Rovnaký rusofil ako Sulík. Naď reaguje na slová Gyimesiho o Slovensku ako štáte USA

VLÁDNA KRÍZA NA SLOVENSKU: SLEDUJEME ONLINE

György Gyimesi. Foto: Martin Baumann/TASR György Gyimesi. Foto: Martin Baumann/TASR

09:34 Matovič je najsilnejší muž vlády, zhodli sa Pellegrini a Sulík

Najsilnejším mužom vlády je minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič a premiér Eduard Heger sa len prizerá. V diskusnej relácii televízie JOJ Na hrane to vyhlásil líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Rovnako to vidí aj šéf SaS a odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík. Sulík tiež priblížil, že sa na ministerstve hospodárstva stretol s Karlom Hirmanom, no ako svojho nástupcu ho nevedel potvrdiť.

https://standard.sk/245620/matovic-je-najsilnejsi-muz-vlady-zhodli-sa-pellegrini-a-sulik/

ŠTVRTOK

18:43 Naď reaguje na Gyimesiho

„Privítal by som, ak by poslanci NR SR zastupovali záujmy Slovenskej republiky a slobodného sveta,“ napísal minister obrany na Facebooku. Reagoval tak očividne na vyjadrenia poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO), ktorý uviedol, že by prijal, „ak by nová vláda bola vládou Slovenskej republiky, a nie päťdesiateho prvého štátu USA“.

V komentároch pod statusom sa ešte Naď o Gyimesim vyjadril, že je rovnaký ako predseda SaS Richard Sulík. „Geopoliticky stratení rusofili,“ komentoval Naď dvojicu politikov.

14:30 Neprijatie demisie ministra hlavou štátu je výnimočné, ale možné, tvrdia právnici

Neprijatie demisie člena vlády hlavou štátu považujú právnici za výnimočnú situáciu, ústava ju však umožňuje. Zhodli sa na tom právnici Kamil Baraník z Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela a Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Podľa Baraníka sa však takýto krok v aktuálnej situácii nedá očakávať. Prezidentka Zuzana Čaputová má v súčasnosti doručené demisie od všetkých ministrov za SaS, ktorá opustila vládnu koalíciu.

„Prezidentovi sa možnosťou odmietnuť demisiu umožňuje, aby vnútorné presvedčenie o potrebe podania demisie s predmetným členom vlády prerokoval,“ vysvetlil Baraník. Ak by si minister demisiu rozmyslel, prezident ho môže aj neformálne informovať o jej neprijatí a môže pokračovať vo funkcii. Baraník však podotkol, že hlava štátu musí brať do úvahy aj širšie politické súvislosti. Pripomenul, že pri súčasných demisiách ide o vyústenie koaličného sporu a politické gesto, ktorým sa preskupujú politické sily v parlamente. Nazdáva sa, že prezidentka by nemala prijatie demisií blokovať.

https://standard.sk/245072/slavnosti-sociopatie-a-pad-vlady/

Bujňák pripomenul, že podanie demisie je slobodný prejav vôle, ku ktorému bežne dochádza na protest proti nejakému postupu. „Neprijatím demisie v takom prípade sa prezident republiky v politickom konflikte stavia na stranu toho, kto demisiu podal, a vyvíja tlak na toho, koho (ne)konanie sa stalo impulzom k demisii,“ skonštatoval. Dodal, že konflikt sa následne môže vyriešiť v prospech niektorej strany sporu a minister bude buď pokračovať vo funkcii, alebo opäť podá demisiu, ktorá už zrejme prijatá bude. „Podaním demisie člena vlády nenastávajú žiadne právne účinky. Tie môžu nastať až na základe rozhodnutia prezidenta prijať ju.

14:15 Remišová nemohla konfliktu medzi Sulíkom a Matovičom zabrániť, nie je vzťahový psychológ

Úprimne mi išlo o zachovanie štvorkoalície, posledné dva mesiace boli vzťahovým peklom z hľadiska koalície, povedala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň v relácii Braňo Závodský Naživo v Rádiu Expres uviedla, že za štvorkoalíciu lobovala najmä pre energetickú krízu, ktorá sa týka aj Slovenska. Vicepremiérka na margo osobných sporov medzi predsedom strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom a lídrom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorom Matovičom dodala, že konfliktu nemohla zabrániť, keďže nie je vzťahový psychológ.

Predsedníčka Za ľudí tvrdí, že počas koaličnej krízy apelovala najmä na zodpovednosť, ktorá náležala jej koaličným partnerom. „Zodpovednosťou Sulíka s Matovičom bolo pomáhať ľuďom, a zvlášť v súčasnej situácii. Myslím si, že ani jeden, ani druhý si nemajú čo vyčítať,“ tvrdí Remišová, ktorá uviedla, že politik by nemal „vyplakávať“ na sociálnych sieťach. Vicepremiérka zároveň priznala, že sa hlboko mýlila, keď si myslela, že v súčasnej vláde nebude žiadna koaličná kríza. „Richard Sulík musel dobre vedieť, že Matovič neodstúpi z postu ministra financií. Snažila som sa nájsť SaS cestu von z kúta, kam sa sama zahnala,“ povedala a zároveň priznala, že strana Za ľudí nebola súčasťou sporov a ani ich nevyvolala.

https://standard.sk/245058/neblaznime-netahajme-do-vlady-atlantickych-aktivistov/

Veronika Remišová nesúhlasí s výrokom, ktorý povedal v stredu 7. septembra Boris Kollár v relácii Braňo Závodský Naživo, že predseda SaS mal odstúpiť hneď a nečakať s tým až do konca leta. „Moja prosba k Richardovi Sulíkovi bola, aby neodchádzal, a hlavne nie počas najväčšej krízy. Tá ohrozuje základy Európskej únie, ktoré sa môžu čoskoro rozsypať,“ tvrdí predsedníčka Za ľudí. Na otázku, či je Matovič dobrým ministrom do nadchádzajúcich časov, Remišová odpovedala, že predseda OĽaNO mal dobré i zlé chvíle. Vicepremiérka zároveň dodala, že SaS majú u nej vždy dvere otvorené. „Ich návrat späť do koalície je možný. Stále ich vnímam ako spojenca a nie ako nepriateľa, pretože nepriateľ sedí v úplne iných laviciach“.

