, ktorá sa stala najziskovejšou ruskou snímkou vôbec a druhým najziskovejším filmom v Rusku po Avatarovi.  


Ďalšie články