Orbán si prišiel po pochvalu do Vatikánu. Stretnutie Františka a Kirilla sa odkladá

Viktor Orbán Viktor Orbán ide k pápežovi. Foto: AP/TASR

Pápež vo Vatikáne ďakoval Viktorovi Orbánovi za prijatie utečencov. Plánované stretnutie Františka a Kirilla sa odkladá. Prezradil, prečo nepomenuje Putina ani Rusko a či sa ešte chystá do Kyjeva.

Maďarský premiér Viktor Orbán po prvý raz oficiálne navštívil pápeža Františka vo Vatikáne. Bola to Orbánova prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia začiatkom apríla. Pápež mu daroval medailu svätého Martina, ktorý dáva svoj plášť núdznemu, a poďakoval pritom premiérovi za prijatie ukrajinských utečencov. Maďarský politik je totiž zástanca tvrdej protiimigračnej politiky, v čom sa líši od argentínskeho pápeža.

„Putinov zázrak: Ukrajina zblížila vodcu európskych nacionalistov s pápežom,“ komentovali niektorí žurnalisti na sociálnych sieťach. Obaja lídri sa dlhšie snažia o užšie vzťahy s Ruskom, pápež v ekumenizme a premiér v politike a v hospodárstve. Orbán sa v Ríme „vrúcne“ zvítal aj s Matteom Salvinim, ktorý je jeho spojenec na európskej politickej scéne.

Viktor Orbán a Jorge Bergoglio sa naposledy zišli v septembri 2021 v Budapešti. Bolo to počas apoštolskej cesty na tamojší eucharistický kongres s pokračovaním na Slovensko.

V Ríme bola i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorú prijal taliansky prezident. Návšteva v miestnych médiách temer nerozonovala, viac pozornosti, prirodzene, upútal Viktor Orbán.

Odložená schôdzka Bergoglio – Kirill i návšteva Kyjeva

Pápež František sa s moskovským patriarchom mal po druhý raz stretnúť v júni v Jeruzaleme. Po novom sa schôdzka odkladá. Povedal to rímsky biskup v rozhovore pre argentínsky denník La Nación. Pontifik vraj nasledoval radu svojich diplomatov, podľa ktorých by mohol míting s patriarchom Moskvy a celého Ruska „vyvolať zmätok“. Jorge Bergoglio ubezpečil, že s Kirillom má dobré vzťahy. Počkáme na vhodnejší čas stretnutia, zaznelo z Moskovského patriarchátu.

V interview tiež prezradil, prečo nepomenoval Putina ani Rusko v súvise s vojnou na Ukrajine.

„Pápež nikdy nemenuje hlavu štátu, tým menej krajinu, ktorá je nadradená svojej hlave štátu,“ odpovedal Bergoglio. To niektorí komentátori považovali za vyhýbavé a pýtali sa, prečo potom menoval Ukrajinu a tamojšieho prezidenta.

Argentínsky pápež tiež vylúčil návštevu Kyjeva, s ktorou dosiaľ počítal, no rád by navštívil rodnú Argentínu, hoci na to treba viacero podmienok.

Denník sa katolíckeho lídra pýtal taktiež na jeho návštevu ruskej ambasády pri Svätej stolici hneď po vypuknutí vojny. Rímsky biskup prezradil, že ju vyhodnotil ako svoju osobnú zodpovednosť. Snažil sa spraviť niečo, čo by pomohlo tomu, aby na Ukrajine už nik nezahynul. Naďalej je vraj pripravený urobiť všetko, čo treba.

František opäť poznamenal, že vojna je „anachronistická [nepatrí do tohto času, pozn. red.] v tomto svete a v tomto štádiu civilizácie“:

„Preto som aj verejne pobozkal ukrajinskú vlajku. Bolo to gesto solidarity s ich zosnulými, s ich rodinami a s tými, ktorí trpia vysťahovaním.“

Vatikánska Ostpolitik v centre záujmu

Ako sme informovali, František v protivojnovej knihe nazval vojnu svätokrádežou a rakovinou, no rezonovali tiež iné jeho posolstvá za mier. Polemiku vyvolala i krížová cesta v Koloseu s pápežom, ktorá sa uskutočnila s ruskou účasťou napriek protestom z Ukrajiny. Vatikánska Ostpolitik (východná politika) bola preto, samozrejme, centrom záujmu:

“František sa v prvom rade snaží o dialóg: preňho je nepriateľom konflikt, neusiluje sa zničiť zlo, ale chce ho neutralizovať,“ komentoval kňaz Antonio Spadaro v denníku Stampa v tlačovom vydaní. Podľa neho Jorge Bergoglio nerobí z kresťanstva politického garanta pre nikoho, keďže posvätno a pápežská duchovná moc nemajú byť oporou moci. Svätá stolica „zošíva, netrhá, aj v politicky ťažkých situáciách“ a nikoho „nepovažuje za prevteleného diabla“, veď celý svet je už desakralizovaný. To môže vyvolávať falošný dojem, že pápež je za neutralizmus, upozornil jezuita, ktorého považujú za pápežovho spin doctora (akýsi vykladač Františkových slov a gest).

Spadaro takto reagoval na sklamanie tých, ktorí čakali, že pontifik na Urbi et Orbi konečne otvorene pomenuje prezidenta Vladimira Putina a Rusko ako agresorov v konflikte na Ukrajine. Pontifik to spravil na Malte nepriamo, hoc všetkým bolo jasné, koho myslí, čo písali aj teoreticky nestranné spravodajské agentúry.

Benedikt XVI. svoje narodeniny na Bielu sobotu neslávil

Médiá sa vrátili aj k 95. narodeninám Benedikta XVI. Na narodeninovú Bielu sobotu sme neoslavovali, pripomenul Ratzingerov osobný tajomník arcibiskup Georg Gänswein. Emeritnému pápežovi prišlo gratulovať niekoľko malých skupín. Je fyzicky slabý, ale dobre naladený a stále mu to dobre myslí, popísal Gänswein.

Citát týždňa

Vyberáme zo zmieneného rozhovoru s pápežom, v ktorom povedal, prečo v tomto období nenavštívi Kyjev:

„Nemôžem urobiť nič, čo by ohrozilo vyššie ciele, či už je to koniec vojny, prímerie alebo aspoň humanitárny koridor. Čomu by to slúžilo, ak by vojna pokračovala deň po mojej návšteve?“


Ďalšie články