Veronika Remišová. Foto: Michal Svítok

Strana Za ľudí má v súčasnosti v parlamente troch poslancov, čo Remišová okomentovala slovami, že „veľkosť nie je dôležitá“. „V menšinovej vláde je každý jeden poslanec kľúčový a najdôležitejší sú poslední traja, a to sú tí v Za ľudí,“ povedala. Remišová tvrdí, že robia zodpovednú politiku a čo sľúbia, to aj splnia, „ak ľuďom na Slovensku takýto typ politiky nestačí, tak potom nebudeme v politike“. Predsedníčka Za ľudí zdôraznila, že sa neobjaví na kandidátke OĽaNO, pretože sa sústredí len na svoju stranu. Zároveň priznala, že strana bude pracovať aj s nezaradenými poslancami, no Remišová odmietla uviesť, ktorí to budú.

Na mená prípadných ministrov do rezortov, ktoré opustili nominanti za SaS, nechcela Remišová reagovať. „Najprv musí mená dostať prezidentka Zuzana Čaputová a následne môžu tie mená zverejniť. Avšak myslím si, že by bolo dobré a racionálne, aby štyria nominanti boli odborníci a nestraníci. Je veľmi dôležité, aby sme sa na tých menách zhodli,“ tvrdí vicepremiérka a dodala, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) a všetky strany budú za nich niesť zodpovednosť. Na záver Remišová uviedla, že premiér Eduard Heger má mimoriadne ťažkú pozíciu, a nič by nevyriešilo to, keby podal demisiu. „Nasledovali by predčasné voľby, a to by bola jedna veľká katastrofa“.

13:53 György Gyimesi kritizuje potenciálne nominácie na ministrov

„Privítal by som, ak by nová vláda bola vládou Slovenskej republiky, a nie päťdesiatehoprvého štátu USA,“ napísal na svojom facebookovom profile poslanec parlamentu György Gyimesi (OĽaNO). Poslanec tak zrejme kritizuje potenciálne nominácie na ministrov vo vláde Eduarda Hegera.

Ako o ministrovi hospodárstva sa hovorí o analytikovi Karlovi Hirmanovi, ministrom spravodlivosti by sa vraj mohol stať bývalý sudca Ľudovít Bradáč prípadne Ján Mazák, ministrom školstva Daniel Bútora a ministrom zahraničných vecí Rastislav Káčer. 

https://standard.sk/244855/mena-potencialnych-ministrov-su-horsie-ako-boli-tie-predchadzajuce/

13:03 Aliancia žiada vládu a parlament, aby prijali kroky vedúce k predčasným voľbám

Mimoparlamentná Aliancia vyzvala vládu a parlament, aby urobili všetky legislatívne kroky na vypísanie predčasných volieb. „Nech sú teda zodpovední a spravia na to všetky potrebné kroky,“ vyhlásil predseda Aliancie Krisztián Forró na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Vláde i premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) vyčíta, že v posledných mesiacoch strkali hlavu do piesku a nepriniesli politické ani odborné riešenia. Na situáciu sa pritom mohla vláda podľa neho dopredu pripraviť. Centrálna vláda však podľa neho nechce vypočuť hlas regiónov a navyše nenaplnila svoje sľuby o zastropovaní cien energií či vyriešení problémov s plynom.

„Koalícia premárnila historickú šancu, keď mala ústavnú väčšinu a mohla priniesť fundamentálne riešenia pre krajinu, ktorými by dokázala pozdvihnúť Slovensko. Žiaľ, bola zahľadená do seba,“ poznamenal Forró. Miesto konštruktívnych riešení podľa neho naďalej ponúka „burzu nápadov“ a skutočné riešenia chýbajú. Obáva sa občianskych nepokojov. Tvrdí, že vláda podľa neho nahráva extrémistom.

Krisztián Forró. Foto: TASR/Jaroslav Novák

12:52 Prezidentka ešte nedostala od premiéra mená kandidátov na ministrov

Prezidentka Zuzana Čaputová ešte nedostala od premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, ani o tom, ako si predstavuje fungovanie svojej menšinovej vlády. Termín prijatia podaných demisií preto zatiaľ nie je určený. Uviedol to prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka je pritom pripravená demisie odchádzajúcich ministrov prijať a nových vymenovať čo najskôr. Potrebujeme totiž funkčnú vládu, ktorá Slovensko prevedie náročným obdobím,“ skonštatoval hovorca. Hlava štátu je podľa neho presvedčená, že vzniknutá situácia sa dala dlho predvídať a koalícia mohla mať už dávno zhodu na personálnych nomináciách. „Ďalšie čakanie si v súčasnej situácii nemôžeme dovoliť,“ dodal.

Premiér v pondelok (5. 9.) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. Mená potenciálnych nových ministrov zatiaľ nekonkretizoval, keďže ich chce najskôr oznámiť prezidentke. Načrtol však, že by malo ísť o odborníkov.

08:35 Za jediné východisko z vládnej krízy považuje Danko predčasné voľby

Za jediné reálne východisko z vládnej krízy považuje líder mimoparlamentnej SNS Andrej Danko predčasné voľby. „Na Slovensku nikdy nebolo, aby premiér nemal politickú podporu. Povedal, že ide ďalej riadiť štát, hoci si je vedomý, že nevie schváliť ani štátny rozpočet,“ povedal v TASR TV s tým, že štát sa nedá riadiť bez nadpolovičnej väčšiny v parlamente.

Upozornil, že to nesie obrovské riziko. „Ale do rizika nesiete aj ľudí tým, že neriešite ich problémy,“ doplnil Danko. Poukázal na to, že problémy s pandémiou, alebo aktuálne s vysokou infláciou a energetickou krízou má celá Európa, opatrenia na zmiernenie dosahov problémov sú však v susedných štátoch výraznejšie a rýchlejšie ako na Slovensku.

STREDA

16:02 Koaličné strany a premiér budú niesť zodpovednosť za nových ministrov

Politickú zodpovednosť za odborníkov, ktorí majú vo vláde nahradiť ministrov SaS, bude niesť vláda. Politické strany v koalícii by si voľné rezorty nemali rozdeľovať. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Ako poznamenal, aj dnes je politická zodpovednosť na vláde a „tričká“ nerozhodujú.

