Kardinál Pell budí pozornosť, pápežove reformy pokračujú

Rozsvietenie vianoèného stromèeka vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Prinášame pravidelný prehľad Bohumila Petríka o dianí vo Večnom meste očami vatikanistov.

Vo Vatikáne bol na Námestí sv. Petra v piatok tento týždeň rozsvietený stromček, väčšiu pozornosť vyvolal netradičný betlehem, ktorého fotografia však nie je v agentúrach dostupná. Krátko predtým bol vianočný strom rozsvietený aj v Ríme, pred pomníkom neznámeho vojaka. Večné mesto sa začína pripravovať na netradičné vianočné sviatky bez pútnikov, mesto bude, zdá sa, patriť najmä Rimanom.

Prehľad toho, čo sa deje v Ríme očami vatikanistov sa však Vianoc ešte netýka. Ani pandémia nestopla pokračujúce reformy v inštitucionálnom srdci katolíckej cirkvi, hoci nad nimi visia otázniky. Nezastavila sa ani sága o McCarrickovi, exkardinálovi, ktorý zneužíval mladistvých. Rastie tiež záujem o bývalého finančného cára Vatikánu kardinála Pella, ktorý sa víťazne vrátil do Ríma potom, čo ho súd oslobodil  v kauze zneužívania. A pápežova ohlásená cesta do Iraku značí „nové Vianoce“. Je tu pravidelný prehľad vatikánskeho diania.

Ekumenický manuál pre biskupov a premena finančného úradu

„Zatiaľ čo verejná mienka – ako sa zdá – sa sústreďuje viac na finančné škandály, ktoré brzdia Františkove konanie, pápež postupuje na ceste reforiem,“ zdôraznil taliansky vatikanista Carlo Di Cicco. Pápež podľa neho „čoraz viac zapája biskupov z celého sveta“ do reformy cirkvi, aby ju zosúladil s odporučeniami Druhého vatikánskeho koncilu. Práve spravil „strategické kroky vpred v reforme“, ktoré signalizujú „obnovu cirkvi“ v ekumenizme a vo financiách.

Marc Ouellet. Foto: Catholic Church England/flickr.com

Príručku Biskup a jednota kresťanov: ekumenické vademecum predstavili štyria poprední kardináli. Aj vďaka nej môže „veľké hnutie (ekumenického) dialógu“ revolucionizovať svet „poznačený vojnami a konfliktmi,“ dúfa novinár. Tento rok je aj 60. výročie zriadenia Pápežskej rady pre jednotu kresťanov a 55. výročie zrušenia exkomunikácie medzi katolíkmi a pravoslávnymi. Naše vzťahy „sú stále bratskejšie“ a máme „vzájomný rešpekt k tradíciám“, povedal vatikánsky „minister zahraničných vecí“ arcibiskup Paul Gallagher.

Na druhej strane mnoho vatikanistov sa týmto dokumentom priveľmi nezapodievalo. Navyše prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet vysvetlil, že vademecum síce „poskytuje veľmi zaujímavú aktualizáciu“, no „neobsahuje nijaké konkrétne novinky okrem pripomenutia základných zásad ekumenizmu a povzbudenia k prijatiu konkrétnych iniciatív v prospech jednoty“.

Aj reformný krok vo financiách môže byť len naoko. Úrad pre finančné informácie sa premenoval na Úrad pre finančný dozor a informácie a dostal nový štatút, aby predchádzal a bojoval proti nelegálnym finančným aktivitám. Uznanlivo o tom písal nielen Carlo Di Cicco, ale aj vatikanista Francesco Grana, podľa ktorého sa tým postupuje v skutočnej reforme bývalého prefekta Sekretariátu pre ekonomiku kardinála Pella, ktorého pontifex nedávno pochválil.

Ettore Tedeschi, foto: YouTube

Napriek novinkám má štruktúra úradu „ostať nemenná“ a minimálne v jednom ohľade ide vraj o „návrat do minulosti“. Ettore Tedeschi, ktorý šéfoval Vatikánskej banke počas pontifikátu Benedikta XVI., vidí problém najmä vo „Františkovej ekonómii“ zdôrazňujúcej bratstvo, rovnosť a prírodu. Pápež tiež kritizuje terajšiu formu kapitalizmu hlavne z ekonomického, a nie teologického pohľadu, a preto vraj zabúda zdôrazniť primárnu úlohu hriechu a morálky pri nefunkčnosti hospodárstva. Františkova vízia a jeho odporúčané ekonomické metódy a modely môžu skôr viesť k neblahým dôsledkom, varoval exriaditeľ Vatikánskej banky. Áno, budeme bratia, ktorí si budú rovní „v materiálnej, intelektuálnej a predovšetkým duchovnej chudobe,“ myslí si ekonóm.

