Sulík pred návštevou Geissovcov mobilizoval aj ministerstvo vnútra, potvrdil rezort

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) mobilizoval počas májovej návštevy milionárskej rodiny Geissovcov na Slovensku aj ministerstvo vnútra. Štandardu to potvrdila hovorkyňa tohto rezortu Zuzana Eliášová.

12669682_844902722298474_2491098171563027079_n Ilustračné foto: Geissenovci/FB

„Minister vnútra SR Roman Mikulec bol telefonicky kontaktovaný so žiadosťou o podporu v oblasti prepravy uvedených osôb, šéf rezortu požiadavke nevyhovel,“ napísala nám hovorkyňa.

O Sulíkovej žiadosti voči Mikulcovmu rezortu vo štvrtok na sociálnej sieti informoval minister Jaroslav Naď (OĽaNO). Podľa Naďa mal Sulík od ministerstva vnútra konkrétne žiadať štátnu ochranku a vrtuľník, čo Eliášová ďalej nespresnila.

Naď to skonštatoval v príspevku, v ktorom obsiahlo rozoberal svoj vlastný spor so Sulíkom, ktorý sa vlečie už od utorka. Pripomeňme, že Naď Sulíka obviňuje z toho, že svoj súhlas s odovzdaním systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine podmieňoval poskytnutím vojenského vrtuľníka Black Hawk pre Geissovcov od ministerstva obrany. Sulík takéto zobchodovanie popiera.

https://standard.sk/240974/na-mieste-sulika-by-sa-hanbil-ako-pes-nad-ukazal-dokument-s-poziadavkou-na-black-hawk-pre-geissovcov/

Z toho, čo je dnes mediálne známe, však vyplýva, že oficiálna požiadavka na zabezpečenie armádneho stroja pre excentrickú rodinu existovala a Sulík sa k jej autorstvu medzičasom priznal, no nesprávne uvádzal, že šlo iba nezáväzný prieskum možností. Otázne teda ostáva iba to, či ňou odchádzajúci minister podmieňoval svoj súhlas s darovaním stámiliónovej výzbroje brániacemu sa susednému štátu.

Rodina nemeckých milionárov Geissovcov (často nesprávne nazývaná Geissenovci) pricestovala do našej krajiny na začiatku mája, pričom navštívila viaceré dominanty a turistické atrakcie. Veľkú pozornosť jej venoval práve Sulík, vďaka čomu sa Geissovci dostali okrem iného aj za rokovací pult Národnej rady SR, čo sa stalo predmetom ostrej kritiky.

Politik rozhodnutie pozvať výstrednú rodinu ospravedlňoval obrovským promo pre Slovensko, čo Štandard v samostatnom článku spochybnil. Rodina je podľa všetkého známa najmä u nás a jej reality šou má ešte aj v rodnom Nemecku pomerne malú sledovanosť. Mimo hraníc týchto dvoch krajín má buď žiadny, alebo minimálny výtlak.