„Politickú zodpovednosť vždy nesú strany, ktoré sú v koalícii. Určite neočakávam, aby niesli títo odborníci nejakú politickú zodpovednosť,“ uviedol Heger. K svojej politickej zodpovednosti za vládu, a teda aj nominovaných odborníkov v nej, sa hlási. „Moja vláda, moja zodpovednosť,“ skonštatoval. „Ak si myslíte, že to robím preto, aby som sa zbavil politickej zodpovednosti, tak ste na veľkom omyle,“ upozornil.

Za dôležité považuje, aby voľné posty obsadili ľudia, ktorí budú vedieť zabezpečiť riadny chod ministerstiev. „Ak nezabezpečia, tak ich vymeníme,“ povedal. Mená potenciálnych ministrov nechcel konkretizovať. Rovnako nešpecifikoval, či sú už dohodnuté. Zopakoval, že najskôr chce nominácie prebrať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Viacerí predstavitelia koalície v stredu potvrdili, že miesta vo vláde uvoľnené po demisiách ministrov SaS majú obsadiť odborníci, pričom nebude určené, ktorá strana bude za rezort politicky zodpovedná.

15:57 Matovič avizuje kombináciu klasickej a úradníckej vlády, odborníkov už oslovili

Vláda by mala byť po odchode ministrov SaS kombináciou úradníckej a klasickej. Uviedol to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády. Dodal, že odborníkov na uvoľnené pozície vo vláde už oslovili a aktuálne diskutujú o viacerých menách. Zároveň chce, aby boli vo vedení rezortov nielen odborníci z daného prostredia, ale aj schopní manažéri.

„Rozhodli sme sa ísť cestou odborníkov,“ uviedol Matovič. Považuje to za dobré. „Bude to zvláštny koncept,“ poznamenal. Zodpovednosť za každý rezort podľa neho nesie vždy v prvom rade minister. Čo sa týka politickej zodpovednosti, bude to „spoločná zodpovednosť“. Nomináciou odborníkov chcú ukázať, že im nejde o posty SaS. Navyše, bude mať podľa neho inú váhu, keď odborník vo vedení rezortu hospodárstva povie, že našli nedorobenú prácu, než keby to povedal stranícky nominant OĽaNO.

Podotkol, že za normálnych okolností by bol rezort hospodárstva lukratívnou ponukou, no vzhľadom na situáciu s energiami si to vyžaduje veľkú odvahu. Chce však, aby do vedenia rezortu nastúpil človek s plným vedomím si výziev a aktuálnej situácie. Potvrdil, že jedným z mien, o ktorom sa rozprávali s partnermi, je Karel Hirman. Do úvahy však podľa neho pripadajú viacerí.

V súvislosti s ďalším fungovaním trojkoalície deklaroval, že pri prioritách nemajú rozpory a definované boli aj v desiatich požiadavkách OĽaNO pre SaS. „My si za tým stojíme a stotožňuje sa s tým aj Sme rodina,“ tvrdí. Dodal, že aj pri exekučnej amnestii nejaká zhoda je. „Veď sme to spoločne sľúbili, máme to v programovom vyhlásení vlády,“ pripomenul s tým, že SaS to dva roky blokovala. Čo sa týka koaličnej zmluvy, súčasnú považuje za dobrú a mohlo by k nej stačiť prijať dodatok. Označil to za „technikáliu“.

Patrilo by sa tiež podľa neho dovoliť chýbajúcich podpredsedov Národnej rady (NR) SR. SaS už avizovala, že navrhne Martina Klusa. Matovič si ho tam vie predstaviť. Poukázal však na to, že SaS si nárokuje aj zachovanie doterajších postov predsedov výborov, hoci na ne ako opozícia podľa tradície nemá nárok. Líder OĽaNO sa obáva, že SaS nebude vedieť k vláde pristúpiť konštruktívne a bude sa snažiť pomstiť. Naznačil, že by sa to mohlo odraziť aj na schvaľovaní štátneho rozpočtu.

14:37 Koaličná zmluva sa bude meniť, potvrdili Krajniak aj Remišová

V koaličnej zmluve sa budú robiť úpravy. V stredu po rokovaní vlády to potvrdili minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) aj ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Krajniak očakáva dodatok ku koaličnej zmluve či podpis novej.

V koaličnej zmluve sa podľa Remišovej budú robiť úpravy, keďže pôvodne zaväzovala štyroch partnerov. Skonštatovala, že každá strana má svoje priority. Za stranu Za ľudí vymenovala, že ide napríklad o pomoc ľuďom, zvládnutie energetickej krízy či zachovanie proeurópskej orientácie. Prioritami Sme rodina sú podľa Krajniaka ceny energií, exekučná amnestia alebo aj pomoc cestovnému ruchu.

Minister práce zároveň poznamenal, že bude snaha, aby boli všetky voľné kreslá ministrov obsadené konsenzuálne, aby s tým súhlasili všetci v koalícii. Remišová rovnako potvrdila, že sa majú dohodnúť na odborníkoch.

14:21 Rokovania k novým ministrov prebiehajú, zatiaľ nie je nič uzavreté, uvádza Remišová

Rokovania k novým ministrom za odídencov zo SaS ešte prebiehajú, zatiaľ nie je nič uzavreté. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) počas stredajšieho rokovania vlády. „Navrhli sme, aby uvoľnené posty po strane SaS neboli predmetom politického handrkovania, ale aby ich obsadili odborníkmi,“ povedala Remišová. Poukázala, že je dôležité nájsť v trojčlennej koalícii konsenzus.

Podľa slov Remišovej, keď sa dohodnú na výbere mien v koalícii, premiér Eduard Heger (OĽaNO) ich oznámi najskôr prezidentke a až potom verejnosti. „Naším cieľom je to uzavrieť čím najskôr,“ povedala. Za špeciálne dôležité v aktuálnej situácii považuje ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, ale aj ministerstvo hospodárstva.  

Veronika Remišová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Viacero ministrov sa počas stredy zhodlo, že v prípade nových ministrov má ísť o nominantov z radov odborníkov, o ktorých ešte rokujú. Zatiaľ to podľa slov ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) vyzerá tak, že to budú skôr nestraníci. Remišová dodala, že SaS nevnímajú po odchode z koalície „ako nepriateľov“, ale ako spojencov. To je podľa nej dôležité.

