Téma týždňa v Ríme: Stretnutie Biden – Bergoglio. Latinské omše aj indický premiér až na druhej koľaji

Americký prezident Joe Biden Biden ide k pápežovi. Foto: AP/TASR

Pápež František prijal na audiencii prezidenta USA Joea Bidena, čo bolo pre vatikanistov prirodzene témou číslo jeden. Témou je však aj to, že za člena Pápežskej akadémie sociálnych vied bol vymenovaný kontroverzný Jeffrey Sachs. Pápež tiež dostal tretiu dávku vakcíny proti COVID-19. Je tu ďalší prehľad vatikanistov.

Stretnutie dvoch najvyššie postavených katolíkov, Jorgeho Bergoglia a Josepha Bidena, zatienilo aj audienciu juhokórejského prezidenta a indického premiéru u pápeža. Pre diplomaciu Svätej stolice boli dôležité všetky schôdzky a niekoľko novinárov upozornilo, že šli neprávom úplne do úzadia na úkor stretnutia s prezidentom Bidenom. Juhokórejský prezident mal napríklad požiadať rímskeho biskupa, aby navštívil Severnú Kóreu. František už v minulosti vyjadril želanie navštíviť komunistickú krajinu. Indický premiér Naréndra Módí pozval pontifexa na návštevu do svojej domoviny.

Menej priestoru dostala aj tradičná púť priaznivcov mimoriadnej formy (latinskej) omše v Ríme.

„Dobrý katolík“ Biden je predsa praktizujúci katolík, bránia prezidenta vatikanisti

Podľa oficiálných tlačových správ zo stretnutia hovorili pápež a prezident USA o podpore náboženských slobôd, pandémii a klimatickej zmene. Ako sa očakávalo, vyhli sa kontroverznejším otázkam ako potrat či potratový zákon, na ktoré majú odlišný názor. Úplne inak to však vyzeralo, keď si na stretnutie spomínal pred novinármi prezident Biden. Pápež mi povedal, že som dobrý katolík a mám chodiť ďalej na prijímanie, povedal po návšteve.

To, samozrejme, neostalo bez komentárov. Tento výrok totiž mieri do srdca sporu, ktorý práve rozdeľuje Ameriku a môže otriasť autoritou pápeža nielen v USA.

„Hoci Tlačové stredisko Svätej stolice je oboznámené so závažnosťou tohto vyhlásenia prezidenta Bidena, ktorý pokračoval bez objasnenia či potvrdenia z Vatikánu, odmietlo odpovedať s tým, že nekomentujú súkromné pápežské rozhovory,” kritizoval postup vatikanista americkej televízie EWTN v Ríme. Podľa neho predcházajúci pápež Benedikt XVI., ktorý prijal vtedajšieho prezidenta USA Baracka Obamu, „nestrácal čas a otváral“ otázky o „práve na život a nečakane mu dal kópiu Dignitas Personae, vatikánskeho dokumentu vysvetľujúceho učenie Cirkvi o bioetike”.

Naopak, iní novinárski kolegovia z USA nepovažujú Bidenove slová o prijímaní za politické, lebo prezident USA je predsa „praktizujúci katolík, ktorý sa práve stretol s pápežom na 75 minút! Určite si predstavoval, že jeho rodičia naňho hľadia zhora a usmievajú sa”. Zároveň priznávajú, že americká hlava štátu strávila u pontifika prekvapivo veľa času. To však nie je prekvapivé pre tých, ktorí vidia veľký prienik názorov oboch prominentných katolíkov na sociálne a politické otázky, ako aj ich spoločný odstup od predošlého prezidenta Donadla Trumpa.

Biden mohol dať do pápežových úst skoro čokoľvek, keďže Bergoglio nezvykne komentovať ani prekrútené či nepravdivé vyhlásenia, ktoré mu prisudzujú. Pred niekoľkými rokmi zakladateľ talianskeho denníka La Repubblica vydal domnelý rozhovor s argentínskym pápežom, no šlo len o novinárovu kreatívnu (re)konštrukciu Františkových slov na osobnom stretnutí a nie skutočný prepis dialógu. Za to si vtedy vyslúžil tvrdú kritiku komentátorov, nie však pápeža či Vatikánu.

Keďže z významného mítingu vylúčili nezávislé médiá, objavilo sa o to viac špekulácií. Stretnutie Bergoglio – Biden sa konalo na pozadí pokračujúcej a polarizujúcej debaty medzi americkými biskupmi o tom, aký postoj zaujať ku katolíckym osobnostiam a politikom otvorene podporujúcim potrat. Väčšina prelátov sa zdá byť za obmedzenie prístupu týchto osôb k sviatosti prijímania. Biskupská konferencia v USA sa v polovici novembra zíde po prvý raz od roku 2019 osobne, nie cez obrazovky. Týmto témam sme sa v Štandarde venovali v sérii článkov. Nedávno vyvolala kritiku návšteva šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej u pápeža. Tá je rovnako ako Joe Biden za potraty, hoci sa hlási ku katolíckej viere.

Rímsky biskup na spiatočnej ceste zo Slovenska tiež odpovedal na otázku, čo radí biskupom USA v tejto veci, Je to pastoračný, nie politický princíp, odpovedal Bergoglio: „Problém nie je teologický, je pastoračný, pretože my, biskupi, tento princíp pastoračne ‚spravujeme‘, a keď sa pozrieme na históriu Cirkvi, uvidíme, že zakaždým, keď biskupi zvládli problém nie ako pastieri, zaujali politické stanovisko.“

Menovanie kontroverzného Sachsa do vatikánskej akadémie

Bez povšimnutia neprešlo ani povýšene kontroverzného amerického ekonóma Jeffreyho Sachsa. Menovali ho za člena Pápežskej akadémie sociálnych vied. Nejde úplne o prekvapenie, lebo je častým hosťom tejto inštitúcie, ale je tiež tŕňom v oku mnohých konzervatívcov. Zlé jazyky sa pýtajú, či časté pozvania na vatikánsku pôdu obrátili Jeffreyho Sachsa a jemu podobných, alebo či skôr on obrátil organizátorov. Sachs je klimatický aktivista, ktorý radil generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a tak ako Biden podporuje potraty. „Svet sa stal mimoriadne preľudnený,” povedal v minulosti o raste obyvateľstva na planéte. Takéto slová vždy doteraz vyvolávali v Ríme zásadnú kritiku.

Citát týždňa

Vyberáme stanovisko Asociácie spravodajcov z Bieleho domu, ktorá vyjadrila spolu s vatikanistami a inými žurnalistami nespokojnosť s vylúčením médií zo stretnutia Bidena u pápeža. Fotografie a audiovizuálne zábery poskytli neskôr vatikánske štátne médiá:

„Vyjadrujeme sklamanie, že svet neuvidí živé zábery zo stretnutia prezidenta Bidena s pápežom Františkom… Takáto medzinárodne a spravodajsky dôležitá udalosť si vyžaduje nezávislé spravodajstvo.“


Ďalšie články