Niekdajší vatikánsky finančný cár kardinál Pell agentúre Reuters navyše povedal, že najmenšiemu štátu sveta „pomaly hrozí, že bude na mizine, ak neskrotí nafukujúci sa deficit“. Nádeja sa, že jeho nástupca v Sekretariáte pre ekonomiku „bude ušetrený odporu voči reforme“, ktorá marila plány reformného kardinála.

Kardinál Pell. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Pápežova vízia cirkvi nie je najlepšia, píše kardinál z väzenia

Pri kardinálovi Pellovi ešte zostaneme, najbližšie dni sa o ňom bude hovoriť ešte viac. Vatikanisti sa začínajú venovať jeho Väzenskému denníku, ktorý vyjde 15. decembra, v originále ako Prison Journal. Mapuje jeho vyše ročnú väzbu, odkedy ho súd v štáte Victoria odsúdil za zneužívanie mladistvých, až kým ho Najvyšší súd v Austrálii tento rok neoslobodil. Úryvok z knihy najvyššieho austrálskeho preláta zverejnil v predstihu vatikanista magazínu L´Espresso.

„Čas vo väzení nie je piknik, no v porovnaní s inými skúsenosťami z väzenia sa z neho stáva čas dovolenky“, píše George Pell a myslí pri tom na katolíkov, ktorých väznili komunisti v Číne a majú podstatne ťažší osud ako on. Títo odsúdenci „nemajú vo svojom srdci nenávisť, ale iba lásku. Toto je posvätný oheň, ktorý dodáva cirkvi silu.“

V tomto súvise nedávno pranierovali obnovu tajnej dohody medzi Čínou a Svätou stolicou. Kritizoval ju aj emeritný biskup Hongkongu kardinál Joseph Zen Ze-kiun. Zmluva je podľa neho priveľký ústupok Vatikánu voči Číne.

Kardinál Pell však v svojich úvahách zachádza ďalej. Úryvok z denníka austrálskeho preláta spochybňuje aj Františkovu slávnu víziu cirkvi ako „poľnej nemocnice“. Zďaleka totiž podľa neho nejde o „najvhodnejší“ obraz cirkvi, lebo tá „musí skôr ukázať, ako neochorieť, a ako sa vyhnúť stroskotaniu, a tu sú nevyhnutné prikázania. Sám Ježiš učil: Ak budete zachovávať moje prikázania, zostanete v mojej láske (Evanjelium podľa Jána 15, 10).“

Vo väzenskom denníku sa kardinál Pell vráti aj k Benediktovi XVI. a jeho prekvapivému rozhodnutiu, píše, že pápeži nemajú rezignovať, ale riadiť cirkev až do smrti, čím pomáhajú zachovať jej kontinuitu a jednotu. To však skomplikovali pokroky v medicíne, a tak apeluje na redefiníciu úlohy emeritného pontifika a na formálnu úpravu pápežskej rezignácie.

Georgeovi Pellovi do väzenia napísal aj „enfant terrible“ exkardinál Theodore McCarrick, „zdvorilý a zručný fundraiser“, ale „je hanba, že spôsobil veľa škôd… Aj keď sa každý deň modlím za obete zneužívania, nikdy som v modlitebnom zozname nemal kategóriu zneužívajúcich kňazov a previnilých biskupov. Mal by som to napraviť a modliť sa aj za McCarricka“.

Kardinálovi Georgovi Pellovi sa ešte budeme v najbližších dňoch osobitne venovať.

Iracký kardinál Sako. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Citát týždňa

Autorom citátu týždňa je iracký kardinál Louis Sako, ktorý reagoval na správu, že pápež František navštívi vojnami trýznený Irak: „My kresťania v Iraku, Sýrii, Libanone sa nemôžeme brániť inak ako modlitbou a nádejou. Sme menšina v ťažkostiach. Pápež prinesie prorocké slovo, ktoré otvorí oči občanom Iraku aj okolitých krajín… Táto návšteva je pre nás ako nové Vianoce v osobe Svätého Otca – aj moslimovia ho rešpektujú a sú veľmi spokojní.“


Ďalšie články