13:30 Naď: Je jedno, ktorá strana bude za ktorý rezort zodpovedať, chceme pomôcť ľuďom

Budeme hľadať riešenia na pomoc ľuďom, menej nás bude zaujímať, ktorá strana bude za ktorý rezort zodpovedná. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) tak reagoval na otázku, ktorá strana či hnutie bude nominovať mená na jednotlivé uvoľnené rezorty po odchode SaS. Má však ísť o nominantov z radov odborníkov, o ktorých ešte rokujú. Zatiaľ to podľa slov Naďa vyzerá tak, že to budú skôr nestraníci.

Minister skonštatoval, že aktuálne ešte prebiehajú diskusie. „Myslím si, že čoskoro dôjdeme k nejakému konkrétnemu záveru,“ poznamenal. Na otázku, či už má prezidentka SR Zuzana Čaputová mená kandidátov, reagoval, že hlava štátu je na služobnej ceste a zrejme sa tomu bude venovať po návrate z nej. „Zhodli sme sa všetky strany, že nám ide o to, aby to boli dobrí kandidáti,“ povedal. Diskutuje sa podľa jeho slov o viacerých kvalitných odborníkoch. Podľa Naďa sa tiež ukazuje, že mnoho rešpektovaných odborníkov nemá problém s tým, že je líder OĽaNO Igor Matovič vo vláde.

12:46 Bolo by dobré, keby sa potvrdili slová z médií a novým ministrom hospodárstva bol Karel Hirman

Minister hospodárstva v demisii a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík dnes po rokovaní vlády oznámil, že je to jeho posledná účasť na rokovaní vlády. Zároveň predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová prijme jeho demisiu začiatkom budúceho týždňa a tiež sa dozvie meno svojho nástupcu.

Predseda SaS priznal, že by bolo dobré, keby sa potvrdili slová z médií a jeho nástupcom bol Karel Hirman. Sulík taktiež skonštatoval, že nový minister sa mohol do problematiky hospodárstva dostať už v lete. „Bohužiaľ, tento čas však Igor Matovič a premiér Eduard Heger (OĽaNO) nevyužili. Som presvedčený, že Matovič vedel, že neodstúpi,“ povedal Sulík. Karel Hirman je podľa neho expert na energetiku. „Dokáže pokračovať v našej práci, mám tento predpoklad,“ uviedol.

Karel Hirman. Foto: Hugo Kollár

Predseda SaS po rokovaní skonštatoval, že jeho koaliční partneri minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a minister financií a predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič šíria klamstvá o cenách elektriny. Predseda SaS si myslí, že to robia s cieľom vystrašiť ľudí.

11:50 Mazák: Ponuku na ministra spravodlivosti som nedostal, bola by to výzva

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák žiadnu ponuku na post ministra spravodlivosti SR zatiaľ nedostal. Ak by prišla, považoval by to za výzvu, prijal by ju však len v prípade splnenia podmienok, za ktorých by bol ochotný do tejto misie ísť. Povedal to médiám počas stredajšieho rokovania vlády.

„Žiadnu ponuku som nedostal a či sa o mne uvažuje, to sa musíte pýtať tých, ktorí sú kompetentní takúto ponuku dať,“ uviedol. „Ak by ma oslovili, nepovažoval by som to za zaujímavú ponuku, ale výzvu pomôcť krajine,“ povedal. Zdôraznil zároveň, že by takúto výzvu prijal jedine, ak by boli splnené jeho podmienky, ktoré by zaručovali, že môže svoju prácu odviesť čo najlepšie.

„Hlavným limitom v tomto prípade je možnosť implementácie súdnej mapy a reformy súdnictva,“ skonštatoval. Poukázal pritom na to, že ak sa SR zaviazala v pláne obnovy k niektorým krokom a aj ich schválila, nemalo by byť spochybňované ich uvedenie do praxe.

Na Mazáka, ktorý na stredajšie rokovanie vlády prišiel v súvislosti s personálnymi návrhmi na slovenských sudcov do európskych justičných orgánov, sa pýtali aj Ondreja Dostála, štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý rezort zastupuje na stredajšom rokovaní vlády. Dostál odmietol špekulovať o nástupcoch Márie Kolíkovej (SaS), ktorá je ministerkou v demisii, odkázal na rozhodovanie strán v koalícii. Uviedol tiež, že ako politický nominant je uzrozumený s tým, že zo svojej funkcie štátneho tajomníka odíde.

UTOROK

16:24 Fico: Vládna koalícia dostala krajinu do ústavnej krízy

Vládna koalícia dostala krajinu do ústavnej krízy. Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) ušiel pred zodpovednosťou, lebo vie, čo sa bude diať v energetike. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Poukazuje na Sulíkove vyjadrenia o tom, že si želá zotrvanie všetkých svojich nominantov na postoch v Národnej rade (NR) SR či štátnych podnikoch, a súčasne tvrdí, že je v opozícii. „Pýtam sa, čo je to za vládnu krízu. On sa naozaj bude správať ako priateľka s výhodami. On bude akože v opozícii, bude podporovať všetky vládne návrhy a popritom bude mať ešte aj výhody, ktoré by normálne mal ako vládna strana,“ skonštatoval Fico. Utvrdzuje ho to v tom, že Sulík neušiel pred ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO), ale pred zodpovednosťou za energetickú krízu.

Predsedovia parlamentných výborov za SaS by mali podľa lídra Smeru-SD odstúpiť so svojich postov. „Ak to myslia s opozíciou vážne musia odstúpiť sami,“ poznamenal. V prípade, že by bol v NR SR návrh na odvolanie predsedov výbor za SaS, pravdepodobne ho Smer podporí, dodal.

Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Matovič je podľa slov Fica blázon, ktorý si zaslúži okamžité odvolanie z funkcie ministra, avšak nebude skákať tak, ako Sulík píska. „Nie sme malé deti, aby sme riešili osobné spory medzi dvoma ministrami. To čo nás má ten Sulík za úplných idiotov, keď si myslí, že my mu odvoláme Matoviča a on sa vráti naspäť do vlády?“ podotkol Fico. Dodal, že sa v tomto budú riadiť vlastným rozumom, a Matovič je ich jasný cieľ. Ak by Sulík podporil ústavný zákon o predčasných voľbách, dohodol sa ich dátume, tak by Smer odvolanie Matoviča podporil.

