Štyria mŕtvi a kritika zo zahraničia. To je bilancia útoku na Kongres USA

policajti protestujúci americký Kongres Na snímke policajti mieria zbraňami na protestujúcich, ktorí vtrhli do sídla amerického Kongresu. Foto: TASR/AP

Deň po útoku priaznivcov Donalda Trumpa na sídlo Kongresu Spojených štátov americký zákonodarný zbor potvrdil víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách. Násilnosti si vyžiadali štyri ľudské životy a svet je z udalosti zhrozený.

Po proteste, na ktorý vyzýval samotný Trump, sa davy jeho priaznivcov doslova vrhli na Kapitol, teda sídlo amerického Kongresu, ktorý prerušil rokovanie a na miesto bola povolaná Národná garda, čo sa v dejinách USA nestalo vyše 200 rokov.

Stovky Trumpových prívržencov obklopili v stredu (6.1.) sídlo Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom, aj keď Trump vyzýval, aby účastníci demonštrácie zostali pokojní a protestovali mierovou cestou. Nestalo sa a desiatky z nich násilím vnikli aj do budovy Kapitolu.

Policajti zadržali protestujúcich, ktorí vtrhli do sídla amerického Kongresu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. To práve v čase, kedy sa obe komory Kongresu, teda Senát a Snemovňa reprezentantov, chystali potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Demonštranti rozbíjajú techniku novinárom pred budovou Kapitolu. Foto: TASR/AP

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese policajti postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela. O jej úmrtí už v stredu informovali médiá, ale útok si podľa polície nakoniec vyžiadal životy štyroch ľudí.

Niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Počas násilností zadržali 52 osôb, 26 z nich priamo na pôde Kapitolu. Navyše polícia zaistila v Kongrese dve bomby – v sídle demokratov, ale aj republikánov.

Protesty nepomohli

Bidena odklepol Kongres v úrade prezidenta deň po brutálnych udalostiach, ktoré sa odohrali v jeho washingtonskom sídle. Končiaci šéf Bieleho domu Donald Trump prostredníctvom svojho mediálneho poradcu Dana Scavina na Twitteri oznámil, že aj keď absolútne nesúhlasí s výsledkom prezidentských volieb, tak odovzdá moc do rúk Joea Bidena 20. januára.

Podľa vyhlásenia, v ktorom Trump oznámil dátum odovzdania kľúčov od Bieleho domu do rúk demokrata, sa zdá, že sa z politiky odísť nechystá.

„Vždy som vravel, že budeme pokračovať v našom boji, aby sme zabezpečili, že spočítané boli len legálne odovzdané hlasy. Zatiaľ čo toto predstavuje koniec najlepšieho prvého prezidentského volebného obdobia v histórii, je to len začiatok nášho boja za to, aby sme urobili Ameriku znova veľkou,“ odkázal Trump deň po tom, ako pri útoku jeho priaznivcov na Kapitol zomreli štyria ľudia.

Po incidente platil v celom Washingtone zákaz nočného vychádzania, aj keď polícia ešte vo štvrtok vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. Starostka hlavného mesta Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Zároveň v celom Washingtone predĺžila stav núdze o ďalšie dva týždne.

Aj v demokratickej spoločnosti existuje napätie

Z bezprecedentných udalostí v americkom Kongrese, ktoré na Troch kráľov otriasli Spojenými štátmi, sú zhrození nielen Američania, ale aj politici v Európskej únii.

K dianiu v USA sa vyjadril napríklad premiér Igor Matovič. „Znepokojujúce chvíle vo Washingtone DC. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcie musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát,“ napísal premiér na sociálnej sieti Twitter.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na Facebooku uviedol, že za mimoriadne dôležité pre celý demokratický svet považuje to, aby od tohto momentu, až do inaugurácie Joea Bidena za nového prezidenta Spojených štátov amerických, prebehol proces politickej zmeny pokojne a v zmysle Ústavy USA.

„To, čo sa včera udialo v americkom Kongrese ukazuje, že aj v demokratickej spoločnosti existuje napätie a nespokojnosť veľkej časti spoločnosti,“ konštatuje Korčok na sociálnej sieti.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na útok Trumpových priaznivcov na Kapitol uviedla, že ju zábery z miesta činu rozhnevali a je z nich smutná. Dodala, že udalosti, ktoré otriasli na trojkráľovú stredu Spojenými štátmi, sú dôsledkom Trumpovho spochybňovania výsledkov prezidentských volieb.

„To, čo sa dnes stalo vo Washingtone, určite nie je americké. Veríme v silu našej i americkej demokracie,“ zaznelo v krátkom videu, ktoré francúzsky premiér Emmanuel Macron zverejnil na Twitteri.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri v reakcii uviedla, že verí v silu amerických inštitúcií a demokraciu. Základom je podľa nej pokojné odovzdanie moci.

„Voľby vyhral Joe Biden. Teším sa na spoluprácu s ním ako s budúcim prezidentom USA,“ napísala von der Leyenová na mikroblogovacej sociálnej sieti.

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela je americký Kongres „chrámom demokracie“. „Sledovať, čo sa odohráva vo Washingtone, je šokujúce. Veríme, že USA zabezpečia mierové odovzdanie moci do rúk administratívy Joea Bidena,“ uviedol tiež na Twitteri.

Stredajší útok na budovu Kongresu v americkom Washingtone odsúdili mnohí ďalší lídri vrátane českého premiéra Andreja Babiša. „To, čo sa stalo v Spojených štátoch, je bezprecedentný útok na demokraciu, pri ktorom zomreli štyria ľudia. Odovzdanie moci medzi prezidentmi musí byť vždy plynulé a pokojné. Pevne dúfam, že tieto incidenty nebudú pokračovať,“ napísal na Twitter predseda vlády ČR.

Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu sú udalosti vo Washingtone vnútornou záležitosťou Spojených štátov. „Vláda závisí od vôle voličov a na bezpečnosť štátu a jeho občanov dohliadajú orgány na to určené. Poľsko verí v silu americkej demokracie,“ skonštatoval Duda.


Ďalšie články