Rusko po zákaze sociálnych sietí: influencerky siahli po ruskej propagande, olympionici nosia symbol písmena Z

Snímka obrazovky 2022-03-22 o 11.00.19 Ruskí olympijskí športovci so symbolom ruskej armády na Ukrajine. Foto: Instagram

Po zákaze sociálnej siete Instagram začali mnohé influencerky vyjadrovať prostredníctvom svojich účtov s miliónmi sledovateľov podporu ruskej invázii. Delegácia olympionikov siahla po symbole písmena Z, ktorý sa ako symbol podpory vojny považuje v Európe za extrémistický.

Súd v Moskve 21. marca vyhlásil sociálne siete Facebook a Instagram za extrémistické a zakázal ich. Stalo sa tak na základe obvinenia, že ich materská firma, americká technologická spoločnosť Meta, počas vojny na Ukrajine toleruje na sociálnych sieťach prejavy rusofóbie.

Meta má po celom svete miliardy používateľov svojich aplikácií. Sociálne siete Facebook a Instagram používali v Rusku široké vrstvy obyvateľstva, pričom Instagram bol najobľúbenejšou platformou ruskej mládeže. V Rusku stále fungujú domáce ruské siete ako, napríklad aj u nás známa VKontakte.

Pre mnoho malých ruských firiem bol Instagram kľúčovou platformou pre reklamu, spracovanie predaja a komunikáciu s klientmi. Twitter a Facebook sú v Rusku nedostupné od 4. marca a Instagram bol v krajine zablokovaný 14. marca. Aplikácia WhatsApp funguje bez obmedzení.

Reakcia z kruhov takzvaných influenceriek na seba nenechala dlho čakať. Instagram ruských celebrít zaliali slzy a smútok v súvislosti so stratou príjmov, ktorú zapríčinilo odstavenie sociálnych sietí.

Foto: TASR/DPA

Influencerky sú najčastejšie mladé ženy, ktoré na sociálne siete publikujú fotografie v spodnej bielizni, prípadne dokumentujú svoj predražený životný štýl. Milióny sledovateľov sa tak dobrovoľne vystavujú reklame, čo influencerkám umožňuje uzatvárať výnosné spolupráce s rôznymi spoločnosťami.

Na Slovensku patrí medzi najznámejšie Zuzana Plačková. Tej po zadržaní políciou pre údajnú činnosť spojenú s narkotikami stúpol počet sledovateľov o niekoľko tisíc a Štandard tejto bizarnej situácii venoval osobitný článok.

Zdá sa však, že niektorým ruským celebritám sa podarilo zostať aktívnymi aj po vypnutí sociálnej siete. Mnohé si aj v súčasnosti dopriali dovolenku v Dubaji, odkiaľ ďalej bombardujú milióny sledovateľov polonahými fotkami, ako aj výzvami, aby ich začali sledovať na sieťach Telegram alebo VKontakte, ktoré na území Ruskej federácie zostávajú funkčné.

Ďalšie z nich zostali v Rusku, dokonca v príspevkoch za svoju polohu udávajú Moskvu, takže pravdepodobne siahli po VPN. Privátna adresa VPN umožňuje používateľom počítačov či smartfónov pripojenie na internet so zmenou geografickej polohy.

Krasokorčuliarka Alina Zagitovová „čerpajúca inšpiráciu“ v kremeľskom štátnom paláci. Foto: Instagram/azagitovova

Špecifickú skupinu na Instagrame vytvorila početná skupina populárnych žien, ktoré začali vyjadrovať podporu ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine. Keďže ide o propagandu, influencerky vypli možnosť komentovania príspevkov. V ostatnom prípade sledovatelia vyjadrili nesúhlas početnými urážkami či symbolmi ukrajinskej vlajky.

Ako to celé vyzerá? Napríklad takto:

„Sledujem, ako niektorí rešpektovaní ľudia utekajú písať stĺpčeky do západných médií o tom, ako sa hanbia za to, že sú Rusi. V New York Times dokonca zaznelo, že sme zlyhali ako národ. No niektorí sa snažia od našej krajiny dištancovať podľa mňa preto, aby si urobili alibi,“ píše na svojom profile Nasťa Ivlejevová, ktorá má pod prezývkou Agent Girl na Instagrame viac ako 18 miliónov sledovateľov. Podobné rozhorčenie nad západnými médiami vyjadrila aj Xenia Borodinová, ktorá sa hrdí rovnako vysokým počtom sledovateľov.

Nasťa Ivlejevová. Foto: Instagram/_agentgirl_

Osobitný prejav podpory si na konto pripísal kolektív ruských športovcov, ktorí podporili prezidenta Putina na moskovskom štadióne Lužniki počas horlivého prejavu obhajujúceho inváziu západného suseda. Hrude viacerých členov olympijskej delegácie zdobila litera Z, presnejšie stužka v tvare písmena Z zafarbená do ruskej trikolóry.

Delegácia ruských olympijských športovcov počas prejavu prezidenta Putina na štadióne Lužniki. Foto: Instagram

Symbol písmena Z, ktorým sú na ukrajinskom fronte označené vozidlá ruskej armády, sa rýchlo stal negatívnym označením pre všetky vojnové zločiny Ruska od vpádu na Ukrajinu.

Hoci absolútna väčšina ľudí u nás vojnu proti Ukrajine odmieta, na Slovensku sa už začala diskusia, ako k tomuto symbolu budeme pristupovať u nás doma. Napríklad koaličná strana SaS považuje písmeno „Z“ za extrémistický symbol, ktorý symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní vyzvala, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra v reakcii pre upozornila, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.


Ďalšie články