Fico zároveň ponúkol ostatnej opozícii, aby na Slovensku zorganizovali 19. septembra protivládne zhromaždenie. Smer podľa neho nechce stranícky míting, je však pripravený dať na zhromaždenie peniaze a svoje štruktúry. Je tiež ochotný komunikovať aj s nepolitickými štruktúrami, ako je Združenie miest a obcí Slovenska, zamestnávatelia či odbory, aby sa na proteste zúčastnili.

Fico znova skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za to, že zmarila referendum o predčasných voľbách a je v týchto dňoch na pracovnej ceste v zahraničí.

https://standard.sk/244447/sulik-matovic-bol-chybou-zaciatku-mojej-politickej-kariery-pri-jeho-odvolavani-zahlasujeme-za/

15:39 Kollár: Dohoda na menách ministrov ešte nie je, mali by to byť odborníci

Voľné ministerské posty po odchode SaS by mali obsadiť odborníci, na rezort hospodárstva musí ísť krízový manažér. Myslí si to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. V koalícii sa podľa jeho slov dohodli, že do funkcií nepôjdu poslanci ani straníci. Dohoda na konkrétnych menách podľa neho ešte neexistuje. Zopakoval, že ak menšinová vláda nebude vedieť prijímať zákony, treba ísť do predčasných volieb. Dať v parlamente hlasovať o dôvere vláde označil za nezmysel.

Predstavitelia Sme rodina budú v utorok rokovať s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽaNO) o cieľoch, ktoré sú podmienkou ich podpory menšinovej vlády. Majú sa týkať prijatia exekučnej amnestie a podpory cestovného ruchu, prípadne reštaurácií, ktorých fungovanie ohrozuje po pandémii aj energetická kríza.

„Hlavne sa musí vyriešiť elektrická energia a plyn od 1. januára 2023,“ zdôraznil. Očakáva zhodu. „Ak ľudí masívne štát nepodporí, tak to nezvládnu,“ poznamenal. Avizuje tvrdé kroky. Môže ísť podľa neho napríklad o blokovanie vývozu elektrickej energie, zastropovanie cien či vyhlásenie stavu energetickej núdze.

https://standard.sk/244422/domacnosti-s-nizkou-spotrebou-dostanu-lacnejsiu-elektrinu-aj-bez-jej-uspor-hovori-galek/

Niektoré skupiny obyvateľstva budú podľa Kollára potrebovať energetické šeky. Dávať by sa podľa neho mali len sociálnym skupinám ohrozeným energetickou chudobou.

Kollár pripomenul, že Sme rodina rozkol vo vláde a vznik menšinového kabinetu nezapríčinilo. Skonštatoval, že pri každom zákone bude potrebné uchádzať sa o hlasy opozície. „Nerád by som bol vo vláde, ktorá by bola na špagáte od ĽSNS alebo Republiky,“ podotkol. V prípade blokovania parlamentu či obštrukcií nemá podľa neho zmysel „len kúriť a svietiť 20 mesiacov“, vtedy treba predčasné voľby.

Na otázku o postoji Sme rodina k prípadnému odvolávaniu Matoviča v parlamente poukázal, že hnutie je naďalej v koalícii a nemôže hlasovať za odvolanie akéhokoľvek ministra aktuálnej vlády.

Boris Kollár (pri rečníckom pulte). Foto: TASR/Jakub Kotian

15:04 Vašečka potvrdil, že sa o ňom ako o potenciálnom ministrovi školstva diskutovalo

Kto bude ministrom školstva závisí podľa poslanca Národnej rady SR Richarda Vašečku (OĽaNO) od premiéra Hegera, a tiež od vedenia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Kresťanskej únie. Potvrdil, že o ňom hovorili ako o potenciálnom ministrovi školstva, no je možné, že na pozície nových ministrov budú nominovaní odborníci, nie politici. Vašečka je s takýmto riešením stotožnený a po tejto funkcii netúži, hoci tvrdí, že je pripravený ujať sa jej. Vašečka to povedal pre portál Aktuality.sk.

Vašečka tvrdí, že ku konfesionalizácii školstva by nedošlo, jeho cieľom by bolo, aby mali všetky deti rovnaké podmienky, a to bez ohľadu na to, či navštevujú verejnú, súkromnú alebo cirkevnú školu. Vyššiu ambíciu nemá. Sexuálnu výchovu považuje za dôležitú, no nezavádzal by ju ako samostatný predmet, skôr by jej obsah rozdelil medzi jestvujúce premety. Za kľúčový považuje stále súhlas rodičov s tým, čoho sa ich dieťa bude zúčastňovať. Neštandardné formy sexuálnej výchovy podľa neho odmieta väčšina rodičov a nepovažuje za vhodné zachádzať do akéhokoľvek extrému.

Richard Vašečka. Foto: Matúš Zajac

V prípade, ak by sa stal ministrom školstva, za kľúčové považuje doriešenie akútnych vecí, ako sú energie či vojnová kríza na Ukrajine. Pripustil, že sú učitelia a školy, ktoré naplno nerozvíjajú potenciál detí. Myslí si, že by bolo vhodné podporovať a prezentovať tie školy, ktoré potenciál rozvíjajú, sú inovatívne a pestujú dobé vzťahy s rodičmi i s komunitou. Ku školám, ktoré takto nefungujú, je podľa Vašečku potrebné vyslať signál, že sa takýmto smerom treba uberať a podporovať ich v tom.

12:31 Premiér nepovažuje za potrebné žiadať parlament o vyslovenie dôvery

Požiadať parlament o dôveru vláde nie je potrebné. Myslí si to premiér Eduard Heger (OĽaNO). Tvrdí, že o vyslovenie dôvery sa žiada, keď sa vláda ustanoví a nie je povinné ju dávať pravidelne schvaľovať. Premiér pripúšťa, že by hlasovanie nemusel ustáť. Pokiaľ by požiadal o dôveru v parlamente pri 70 vládnych poslancoch, môže podľa svojich slov rovno podať demisiu.

„Myslím si, že v tomto momente ísť pred parlament, kde viete, že máte 70 hlasov a dať si deklarovať dôveru, to môžem rovno dať demisiu. Ale ak by som dal teraz demisiu, nevedeli by sme ľuďom dať nič. Do najbližších volieb, a nevieme, kedy budú, by Slovensko bolo v agónii a nevedeli by sme ľuďom priniesť žiadne opatrenia. Takémuto riziku Slovensko nevystavím,“ povedal premiér počas utorkovej tlačovej konferencie v Jelke.

