Pápež František a patriarcha Kirill sa možno stretnú v Bratislave, píše americká agentúra

Patriarcha Kirill a pápež František dúfajú, že bude na Ukrajine dosiahnutý mier Pápež František a patriarcha Kirill v roku 2016. Foto: TASR/AP

Plánované druhé stretnutie Františka a Kirilla možno bude v Bratislave. Píše to americká agentúra.

Aj keď sa druhé plánované stretnutie pápeža Františka a moskovského patriarchu Kirilla zatiaľ odložilo, stále je na programe. Aj keď sa uvažovalo o Jeruzaleme v júni tohto roku, tentoraz by sa obaja kresťanskí lídri mohli stretnúť na Slovensku.

Hovorí sa aj o iných lokalitách, ako napríklad Kazachstan, kde pápež pravdepodobne zavíta v septembri, prípadne o Maďarsku. Avšak Slovensko je „silný kandidát“, konkrétne Bratislava. Tvrdí to americká agentúra Catholic News Agency s odvolaním sa na slovenský zdroj. Dôvodom je, že ide o hlavné mesto štátu, ktorý hraničí s Ukrajinou a prijíma utečencov z tejto krajiny, ktorá je vo vojne. A tiež preto, že je to národ v strede Európy, kontinent, ktorý zažil sovietsky útlak a pozná potrebu zmierenia.

Toto miesto navrhol práve Slovák Ján Figeľ, bývalý osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ v rokoch 2016 až 2019. Ten pre agentúru povedal, že „sa ľudia a cirkev potrebujú podeliť o dôležité posolstvá a záväzky láskyplnej viery a pravdy, odvahy, pokoja, zmierenia a bratstva, a teraz najmä v Európe a pre Európu.

Slovensko je tiež mostom medzi východom a západom, dodala agentúra a doplnila, že v slovenskej ústave je zmienka o svätých Cyrilovi a Metodovi, ktorých si vážia katolíci i pravoslávni. Veľká vízia pápeža Jána Pavla II. o Európe, ktorá dýcha oboma pľúcami, ktoré predstavujú Západ a Východ, je stále možná a dosiahnuteľná, povedal Ján Figeľ.

Prípadné stretnutie by mohlo podľa Figeľa pritiahnuť aj iné kresťanské skupiny dobrej vôle, organizácie s katolíckou inšpiráciou, angažovaných laických kresťanov a tiež iné organizácie občianskej spoločnosti.

„Tento návrh je teraz pred pápežom Františkom a patriarchom Kirillom, ako aj pred ich príslušnými poradcami, vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom a metropolitom Hilarionom v Moskve. Prirodzene, vyžaduje si to opatrnosť a každé stretnutie treba dôkladne zvážiť. Ale treba preskúmať každú možnosť,“ uzavrelo americké médium.


Ďalšie články