Streľba, zatýkanie aj blokovanie letísk. V Holandsku pre likvidačnú zelenú politiku protestujú tisíce farmárov

polici Foto: Holandská polícia

Holandsko už niekoľko dní ochromujú obrovské protesty poľnohospodárov. Počas nich prišlo k streľbe, rozrážaniu policajných zátarás k domu ministerky či k blokovaniu distribučných centier a letísk. Nepokoje sú dôsledkom nekompromisnej zelenej politiky, ktorá môže zdecimovať veľkú časť tamojšieho agrosektora. Holandsko pritom patrí do prvej desiatky najväčších exportérov potravín na svete.

Nekompromisné pretláčanie zelenej politiky v agrosektore, ktorý je zo svojej podstaty pre život najdôležitejší, znie ako recept na veľký problém sám osebe. Ak sa tak ale deje v čase globálnej potravinovej neistoty, možno hovoriť o katastrofe.

Práve tento pojem už niekoľko dní až týždňov najlepšie vystihuje situáciu v Holandsku, kde tisíce až desaťtisíce miestnych farmárov vyhnal do ulíc predseda vlády Mark Rutte a jeho takzvaný Plán pre dusík. Na jeho základe by totiž prišlo k likvidácii zhruba až 30 percent stád hovädzieho dobytka už do roku 2030 a v niektorých oblastiach dokonca až k úplnému zákazu chovu zvierat.

Rutteho kabinet vyrukoval s plánom minulý mesiac jednak, dôvodom má byť neekologické hnojenie zo strany farmárov. Zodpovednosť za plnenie požiadaviek, ktorých súčasťou je aj podrobná dusíková mapa, majú mať jednotlivé holandské provincie.

Pripomeňme, že Holandsko rozlohou menšie ako Slovensko je druhým najväčším exportérom poľnohospodárskych produktov na svete hneď po Spojených štátoch (existujú aj iné štatistiky, v ktorých je Holandsko v rankingu o niečo nižšie). Rozhodnutie vlády je preto obrovským zlomom pre celé ekonomické odvetvie. Rečou čísel, krajina tulipánov vlani vyviezla tovar tohto druhu za zhruba deväť miliárd eur.

Holandskí poľnohospodári, ktorí by mali prísť o prácu, sa majú podľa vlády rekvalifikovať. Tí ju v istom zmysle aj poslúchli, no „rekvalifikovali“ sa na partizánov bojujúcich za slobodu nielen podnikať a živiť rodiny, ale aj udržiavať farmárske remeslo, ktoré dotvára kolorit súčasnej holandskej kultúry.

Nespokojenci už niekoľko týždňov protestujú, ťažkými mechanizmami blokujú cesty, pália balíky slamy a požadujú zastavenie spomenutej politiky. Štátna moc zosobnená v polícii odpovedá slzným plynom, zatýkaním alebo pokutami.

Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Streľba na traktor, blokovanie letiska

Pre ilustráciu vážnosti situácie stačí spomenúť niekoľko nedávnych incidentov. Ešte koncom minulého mesiaca farmári prerazili traktorom policajný kordón pred domom ministerky životného prostredia Christianne van der Walovej.

https://youtube.com/shorts/1rGmG8uI1H0?feature=share

Tento týždeň v pondelok použili svoje traktory a nákladné autá na blokádu distribučných centier supermarketov. Organizácia zastrešujúca maloobchodné siete apelovala na políciu, aby prijala opatrenia. Súčasne informovala svojich klientov o možných výpadkoch v zásobovaní.

Holandskí policajti zasa v utorok večer vypálili niekoľko varovných výstrelov a strieľali aj na jeden z traktorov. Muži zákona svoj zásah zdôvodnili slovami, že išlo o nebezpečnú situáciu ohrozujúcu jej príslušníkov. Ako opísali, traktor, na ktorý policajti vystrelili, sa údajne pokúsil vraziť do ich vozidiel i do samotných policajtov. Incident sa odohral pri výjazde z diaľnice pri meste Heerenveen, kde farmári zablokovali ulicu traktormi. Protestujúci poľnohospodári však tvrdenia polície spochybnili. Ako tvrdia, príslušníkov poriadkových síl neohrozovali.