Premiér nerozumie, prečo by mala byť na stole požiadavka na požiadanie o dôveru v parlamente. „Nie je to vôbec potrebné. Vieme, že v parlamente máme 70 hlasov, ale nebudeme utekať z lode, keď vidíme, že ideme do náročnej energetickej búrky,“ dodal Heger.

Heger nechcel ani v utorok hovoriť mená nových ministrov. Zverejní ich po tom, ako sa na nich dohodne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič doplnil, že v prípade obsadenia postov v parlamentných výboroch sú určité tradície. Záleží podľa neho od toho, ako sa bude SaS správať v opozícii.

https://standard.sk/244058/heger-oznamil-vstup-do-mensinovej-vlady/

10:58 Matovič je pôvodcom najväčšieho zla a prermiér Heger neexistuje, tvrdí Pellegrini

Vláda, ktorá vznikla po voľbách 2020, v pondelok definitívne skončila, a to s obrovskou hanbou, fiaskom a úplným zlyhaním. Takto zhodnotil súčasnú politickú situáciu na tlačovej besede predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini. Ten nazval ministra financií a lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča pôvodcom najväčšieho zla v slovenskej politike. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) podľa Pellegriniho slov neexistuje. Zároveň tvrdí, že predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár prevzal zodpovednosť za to, že „Matovič bude Slovensko terorizovať ďalšie mesiace“.

Predseda Hlasu-SD je presvedčený, že Kollár v záujme udržania si moci drží na poste lídra OĽaNO Matoviča a vládnu koalíciu. „Nemáme vládu ani zodpovednú, ani normálnu. Igor Matovič je prilepený k stoličke a za žiadnych okolností nie je možné tohto človeka odstrániť z jeho postu,“ dodal Pellegrini. Myslí si, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) bola opozíciou v koalícii a zbierala politické body. Odišla podľa neho v najhoršom možnom čase. „Bývalá vládna koalícia je naozaj absolútnym symbolom rozvratu v tejto krajine,“ doplnil.

Peter Pellegrini (pri rečníckom pulte) Foto: TASR/Milan Kapusta

Pellegrini ponúkol návrh na vyriešenie súčasnej situácie. „Riešením je dohoda na predčasných voľbách. Vyzývam kolegov z vládnej koalície, aby začali rokovať aj s opozíciou o príprave predčasných volieb. Ak sa dohodneme na predčasných voľbách, Hlas-SD urobí všetko pre to, aby do predčasných volieb republika nestagnovala,“ tvrdí predseda Hlasu-SD. Premiéra. Hegera vyzval, aby predstúpi pred parlament a požiada NR SR o vyslovenie dôvery.

„Chceme vidieť tých 76 ľudí, ktorí sú ochotní z dlhodobého hľadiska podporovať túto vládnu koalíciu,“ povedal Pellegrini. Predseda Hlasu nakoniec požiadal aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, „aby konečne intenzívnejšie vstúpila do riešenia tejto krízy, aby si sama vyžiadala pri nominácii nových ministrov od premiéra zoznam poslancov, ktorí podpisom súhlasili, že idú menšinovú vládu podporovať,“ uzavrel Peter Pellegrini.

PONDELOK

19:16 Uhrík apeluje na predčasné voľby

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík považuje za jediné čisté riešenie súčasnej situácie predčasné voľby. Podľa jeho slov Slovensko nepotrebuje spolok rozhádaných cirkusantov, ale silnú a zodpovednú vládu. Menšinovo sa podľa neho vládnuť nedá. Pripomína, že parlament čaká schvaľovanie štátneho rozpočtu.

18:57 Smer-SD: Rozpad koalície je neschopnosťou jej členov a ignoranciou záujmov ľudí

Pondelkový definitívny rozpad vládnej koalície je prejavom absolútnej neschopnosti jej členov a ignorancie záujmov ľudí v najťažších časoch zdražovania a oberania krajiny o suverenitu. Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Strana žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vyhlásila referendum vedúce k predčasným voľbám na 29. októbra.

„Smer-SD vytvoril zorganizovaním úspešnej petičnej akcie prezidentke legitímny nástroj, ako túto ústavnú krízu vyriešiť. Stačí, ak 29. októbra vyhlási referendum, ktoré bude viesť k definitívnemu pádu menšinovej vlády, a krátko po tom aj k predčasným voľbám, ktoré sú jediným legitímnym východiskom,“ povedal Fico.

Smer-SD pripomína, že prezidentka Zuzana Čaputová má podľa Ústavy SR povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Kritizuje, že chráni členov súčasnej koalície za každú cenu.

17:10 Sólymos: Je poburujúce, že náhradníkov za ministrov SaS hľadajú až teraz

Je absolútne poburujúce, že náhradníkov za ministrov SaS hľadajú až teraz. Vyhlásil to predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos. „Veď dva mesiace vedeli, že odídu,“ skonštatoval. Na nezodpovednosť súčasnej vlády podľa neho opäť doplatia ľudia a krajina.

Predseda platformy Most-Híd Aliancie Konrád Rigó si myslí, že nestabilná vnútorná politika v čase, keď za slovenskými hranicami zúri vojna, je veľmi nebezpečnou hrou. „Eduard Heger a Igor Matovič by si mali uvedomiť aj následky politickej nestability a spoločenského napätia,“ uviedol Rigó.

16:49 Hlas: Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby

Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby, tvrdí mimoparlamentná strana Hlas-SD v súvislosti s odchodom SaS z vlády. Vládna koalícia podľa strany skončila, a to s obrovskou hanbou, fiaskom a úplným zlyhaním. V prípade dohody na predčasných voľbách je Hlas-SD pripravený podporiť všetky potrebné návrhy k prijatiu pomoci pre ľudí a firmy. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Je nemysliteľné, aby sme boli v parlamente ďalšie mesiace svedkami ďalších hádok a urážania. Preto vyzývam všetky parlamentné politické strany, aby sme začali rokovania o termíne predčasných volieb,“ uviedol líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Strana vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby bezodkladne požiadal parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Vyzýva aj prezidentku republiky Zuzanu Čaputovú, aby si pred menovaním nových ministrov vyžiadala od premiéra 76 podpisov poslancov, ktorí mienia vládu podporovať. „Ak jej ich Eduard Heger nedonesie, je načase, aby sa prezidentka chopila iniciatívy a začala rokovania s politickými lídrami o predčasných voľbách,“ zdôraznil Pellegrini.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

16:07 Fico vyzval prezidentku, aby vyhlásila referendum o predčasných voľbách

Predseda opozičného Smeru Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vyhlásila referendum, ktoré bude viesť k predčasným voľbám. Fico o tom informoval na sociálnej sieti.

