Riaditeľ sociálnej siete Parler hovorí o skorom návrate

Sociálna sieť Parler. Foto: Reprofoto/Fox News Sociálna sieť Parler. Foto: Reprofoto/Fox News

Sociálna sieť Parler, ktorá sa pýšila ako platforma proti cenzúre, zrejme čoskoro obnoví svoje fungovanie. Oznámil to jej riaditeľ John Matze, pričom opäť raz zdôraznil dôležitosť svojej platformy vo svete, kde sa postupne tlačí proti slobode prejavu.

Parler je sociálna sieť obľubovaná konzervatívcami a stúpencami Donalda Trumpa. Krátko po nepokojoch 6. januára vo Washingtone, pri ktorých prívrženci odchádzajúceho prezidenta vtrhli do Kongresu, bol Parler terčom koordinovane pôsobiaceho tlaku zo strany veľkých technologických spoločností. Spoločnosť Google dva dni nato vyradila aplikáciu Parler zo svojho internetového obchodu.

K rovnakému kroku pristúpila 9. januára spoločnosť Apple. Predtým dala stránke 24 hodín, aby predložila plán na kontrolu príspevkov. Korporácia Amazon pozastavila Parleru poskytovanie svojej služby Amazon Web Services. Ako hlavný dôvod sa uvádzalo, že na tejto sociálnej sieti sa koordinovali ľudia, ktorí neskôr vtrhli do Kapitolu.

Približne týždeň po vyradení bola stránka Parleru v obmedzených kapacitách obnovená. Nachádza sa na nej len niekoľko príspevkov a oznam, že sociálna sieť prechádza technickými ťažkosťami. „Teraz to vyzerá na správny čas, aby sme vám pripomenuli – priaznivcom aj odporcom – prečo sme založili túto platformu,“ píše sa na stránke.

Obnova i žaloba

Parler tiež píše, že naďalej veria v slobodu prejavu na sociálnych sieťach, pričom sa budú stále snažiť poskytovať ľuďom priestor na vyjadrenie ich názorov. Riaditeľ John Matze ďalej podotýka, že návrat Parleru je „nevyhnutný“.

„Napriek hrozbám a šikane neodišiel žiadny zamestnanec Parleru. Stávame sa bližšími a silnejšími ako skupina,“ uviedol Matze, ktorý verí, že ich sociálna sieť by mohla byť opäť funkčná koncom tohto mesiaca.

Spoločnosť Parler medzitým žaluje korporáciu Amazon za zrušenie poskytovania ich internetovej služby. Argumentujú, že ich rozhodnutie bolo politicky motivované a zároveň porušilo ich kontrakt i protimonopolný zákon.


Ďalšie články