Napokon, v stredu nahnevaní farmári zablokovali traktormi letisko v najväčšom meste na severe Holandska Groningen. Na twitterových záberoch vidieť množstvo mechanizmov priamo pred terminálom. Problémy podobného charakteru malo aj amsterdamské letisko Schiphol.

Prvé hoaxy sú na svete

Vzhľadom na masovosť protestov nie je prekvapením, že ich sprevádzajú dezinformácie prúdiace z oboch táborov.

Jeden z videozáznamov na sociálnych sieťach napríklad uvádza, že farmári zaútočili na miestnu tajnú políciu. Na záberoch je vidieť, ako demonštranti hádžu predmety na príslušníkov ozbrojeného zboru v civile, ktorí sú nútení ustúpiť do svojej policajnej dodávky. Video si pozreli státisíce ľudí. Portál Euronews však zistil, že zábery boli zverejnené už pred dvomi rokmi a ukazujú strety v súvislosti s covidovými opatreniami.

Agentúra Reuters zas upozornila na tri roky starý záber farmárskej techniky, ktorá blokovala hlavnú cestu k Národnému inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie. Ten sa mylne prezentoval ako obrázok zachytávajúci súčasné udalosti.

Foto: Pexels.com

Farmári: Zašlo to priďaleko

Mark van den Oever, líder skupiny Farmárska obranná sila, uviedol, že vládna politika je neprijateľná. „Opatrenia zašli príliš ďaleko. Technické riešenia jednoducho nie sú možné v zónach v prírodných rezerváciách a v ich okolí. Takže celé oblasti budú úplne očistené od fariem. Moji stúpenci sú tým veľmi znepokojení. Sú zahnaní do kúta,“ skonštatoval.

Podľa moderátora televízie Sky News Rowana Deana sa dokonca zdá, že Holandsko sa pod vedením premiéra Marka Rutteho skĺza do diktatúry, keďže do jeho vlády „prenikli globalistickí aktivisti zo Svetového ekonomického fóra“.

Poslankyňa Caroline van der Plasová podľa portálu Politico vyzvala na „núdzovú diskusiu“ medzi zástupcami farmárov na jednej strane a holandským premiérom Ruttem a ministrom spravodlivosti a bezpečnosti Dilanom Yeşilgöz-Zegeriusom na strane druhej. Rutte však doteraz odmietal s farmármi komunikovať a osobné stretnutie vylúčil.

Zmena v istom zmysle prišla počas víkendu, keď vláda vymenovala sprostredkovateľa Johana Remkesa, ktorý bude viesť rozhovory medzi organizáciami poľnohospodárov a úradníkmi, ktorí majú zelenú transformáciu pod palcom.

Farmári premiérovi odkázali, že vymenovanie Remkesa, ktorý je zástancom radikálnej zelenej politiky, považujú za zlý vtip. Poľnohospodárska lobistická skupina LTO – považovaná za najvplyvnejšiu – ale označila vládneho sprostredkovateľa Johana Remkesa za odborníka a uviedla, že je otvorená rokovaniam s ním. Začiatok vyjednávania je však naplánovaný až na druhú polovicu augusta.

Johan Remkes. Foto: YouTube

Nálady sa rôznia

​Zatiaľ čo podľa nedávno zverejneného prieskumu farmárov podporuje 45 percent opýtaných Holanďanov, vláda je k protestom hluchá a agendu naďalej nekompromisne pretláča. Plán pre dusík minulý týždeň napriek mohutným demonštráciám odklepol aj holandský parlament.

Pokiaľ ide o médiá, tie sa po radikalizácii protestov sčasti priklonili na stranu Rutteho. „Toto už nie je normálny protest, ale útok na demokraciu. Jednoduché riešenie neexistuje. Najradikálnejší poľnohospodári sa spolu nachádzajú v kotle pocitov nespravodlivosti, protištátneho zmýšľania a úplne odlišného vnímania reality. Veľkú úlohu v tom zohrávajú sociálne siete. Aby sa džin rýchlo vrátil naspäť do fľaše, musí teraz polícia a justícia ukázať, kde sú hranice,“ píše v komentári podľa TV Markíza denník De Volkskrant.


Ďalšie články