„Dnešný definitívny rozpad vládnej koalície je prejavom absolútnej neschopnosti jej členov a ignorancie záujmov ľudí v najťažších časoch zdražovania a oberania krajiny o suverenitu,“ vyhlásil.

Fico tvrdí, že Smer-SD vytvoril zorganizovaním petičnej akcie prezidentke legitímny nástroj, ako ústavnú krízu vyriešiť. „Stačí, ak 29. októbra vyhlási referendum, ktoré bude viesť k definitívnemu pádu menšinovej vlády a krátko po tom aj k predčasným voľbám,“ poukázal šéf Smeru. Tie sú podľa neho jediným legitímnym východiskom.

15:25 Matovič po odchode SaS z vlády: Opozícia v koalícii odchádza do opozície

Opozícia v koalícii odchádza do opozície, komentoval líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič odchod SaS z vlády. Naznačil, že líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík uteká pred zodpovednosťou, a označil to za zbabelosť.

„Podľa toho, čo nám dnes na rozlúčku povedali, idú nám v parlamente s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo. Peklo, na ktoré doplatia len a len obyčajní ľudia,“ skonštatoval Matovič na sociálnej sieti. Dodal, že nadchádzajúca doba bude pre všetkých ťažká.

Matovič po rokovaní vlády povedal, že počíta s odvolávaním z funkcie ministra financií v Národnej rade SR. „Sulík pri svojej nenávisti neodolá pokušeniu,“ podotkol. Skonštatoval, že je „vo hviezdach“, či vláda dovládne do konca riadneho volebného obdobia.

Menšinová vláda by sa tiež podľa neho nemala báť predkladať zákony. „Ak sa nájde podpora, zákon prejde,“ poznamenal Matovič. SaS zároveň vyzval, aby nerobila „s mafiou a fašistami spoločne zle vláde“.

15:31 Šimečka: Rozpad vlády je zlyhaním celej politickej generácie,ktorá sľúbila zmenu

Rozpad tejto vlády je zlyhaním celej jednej politickej generácie, ktorá ľuďom v roku 2020 sľubovala zmenu a dostala na ňu vládny mandát. Predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka to uviedol v súvislosti s odchodom ministrov SaS z vlády. Primárnu zodpovednosť za zlyhanie podľa neho nesie líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

„Zažívame najťažšiu inflačnú a energetickú krízu, na našich hraniciach sa bojuje. Občania sú z toho traumatizovaní a právom sa obávajú blížiacej sa zimy. No koalícia namiesto hľadania riešení dospela k rozpadu. Je to nepochopiteľný a obrovský hazard s dôverou a životnou úrovňou ľudí na Slovensku,“ komentoval Šimečka. Igor Matovič a jeho osobné spory s predsedom SaS Richardom Sulíkom podľa predsedu PS otrávili slovenskú politiku.

Michal Šimečka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

15:27 Ministri za SaS podali demisiu

Zvyšní traja ministri zo strany SaS podali v pondelok demisiu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok tak nasledovali lídra strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Sulík podotkol, že od pondelka sú tak všetci ministri SaS v demisii. Hovorí o odchode SaS do opozície.

„To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat,“ podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády. Partneri mali podľa slov Sulíka dva mesiace na to, aby sa zariadili a ukázali, že im na krajine záleží. Sulík opakovane kritizoval ministra financií Matoviča. Hovoril o jeho konfliktoch či neschopnosti, spolupráci s fašistami, znásilňovaní legislatívneho procesu a rozvrate verejných financií. Nádejou na zmenu bol podľa Sulíka premiér Eduard Heger (OĽaNO), no nechal sa Matovičom šikanovať. Dodal, že po dvoch rokoch tak končia vo vláde, v ktorej robili kvalitnú robotu. „Ostáva po nás kus dobrej práce a sme na ňu hrdí,“ doplnil s tým, že odchádzajú do opozície. „Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou,“ poznamenal.

Richard Sulík. Foto: TASR/Jakub Kotian

Sulík odmieta obvinenie, že by utekal pred zodpovednosťou. Rád by ostal vo vedení rezortu a pokračoval v práci. Stačí podľa neho, ak by Matovič odišiel, a Sulík by sa vrátil dokončiť rozpracované. Čo sa týka ďalšej práce v parlamente, Sulík avizoval rokovanie poslaneckého klubu SaS na utorok (6. 9.). Následne budú informovať o krokoch k jednotlivým zákonom, a to aj k otázke skrátenia volebného obdobia. Ozrejmil, že zmeny pri dlhovej brzde podporia, ak s nimi prejde aj daňová brzda. Na rozpočet je podľa slov Sulíka ešte čas a bude závisieť od toho, čo v ňom bude. Odmieta však oberanie obcí o financie či niektoré škodlivé opatrenia.

Zároveň uviedol, že budú mať záujem o post podpredsedu parlamentu. Aktuálne ho za SaS zastáva Milan Laurenčík, ktorý je však náhradníkom za ministrov. Strana bude navrhovať Martina Klusa. Rovnako budú mať záujem, aby vo funkcii ostali aj ich predsedovia výborov. Pri otázke ich odvolania poukázal na počet poslancov v klube SaS. „Ak majú aspoň v nejakých otázkach záujem o týchto 21 hlasov, tak nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji,“ uviedol.

Gröhling podotkol, že zotrvanie Matoviča vo funkcii považuje za pochovanie akejkoľvek šance na normálne a zodpovedné vládnutie. Podobne to vníma aj Kolíková. S Matovičom sa podľa nej nedá vládnuť a dokončiť reformy, pretože si nevie vážiť koaličného partnera a pošliapava princípy právneho štátu. Korčok pri svojom odchode argumentoval aj tým, že je nominantom SaS. Podotkol, že doteraz nie je známe ďalšie fungovanie trojkoalície v menšinovej vláde, preto si nevie predstaviť ani svoje zotrvanie v nej. Upozornil na možnú nestabilitu, ktorá by sa mohla prejaviť aj v zahraničnopolitických otázkach či zmene proeurópskeho smerovania Slovenska.

