Vianoce v Ríme bez snehu a pokoja: Kardináli Becciu a Pell polemizujú o financiách

Cardinal_George_Pell_celebrates_Mass_at_the_St_Lorenzo_Youth_Centre_in_Rome_Jan_30_2015_Credit_Bohumil_Petrik_CNA_3_CNA_2_3_15-1 kardinál George Pell. Foto: Bohumil Petrík

Na Vianoce vo Večnom meste chýba nielen sneh, ale i pokoj. Rastie polemika o vatikánskych financiách medzi prominentnými kardinálmi. Z Rímskej kúrie odchádza najvyššie postavený Afričan a nahrádza ho kardinál z niekdajšieho Československa. Vatikanisti sledujú aj rozruch okolo latinskej omše.

Kardinál Giovanni Angelo Becciu, ktorý je spolu s inými obžalovaný v súvislosti s podozrivou kúpou nehnuteľnosti v Londýne, píše kardinálovi Georgeovi Pellovi. Austrálskeho preláta žiada, aby prestal s verejnými provokáciami voči jeho osobe a vyzval k bratstvu počas Vianoc. Mnohé médiá vnímali Becciua a Pella ako protivníkov, ktorí pred niekoľkými rokmi zastávali vo Vatikáne významné pozície. Celej kauze i obom prominentným kardinálom sme sa venovali od vzniku Štandardu v sérii článkov a analýz, nedávno tu, keď Pell rozvíril debatu o financiách v miništáte.

Československý kardinál zasadne na miesto dosiaľ najvyššie postaveného Afričana v Rímskej kúrii

Pápež prijal rezignáciu, o ktorú požiadal prefekt Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj, kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson a ďalší nadriadení. O odstúpení z úradu kolovali informácie ešte predtým, ako ich prelát z Ghany potvrdil na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Najvyššie postavený Afričan v Rímskej kúrii a blízky Františkov spolupracovník tvrdil, že mu jednoducho vypršal päťročný mandát, a tak na to upozornil. Preláti spravidla ukončia svoj mandát aj po dovŕšení 75 rokov, ako to v marci spravil ďalší prominentný africký kardinál Robert Sarah a pontifik tiež jeho žiadosti vyhovel. Kardinál Turkson má pritom 73 rokov a je považovaný za človeka blízkeho Františkovi, zatiaľ čo Saraha si privlastňujú konzervatívci.

Sarah, ako aj Turkson sú podľa niektorých vatikanistov takzvaný „papabile“, teda favorit v budúcom konkláve, ktoré bude voliť nového papeža.

Na čelo Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj dočasne zasadne československý emigrant kardinál Michael Czerny. Ten sa narodil v Brne krátko po druhej svetovej vojne a s rodičmi emigroval do Kanady.

Kardinál Turkson vo Vatikáne. Foto: Bohumil Petrík

Latinská omša opäť v oku tornáda

Ďalšie vyjasnenie – a obmedzenie – po júlovom apoštolskom liste Traditionis Custodes opäť rozprúdilo debatu o mimoriadnej forme slávenia svätej omše. Na otázky o aplikácii apoštolského listu odpovedal prefekt Kongregácie pre Boží kult arcibiskup Arthur Roche, ktorý podčiarkol, že „ako pastieri sa nesmieme oddávať sterilným polemikám schopnými len vytvárať rozkol“, pri ktorých sa často ideologicky zneužíva forma bohoslužby.

Priaznivci predkoncilovej liturgie vtedy i teraz neskrývali sklamanie a smútok nad týmto obmedzením, ktorým František šiel proti rozhodnutiu pápeža Benedikta XVI. Ten v apoštolskom liste Summorum pontificum v roku 2007 vyhlásil, že je povolené sláviť mimoriadnu formu svätej omše podľa rímskeho misála z roku 1962, ktorá nikdy nebola zrušená. Niektorým obavám sme sa sčasti venovali v nedávnom rozhovore.

Z komentárov na sociálnych sieťach a u vatikanistov vyberáme dôraz na to, že najnovšie objasnenie je „recept na diskrimináciu“ a ukazuje, že Kongregácia pre Boží kult je primálo otvorená dialógu. Biskupom hovorí, že Rím vie lepšie ako oni, čo je ich „oprávnená pastoračná potreba“ v ich diecézach. To porušuje princíp subsidiarity, ktorý podčiarkuje, že rozhodnutia sa majú v prvom rade robiť na čo najnižšej, miestnej úrovni čo najbližšie k tým, ktorých sa nariadenia týkajú. Benedikt XVI. otvoril dvere „pokojnej, organickej liturgickej reforme“, zatiaľ čo František ich „zavrel v mene podpory jednoty cirkvi“, myslia si niektorí tradicionalisti.

Naopak, liturgická reforma už bola ukončená, je ovocím Druhého vatikánskeho koncilu a jej cieľom nebolo predkoncilovú reformu úplne zakázať, prízvukovali bergogliovci. Benedikt XVI. v roku 2007 azda nechtiac otvoril dvere tým, ktorí „namietali voči nej a voči mnohým ďalším reformám Druhého vatikánskeho koncilu“, doplnili s dôrazom na poslušnosť: „Ozajstní katolíci sa podriaďujú pápežským rozhodnutiam,“ čo vystihuje latinské slovné spojenie „Roma locuta, causa finita“. Neuchyľujú sa k „viktimizmu, ktorý je formou pomsty“, ani k tvrdeniu, že sú jediní a primárni strážcovia tradície viery, bránia najnovšie objasnenie z Ríma.

Katolícko-pravoslávny dialóg pokračuje

Skôr k pozitívnym a menej konfliktným predvianočným správam patrí audiencia, ktorú rímsky biksup poskytol metropolitovi Hilarionovi Alfejevovi. Ten je vikár ruského patriarchu a vcelku častý hosť vo Vatikáne. Podľa niektorých novinárov pripravovali ďalšie stretnutie katolíckeho lídra a patriarchu Kirilla na budúci rok, čo naznačil pontifik začiatkom decembra.

Citát týždňa

Vyberáme vianočné želanie zo spomínaného listu kardinála Becciua pre kardinála Pella, na ktorý sa odvolávajú talianske médiá:

„Blížiace sa Vianoce vyzývajú… najmä nás veriacich, aby sme boli hodnovernými svedkami posolstva bratstva z betlehemskej maštale… Verejné provokácie sú len ťažko pochopiteľné pre našich veriacich a pre tých, ktorí by očakávali úplne iný postoj od ľudí cirkvi.“


Ďalšie články