Rezort obrany do konca roka vyplatí všetkých zdravotníkov z plošného testovania

Silový rezort vyplatí do konca tohto kalendárneho roka sľúbené odmeny všetkým zdravotníkom, ktorí vypomáhali pri celoplošnom testovaní. Ministerstvu obrany ostáva vyplatiť ešte približne 4 300 zdravotníkov.

Štvrté dobrovo¾né kolo testovania na ochorenie Covid-19 v obci Valaliky Štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19 v obci Valaliky. Foto: František Iván/TASR

Napriek tomu, že od prvého kola pilotného testovania na Orave a v Bardejove ubehli takmer dva mesiace, niektorí zdravotníci ešte nevideli svoje finančné odmeny.

Zdravotníci mali za každý deň dostať odmenu približne 100 eur a za každého pozitívneho si mali rozdeliť po 20 eur. Premiér tiež sľuboval, že zdravotníci, ktorí odrobia oba dni plošného testovania, dostanú 500 eur navyše.

Ministerstvo odmietlo bližšie špecifikovať platové podmienky uzavretých zmlúv so zdravotníkmi zo Slovenska. Citlivé informácie neposkytol rezort ani pri zdravotníkoch zo zahraničia, ktorí prišli na územie Slovenska vypomáhať počas kôl plošného testovania.

„Čo sa týka zahraničnej pomoci pri testovaní, rakúsky vojenský personál pomáhal v rámci humanitárnej pomoci, odmeňovanie maďarských pracovníkov bude riešené samostatnou medzinárodnou dohodou,“ uviedol rezort pre Štandard.

Dostanú ich do konca roka, tvrdí minister

Operácia dostala názov Spoločná zodpovednosť a plošné testovania sa odohrávali pod gesciou rezortu obrany. Zdravotnícky personál preto podpisoval dohodu s Ústrednou vojenskou nemocnicou v Ružomberku, ktorá patrí k MO SR. Mlčanie ohľadom vyplácania odmien preto vo štvrtok prelomil minister Naď, ktorý na sociálnej sieti uviedol, že s ich vyplácaním už začali a budú všetkým zúčastneným zdravotníkom vyplatené do konca roka 2020.

„Zdravotníci, ktorí sa zúčastnili niektorého z testovaní a mali podpísanú dohodu o vykonaní práce s ÚVN SNP v Ružomberku dostanú avizované odmeny do konca tohto roka,“ napísal.

Napriek tomu, že čas do konca roka sa kráti, ministerstvo nepochybuje o tom, že vyplácanie odmien stihne, pretože im ostáva menej než 20 percent.

„Doposiaľ bolo vyplatených už približne 19 600 zdravotníkov, pričom ostáva ešte cca 4 300 zdravotníkov, ktorým budú taktiež odmeny odoslané v čo najkratšej dobe,“ konštatovala pre Štandard hovorkyňa Mgr. Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rezort obrany ďalej uviedol, že odmeny sa týkajú všetkých kôl testovania, vrátanie pilota a dobrovoľného novembrového testovania v 485 obciach. „Samozrejme, hovoríme o všetkých kolách testovania, pre ktoré platila výzva na zapojenie sa zdravotníkov s finančnou odmenou,“ priblížilo ministerstvo.

Ani žiakom nehrozí nevyplatenie

Krátko po druhom kole plošného testovania sa objavili dohady o tom, že žiaci stredných škôl so zdravotníckym zameraním, ktorí vypomáhali odoberať a vyhodnocovať vzorky, nedostanú za svoju prácu zaplatené, pretože nemajú ukončenú maturitu.

Ministerstvo obrany tieto tvrdenia vyvrátilo a pre Štandard uviedlo, že aj títo žiaci, pokiaľ majú riadne podpísanú zmluvu s Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP – FN v Ružomberku, dostanú za svoju prácu odmeny.

„Každý, kto mal s ÚVN SNP Ružomberok – FN podpísanú dohodu o vykonaní práce, dostane do konca roka avizovanú odmenu, ktorá podlieha daňovej a odvodovej povinnosti.“


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok