Som obeťou komplotu, hovorí bývalý arcibiskup Paríža po rezignácii pre fotky so ženou

Rezignácia parížskeho arcibiskupa Aupetita Bývalý parížsky arcibiskup Michel Christian Alain Aupetit. Foto: AP/TASR

Nie sme milenci, masáž som mojej známej robil len raz, lebo som lekár, bráni sa emeritný arcibiskup Paríža Michel Aupetit. Povedal, že je obeťou komplotu a chce žalovať magazín za publikovanie fotografií, na ktorých je spolu s belgickou teologičkou.

Asi neexistuje nič, čo viac poškodzuje autoritu cirkvi, ako správanie kléru. Najmä ak nasleduje polemika a doťahovačky, prípadne uzavretie prípadu, ktoré však otvorí ďalšie otázky. Najnovší príklad je parížsky arcibiskup Michel Christian Alain Aupetit, ktorý vyhlásil, že je obeťou komplotu. Prelát, ktorý sa stal stredobodom pozornosti francúzskych i svetových médií, chce tiež žalovať magazín Paris Match za publikovanie fotografií, na ktorých je spolu s belgickou teologičkou Laetitiou Calmeynovou. Povedal to v rozhovore pre denník Le Parisien.

Emeritný arcibiskup, ktorý sa opäť stal jednoduchým kňazom, vracia úder. Má hlboký a rozhodný hlas a pri vznesení obvinení sa mu ruky netrasú, komentuje stretnutie francúzske periodikum.

„Odkedy som požiadal o rezignáciu, cítim pokoj,“ povedal Michel Aupetit, ktorý požiadal o odstúpenie z úradu pre útoky za údajne intímny vzťah so ženou, aby tak zachoval jednotu diecézy. To „nemá nič spoločné s mileneckým vzťahom alebo so sexom,“ ohradil sa prelát, ktorý sa preto považuje za „obeť komplotu“:

„Bola to osoba, ku ktorej som sa naviazal (ako sa často stáva, keď je človek kňaz či lekár), lebo trpí osamelosťou. Písala mi každý deň. Odpovedal som na poštu a moja sekretárka ju mohla čítať, keďže sme mali tú istú schránku. Nebolo v tom žiadne (iné) spojenie. Raz mala táto osoba bolesti chrbta. Urobil som jej masáž, aby som jej uľavil. Pripomínam, že som lekár.“

Bývalý hlavný pastier Paríža chce preto žalovať magazín Paris Match za publikovanie fotografií, na ktorých je spolu s Belgičankou, lebo sa takto očiernilo aj jej meno:

„Na osobnej, duchovnej úrovni sme na rovnakej vlnovej dĺžke duše. Je to krásna osoba, oveľa múdrejšia ako ja, ktorá mi veľmi pomáha premýšľať. Laetitia Calmeynová má veľkú kvalitu. Považujem za podlé, že ju očierňujú.“

Michel Aupetit požiadal o rezignáciu skôr, než by ho o to požiadal sám pápež František. Toto rozhodnutie však bolo ťažké, priznal sa emeritný arcibiskup, ktorý takto chcel uchrániť cirkev v Paríži od mediálnych útokov.

Dohady vyvoláva pápežovo rýchle prijatie rezignácie

Pápež František prijal Aupetitovu rezignáciu 2. decembra počas apoštolskej cesty na Cypre a v Grécku. Keď sa pontifika novinárka z denníka Le Monde na spiatočnom lete do Ríma pýtala, prečo reagoval tak rýchlo, naznačil, že arcibiskupa skôr odsúdila verejná mienka a klebety. Spomenul, že preláta z Paríža obviňujú z toho, že robil masáž sekretárke a dodal, že to nie je najťažší hriech, „pretože telesné hriechy nie sú najťažšie. Najzávažnejšie hriechy sú tie, ktoré majú najviac ,anjelského´ charakteru: pýcha, nenávisť“. Jeho rezignáciu prijal nie „na oltári pravdy, ale na oltári pokrytectva“.

Františkove slová spôsobili rozruch a ďalší záujem o túto kauzu. Podobne verejná a mediálna mienka vopred a nespravodlivo odsúdila tiež kardinálov Philippa Barbarina z Lyonu a Austrálčana Georgea Pella v súvise so sexuálnym zneužívaním mladistvých. Oboch súd napokon oslobodil a kardinál Pell si dokonca odsedel viac než rok vo väzení.

Vatikanisti i sociálne médiá však pestujú ďaleko tvrdší tón, ako je u nás zvykom. Slovenský katolík sa neraz zarazí. Najnovšie sa zamysleli nad tým, koľkých ľudí rímsky biskup už obetoval na oltári pokrytectva a koľko rozhodnutí spravil skôr pod vplyvom verejnej mienky napriek jeho dobrým úmyslom. Sú momenty, keď sa pápež biskupa, ktorý podal rezignáciu, dokáže zastať a vráti ho do úradu, čím sa postaví za jeho autoritu (ako sa to stalo napríklad kardinálovi Marxovi v Nemecku), ale sú aj prípady, keď sa pápež postaví za rezignovaného biskupa, a pritom ho odvolá. Vyvoláva to nejasnosti, ktoré udržujú tému v médiách. Nehovoriac o osude samotného preláta.

Pápež si za svojím rozhodnutím stojí, ďakuje arcibiskupovi za pastoračnú prácu

V čase publikovania rozhovoru pápež František prijal na audiencii niekoľko francúzskych biskupov. Ocenil prácu episkopátu v boji proti sexuálnemu zneužívaniu. Na stole bola správa o zneužívaní v tamojšej cirkvi a kauza Aupetit. František potvrdil svoje slová na tlačovej konferencii na spiatočnom lete z poslednej apoštolskej cesty.

Najvyšší katolícky líder vyjadril smútok, že musel prijať Aupetitovu rezignáciu. Atmosféra, ktorá sa okolo toho vytvorila, by neumožnila pokojne spravovať hlavné mesto Francúzska. Pápež zároveň vyjadril uznanie za Aupetitovu pastoračnú prácu v Paríži, prezradil pápežove slová na audiencii predseda Francúzskej biskupskej konferencie Éric de Moulins-Beaufort.


Ďalšie články