Škandál v Anglicku: Pre obavy z rasizmu polícia nekonala. Gangy dekády zneužívali viac ako tisíc detí

Telford Odsúdení Mohammed Ali Sultan, Mohammad Rizwan a Amjad Hussain. Foto: West Mercia Police

V anglickom meste Telford a ďalších britských mestách dlhé roky pôsobia gangy mužov s imigrantským pozadím. Len v Telforde znásilnili za minulé desaťročia tisíc detí, najmä mladé dievčatá. Obyvatelia Telfordu o probléme dlho vedeli. Políciu, úrady a orgány činné v trestnom konaní naň upozorňovali. Muži zákona však systematicky zlyhávali alebo si pred problémom zakrývali oči. Vyšetrovanie ukazuje, že sa obávali obvinení z rasizmu a roznecovania rasistických nálad v spoločnosti.

V Británii sa už dlhšiu dobu rezonuje problém vyčíňania gangov sexuálnych násilníkov, v Británii známych aj ako tzv. grooming gangs. Ide v drvivej väčšine o skupiny mužov s migrantským pozadím. Pred rokmi otriasol krajinou prípad znásilňovania a zneužívania 1 500 dievčat v Roterhame. Verejné orgány o týchto prípadoch vedeli, avšak nezakročili. Ako informuje aj BBC, dôvodom bol pôvod páchateľov.

https://standard.sk/33097/ututlavany-pripad-1-500-znasilnenych-dievcat-gangami-britska-politicka-po-rokoch-stale-bojuje/

Tak ako v minulosti Roterham, tentoraz sa ako mesto zločinnej nečinnosti štátnych orgánov skloňuje mesto Telford. Ohľadom hrôzostrašného fenoménu sa nahromadilo množstvo dôkazov. Informujú o ňom aj viaceré mienkotvorné médiá. O probléme obsiahlo informuje aj štátna spravodajská stanica BBC.

Trojročné nezávislé vyšetrovanie sexuálneho vykorisťovania detí v meste Telford (IICSE) odhalilo, že zneužívanie a mnohokrát kruté znásilňovanie detí prevažne pakistanskými moslimskými gangmi polícia roky prehliadala a tolerovala. Šéf vyšetrovania uviedol, že dôkazného materiálu na vyšetrovanie dostali viac, než čakali, pričom preskúmali viac ako milión strán dôkazného materiálu. Pri vyšetrovaní vypočuli 170 svedkov, niektorých viackrát.

Tom Crowther, hlavná postava nezávislého vyšetrovania. Zdroj: Reprofoto/YouTube

Telford má takmer 160-tisíc obyvateľov, na britské pomery ide teda o pomerne malé mesto. Má však najvyššiu mieru sexuálnych zločinov spáchaných na deťoch v celom Spojenom kráľovstve. Kriminálna činnosť v meste sa začala rozmáhať už v 70. rokoch minulého storočia. Za zmienku stojí smrť 16-ročnej Lucy Loweovej, ktorá ako nejedno dievča otehotnela a neskôr bola zabitá. Jej smrť mala slúžiť na varovanie ďalším dievčatám, aby o zločinoch mlčali. Tie, ktoré sa rozhodli kontaktovať políciu, však u mužov zákona nepochodili.

Vyšetrovatelia si stanovili za cieľ zistiť, v čom spočíva zlyhanie verejných úradov a polície, ako aj odhaliť, kto všetko sa previnil. Podľa poškodených však iniciatíva odhalila len špičku pomyselného ľadovca. Stovky znásilnených dievčat, ktoré násilníci často týrali, predávali na sex a niektoré z nich dokonca zabili, sú všetko prípady týkajúce sa len jedného mesta. Tento problém však zrejme nezasahuje len Telford.

Svedkovia detailne vypovedali o praktikách gangov. Ich členovia si obete vytipovali, nadviazali s nimi kontakt a manipulatívne ich vlákali do vzťahov, z ktorých sa nedalo ujsť. Často im ponúkali cigarety, alkohol a rôzne omamné látky. Keď ich už mali v hrsti, začalo sa ich vykorisťovanie. Najprv si ale získali ich dôveru, aby s nimi mohli manipulovať. Členovia gangov dievčatá systematicky a opakovane znásilňovali, často aj hromadne. Nútili ich k sexuálnym službám a mnohé z nich otehotneli. Aby činnosť zatajili, obete zastrašovali, aby nevypovedali. Podobne boli zastrašované aj celé rodiny dotknutých obetí a ich príbuzní.

Mnohých Britov otvorene pobúrila nečinnosť úradov a polície. Bývalé obete, dnes už dospelé ženy, hovoria o tom, že polícia o činoch celé roky vedela, ale nekonala. Neraz sa stalo, že polícia spochybňovala výpovede svedkov. Od nahlasovania zneužívania detí odrádzala aj učiteľov na školách a pracovníkov s mládežou. Vyšetrovanie tvrdí, že polícia nechcela eskalovať rasové napätie v komunite. Všetko podriadila tomu, aby nebola označená ako rasistická.

Niektoré z obetí však nabrali odvahu a neostali ticho. Rozhodli sa verejne vystúpiť a vypovedať aspoň niečo o tom, čo zažili. Takouto obeťou bola aj Samantha Smithová, ktorá porozprávala o tom, ako ju rozliční muži pôvodom z Pakistanu zneužívali po dobu takmer desiatich rokov. Otvorene hovorila aj o nečinnosti polície a jej ľahostajnosti voči jej prípadu a prípadov stoviek ďalších detí.

Neskôr, keď vyšli na povrch zistenia vyššie spomínaného vyšetrovania, ju polícia údajne navštívila a na dvere jej bydliska vraj agresívne a neodbytne búchala, až kým nevyšla. „Časť zo mňa si myslela, že ma zatknú,“ uviedla Smithová, ktorá súbežne s tým povedala, že ju ihneď na mieste vo dverách začala vypočúvať pre reláciu, v ktorej vypovedala o činnosti gangov a nečinnosti tamojšej polície.

V týchto dňoch sa po takmer 50-tich objavilo ospravedlňujúce stanovisko policajného útvaru West Mercia Police. „Jednoznačne sa ospravedlňujeme obetiam a pozostalým zo sexuálneho vykorisťovania detí v Telforde,“ začína text ospravedlnenia. „Ospravedlňujeme sa pozostalým a všetkým, ktorých postihlo sexuálne zneužívanie detí v Telforde. Hoci nebola zistená žiadna korupcia, naše činy ani zďaleka nedosahovali pomoc a ochranu, ktorú ste od nás mali mať. To bolo neakceptovateľné, sklamali sme vás,“ ospravedlňuje sa zástupca hlavného šéfa tamojších policajtov Richard Cooper.

Polícia sa však podľa rozhnevaných rodičov obetí a pozostalých kajá príliš neskoro a iba naoko. Podľa vyšetrovateľov pritom bola činnosť polície namierená voči obetiam, ktoré obviňovala z prostitúcie miesto toho, aby obvinila páchateľov. Mienkotvorné médiá pritom citujú záver vyšetrovania, ktoré uvádza, že pasivita orgánov činných v trestnom konaní ešte väčšmi povzbudila gangy v ich činnosti. Vďaka tomu si gangy mysleli, že sú nedotknuteľné.


Ďalšie články