Lengvarský bude rodové usmernenie vysvetľovať na koaličnej rade. OĽaNO o kroku svojho ministra stále mlčí

MF: Zdravotníctvo má ma v tomto roku navyše 365 miliónov eur Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas spoločného vyhlásenia ministrov financií a zdravotníctva k financovaniu sektora zdravotníctva v Bratislave 22. marca 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Minister zdravotníctva bude svoje kontroverzné usmernenie o zmene pohlavia vysvetľovať na koaličnej rade. Strana Igora Matoviča, ktorá Vladimíra Lengvarského do funkcie nominovala, k téme už niekoľko dní mlčí. Dokument, ktorý KDH kategoricky odmieta a KÚ ho chce pochovať novelou, medzitým obhajoval aj jeho spoluautor.

Pred niekoľkými dňami zarezonovalo vo verejnom priestore na Slovensku nové odborné usmernenie o zmene pohlavia podpísané šéfom rezortu zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (OĽaNO).

Kľúčovou časťou dokumentu je zrušenie praxe núteného odstraňovania pohlavných orgánov. Praktickým dôsledkom tejto podzákonnej právnej úpravy je teda napríklad skutočnosť, že muži budú môcť na Slovensku menštruovať, otehotnieť a aj porodiť.

https://standard.sk/196949/na-pohlavnych-organoch-uz-zalezat-nebude-lengvarsky-podpisal-usmernenie-o-zmene-genderu/

Chromík: Do studne ideologickej propagandy skočiť nemusíme

Uvedená koncepcia chápania rodu a pohlavia, ktorá sa už dlhšie udomácňuje v západných krajinách, ako sú Belgicko, Írsko, Portugalsko, Nórsko, Španielsko alebo Švajčiarsko, už postavila do pozoru konzervatívny tretí sektor.

Šéf Aliancie za rodinu Anton Chromík na webe Štandardu v utorok adresoval ministrovi Lengvarskému otvorený list. Právnik a aktivista v ňom okrem iného tvrdí, že pohlavie nie je rola a človek je vraj živočíchom, ktorý svoje pohlavie jednoducho zmeniť nemôže.

https://standard.sk/198371/verejny-list-ministrovi-lengvarskemu-neblaznite-pan-minister/

„… rodová dysfória… patrí do rodiny podobne neusporiadaných predpokladov o tele, ako je anorexia nervosa a telesná dysmorfická porucha… Liečba by sa mala snažiť napraviť nesprávny, problematický charakter predpokladu a vyriešiť psychosociálne konflikty, ktoré ho vyvolávajú,“ cituje Chromík Paula McHugha, bývalého hlavného psychiatra z americkej Univerzitnej nemocnice Johnsa Hopkinsa.

„Pán minister, Vaše usmernenie napomáha popieraniu biologickej reality, a preto ho považujeme za nekompetentné. Bez ohľadu na to, koľko krajín ‚skočí do studne‘ ideologickej propagandy, Slovensko za nimi skočiť nemusí,“ necháva sa počuť Chromík a volá po zrušení týchto zmien.

OĽaNO mlčí

Vo sfére parlamentnej politiky ale nové genderové pravidlá zatiaľ veľa vody nenamútili. Štandard už v nedeľu oslovil koaličné aj opozičné strany s otázkou, ako hodnotia toto revolučné usmernenie. Na našu otázku neodpovedal nikto s výnimkou strany Za ľudí. „Táto vec bude bodom na koaličnej rade budúci týždeň, minister Lengvarský to má prísť vysvetliť,“ uviedlo pre Štandard tlačové oddelenie strany.

K téme sa už niekoľko dní nevyjadruje ani najsilnejšia vládna strana OĽaNO, ktorá Lengvarského na ministerské kreslo dosadila. Nekomentuje ani povahu samotného usmernenia alebo to, či za svojím nominantom stojí.

Faktom však je, že líder hnutia a minister financií Igor Matovič Lengvarského v minulosti ostro kritizoval, a to za údajné nezvládnutie pandemickej situácie. Mareka Krajčího, Lengvarského predchodcu, dokonca označil za lepšieho ministra. Keď Lengvarský odletel počas kritickej covidovej situácie na dovolenku do Ománu, Matovič uviedol, že „trpí sociálnym autizmom“.

https://standard.sk/197633/revolucionara-lengvarskeho-treba-odvolat/

Pomerne opatrne sa k téme stavia aj Kresťanská únia (KÚ), ktorej poslanci sa do parlamentu prekrúžkovali práve na kandidátke OĽaNO. Konzervatívnej strany sa Štandard pýtal, ako budú jej poslanci reagovať v prípade, ak neprejde novela, ktorou chce jej šéfka Anna Záborská na usmernenie reagovať.

Pripomeňme, že v novele, ktorej povahu Záborská predstavila vôbec prvýkrát v Štandarde, sa má jasne stanoviť, že na „zmenu pohlavia“ na matrike bude potrebný chirurgický zákrok do druhotných pohlavných znakov a reprodukčnej činnosti žiadateľa o „zmenu pohlavia“.

„Netreba predbiehať. Momentálne sa začínajú rokovania. My v Kresťanskej únii veríme, že zdravý rozum zvíťazí,“ odpísalo Štandardu cez víkend tlačové oddelenie Kresťanskej únie.

KDH s usmernením kategoricky nesúhlasí

O niečo živšie to vyzerá v mimoparlamentnej straníckej politike. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odborné usmernenie odmieta. „V žiadnom prípade nemáme záujem vyostrovať a politizovať tému zmeny pohlavia, ktorá si vyžaduje citlivosť a diskrétnosť voči dotknutým. Pri tomto návrhu však musíme vysloviť kategorický nesúhlas,“ uviedla lekárka a tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

Členka predsedníctva Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková, naopak, hovorí, že schválenie usmernenia je „dobrou správou“ a v reakcii na Záborskej iniciatívu tvrdí, že politička „opäť strpčuje ľuďom život“ a jej konanie považuje za „neľudské“. Novela je podľa nej v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi záväzkami Slovenska.

Spoluautor dokumentu: Transrodovosť sídli v hlave

Psychiater Michal Patarák, ktorý sa na príprave usmernenia podieľal, v blogu na Denníku N napísal, že dokument nie je politický, ale má medicínsky charakter a slúži lekárom a zdravotníckym pracovníkov na zjednotenie postupov. Ohradil sa aj voči výčitkám, že text vznikal v tichosti.

„Keďže zmena pohlavia nie je možná, na veci prepisu rodu predstavuje chirurgická úprava genitálií len v podstate kozmetickú záležitosť. Transrodovosť totiž nesídli v genitáliách, ale v psychike človeka,“ uviedol Patarák.


Ďalšie články