Najčastejšia otázka v Ríme: ohlási František koniec pontifikátu?

Uprostred zasadnutia kardinálov s viacerými nebývalými faktormi a v tieni podozrení zo zneužívania by vraj František mohol ohlásiť koniec cirkevnej kariéry. Aj keď to viackrát poprel, špekuluje sa o tom už od konca mája.

Posledná rozlúèka s kardinálom Jozefom Tomkom vo Vatikáne Pápež František. Foto: AP/TASR

Katolícky líder má v nedeľu naplánovanú návštevu talianskeho mesta L’Aquila, čo dosiaľ vyvoláva debatu o konci pontifikátu. V L’Aquile sú totiž uložené pozostatky jeho predchodcu Celestína V., ktorý v 13. storočí odstúpil z Petrovho stolca. V roku 2009 mesto navštívil Benedikt XVI. a o štyri roky neskôr spravil rovnaké nečakané rozhodnutie ako Celestín V. Malo to byť znamenie konca jeho vlády v cirkvi a podobné gesto mnohí pozorovatelia čakajú teraz od Františka.

Latinskoamerický pápež tieto interpretácie síce uznal za rozumné, no niekoľkokrát odmietol, že uvažuje odstúpiť. Niekdajší arcibiskup v Buenos Aires sa však neraz vyjadruje nepriamo a jeho (ne)vyslovené slová ponechávajú priestor pre niekoľko interpretácií. Preto sa špekuluje, že by v L’Aquile mohol do určitého časového obdobia ohlásiť svoju rezignáciu.

https://standard.sk/228028/papezov-tyzden-nie-som-rusofil-a-nezamyslam-odstupit/

V Ríme v týchto dňoch pritom zasadá takzvané konzistórium, teda slávnostné zhromaždenie pápežovho poradného zboru. Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio najprv „kreuje“ (doslova vytvorí) kardinálov, ktorých mená ohlásil v máji. Spolu s ostatnými budú v ďalších dňoch debatovať o novej ústave Rímskej kúrie, ktorá vstúpila do platnosti v júni. Táto reforma bola hlavná požiadavka spolukardinálov na takzvanom konkláve (na ktorom sa volí nový pápež) v roku 2013, ktoré zvolilo práve arcibiskupa z hlavného mesta Argentíny. Pre niektorých teda „pápež z konca sveta“ naplnil svoju misiu.

Kardináli teda už budú pripravení vo Večnom meste neobvykle v auguste a v prípade možného konca Františkovho pontifikátu by sa rovno mohli zúčastniť i na konkláve a zvoliť jeho nástupcu.

Navyše pre problémy s kolenom sme pápeža v máji videli na vozíčku, neskôr s paličkou a zrušil tiež júlovú cestu do Afriky. Aj preto je na rímskych uliciach azda najčastejšia otázka o konci súčasného pontifikátu.

Prekvapenia na konzistóriu a tiene podozrení zo sexuálneho zneužívania

Katolícky líder na konzistórium pozval aj kedysi mocného kardinála Giovanniho Becciua. Pred dvomi rokmi mu odobral kardinálske právomoci pre obvinenia v súvise s podozrivými finančnými operáciami, no bez jasného dôkazu. Týmto gestom František po prvý raz uznal prezumpciu neviny, myslia si niektorí vatikanisti. O pozvaní do Vatikánu informoval sám kardinál Becciu, ktorý spolu s inými stojí pred súdom miništátu, ktorý sa občas nadnesene prezýva „proces storočia“.

Medzi novokardinálmi je kontroverzný biskup zo severoamerického San Diega Robert McElroy. Kritizujú ho za liberálny prístup k LGBT komunite a háji tiež katolícku pro-choice političku Nancy Pelosiovú, aby mohla prijímať eucharistiu. Navyše ignoroval upozornenia o zneužívaní maloletých, ktorých sa dopustil „enfant terrible“ cirkvi v USA a dnes už laik Theodore McCarrick. McElroyovo menovanie komentátori označili za „strašnú správu“ a „facku obetiam zneužívania“.

https://standard.sk/218154/belgicky-biskup-van-looy-nechce-byt-kardinalom-dovodom-je-sexualne-zneuzivanie-rovnaky-meter-mozno-vztiahnut-aj-na-biskupa-mcelroya-z-usa/

Naopak, belgický biskup Lucas Van Looy ihneď odmietol kardinálsku hodnosť, ktorú mu chcel František prisúdiť. Van Looy uznal, že nereagoval dostatočne na prípady zneužívania. Obete pedokriminality preto čakali, že sa tejto vysokej cirkevnej hodnosti zriekne i biskup McElroy.

Najnovšie Svätá stolica zamietla ako nepodložené obvinenie zo sexuálneho zneužívania voči kanadskému kardinálovi Marcovi Ouelletovi. Prefekt dikastéria pre biskupov obvinenie zavrhol ako ohováranie.

Druhé stretnutie František-Kirill v Kazachstane nebude

https://standard.sk/233942/papez-sa-opat-uvidi-s-patriarchom-kirillom-tvrdi-spoluorganizator-kongresu-v-kazachstane/

Nech je to s koncom Františkovho pontifikátu akokoľvek, prvý muž katolíckej cirkvi cestuje v septembri na náboženský kongres do Kazachstanu. Avšak jeho očakávané stretnutie s moskovským pravoslávnym patriarchom sa opäť odkladá. Nezídu sa ani v Kazachstane. Povedal to metropolita Anton, Kirillova pravá ruka, ktorý sa s pontifexom Františkom stretol tento mesiac vo Vatikáne. S Kirillom sa chcel zvítať najmä najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi. Ich účasť potvrdil začiatkom augusta spoluorganizátor svetového stretnutia náboženských lídrov v stredoázijskej krajine.

Druhé stretnutie Bergoglio – Kirill malo byť tento rok pôvodne v Jeruzaleme, niektorí uvažovali o Bratislave a keď nič z toho nevyšlo, najviac nádejí sa vkladalo do kazašského hlavného mesta Nur-Sultan. Schôdzka sa však nezrušila, len odložila.

Citát týždňa

Vyberáme slová obžalovaného kardinála Becciua, ktorými pre médiá ohlásil účasť na zasadnutí kardinálskeho kolégia:

„Zatelefonoval mi pápež, aby ma pozval na konzistórium.“


Ďalšie články