Mária Kolíková. Foto: TASR/Jaroslav Novák

14:51 Premiér oznámil vstup do menšinovej vlády

Premiér Eduard Heger oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

SaS a ministri za jej stranu podajú v pondelok prezidentke svoje demisie. „Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi,“ povedal Heger s tým, že je na tom v koalícii zhoda.

Najväčšou prioritou schvaľovania v parlamente budú zákony v súvislosti s energetickou krízou. „Predpokladám, že z tohto pohľadu bude aj podpora v parlamente väčšinová, lebo to bude pomoc ľuďom,“ poznamenal predseda vlády.

Ďalej budú podľa Hegera dôležité zákony k plánu obnovy. Očakáva, že návrh, ktorý prinesú na jeseň, podporí aj SaS. Pri podpore zákonov z programového vyhlásenia vlády pôjde o konkrétne politické rokovania.

13:54 Naď: Namiesto ministrov SaS sú navrhnutí špičkoví odborníci

Koalícia má na stole návrhy nových ministrov po odchode SaS z vlády, ktorí majú byť „nespochybniteľní špičkoví odborníci“. Počas pondelkového rokovania vlády to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Pre mňa je dôležitejšie, aké mená budú navrhnuté, ako to, ktorá strana bude za tie rezorty zodpovedná,“ poznamenal Naď.

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) skritizoval za to, že sa rozhodol odísť v čase energetickej krízy. „Odísť z koalície, keď nás ľudia najviac potrebujú, je nezodpovedné,“ povedal. Minister tvrdí, že nikto SaS z vlády nevyháňa, je jej legitímne právo odísť z koalície. „Jediný, kto vyháňa z vlády SaS-ku, je SaS sama,“ podotkol. Naď zároveň poukázal, že traja zo štyroch koaličných partnerov sú „v pohode s tým, že Igor Matovič je ministrom“.

Jaroslav Naď. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Trojkoalícia bude pokračovať v menšinovej vláde a urobí všetko preto, aby vydržala. Koalícia bude podľa Naďa v menšinovej vláde dávať zákony, ktoré sa týkajú plánu obnovy, budú vychádzať z programového vyhlásenia vlády (PVV) a týkajú sa zahraničnej a bezpečnostnej politiky. „Predpokladám, že na tie sa nájde väčšina v Národnej rade SR,“ povedal Naď s tým, že menšinová vláda je problematická vec. Bude rád, ak SaS bude hlasovať za zákony, za ktoré hlasovala v PVV. Poukázal, že menšinovú vládu majú aj iné krajiny v Európskej únii.

Predčasné voľby považuje Naď v tejto chvíli, keď je inflácia, vojna a energetická kríza, za nezodpovedné. V prípade, že by boli predčasné voľby, bude to znamenať návrat mafie, ktorá bude podľa Naďa vládnuť s fašistami.

13:36 Matovič hovorí o nominantoch na ministerské posty z radov odborníkov

Ministrov za SaS by mali po ich demisii nahradiť nominanti z radov odborníkov, a nie straníci. Mali sa na tom predbežne dohodnúť koaliční partneri. Uviedol to predseda hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič v relácii rádia Expres. S partnermi majú ďalej rokovať. To, kedy predložia mená nominantov prezidentke SR Zuzane Čaputovej, je podľa Matovičových slov otázka na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Podotkol, že ešte v nedeľu (4. 9.) mali k tomu stretnutie s partnermi.

Matovič zopakoval, že z postu ministra financií neodchádza. Opiera sa o rozhodnutie poslaneckého klubu OĽaNO. Jeho väčšina mala hlasovať, aby vo funkcii ostal a neustupoval vydieračom. Výnimkou mali byť dvaja alebo traja ľudia, ktorí mali povedať, že by na jeho mieste asi odišli.

SaS podľa jeho slov popoludní povalí tretiu protikorupčnú demokratickú vládu. Tvrdí tiež, že vydiera a poza chrbát si kupuje poslancov OĽaNO. Napríklad Juraja Krúpu, ktorý odišiel z klubu OĽANO do SaS. Podľa Matovičových slov mu sľúbili miesto na kandidátke. Hovorí o ohrozovaní demokracie a korupcii. Liberáli navyše podľa lídra OĽaNO nevylúčia spoluprácu s Ficom.

Sulíka označil za „totálne neschopného diletanta“. Pripomenul, že predseda vlády organizoval stretnutia k riešeniu energetickej krízy a Sulík nebol schopný prísť s návrhmi. Matovič zároveň deklaroval pomoc rodinám. Tvrdí, že presadia body z požiadaviek, ktoré predložili SaS. „Budeme predkladať návrhy a kto za ne zahlasuje, zahlasuje, kto nezahlasuje, nezahlasuje,“ dodal.

Liberáli podľa Matoviča utekajú z boja a Sulík si diktuje podmienky v čase, keď majú ľudia iné problémy. Podotkol, že SaS nemôže dať v parlamente sama návrh na jeho odvolanie z funkcie ministra. Pripomenul, že nemá potrebných 30 podpisov a musela by sa „spiknúť“ s mafiou zo Smeru-SD, Hlasu-SD a s fašistami.

10:52 Ak Sme rodina bude môcť splniť program, má zmysel vládnuť s Matovičom

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak tvrdí, že každý si mal pred voľbami 2020 zvážiť, či vie napĺňať program vo vláde s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom. „Vláda nie je spolok kamošov a o tom, aká je vláda, rozhodli ľudia vo voľbách. Ak Sme rodina bude vedieť napĺňať program, ktorý sme sľúbili, tak kvôli našim voličom má zmysel vládnuť s Matovičom,“ povedal Krajniak pred pondelňajším rokovaním vlády.

Uviedol, že nejaké mená možných nových ministrov sú, no nešpecifikoval ich. Pýta sa, či stálo za to, že v aktuálnej situácii ľudia z rezortu hospodárstva odchádzajú, keď vidia, čo Slovensko čaká. „To nestálo za to. Ale to si musia zvážiť oni,“ podotkol.

Milan Krajniak. Foto: TASR/Martin Baumann

10:44 Remišová: Na ministerské posty by mohli nastúpiť aj nestranníci

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) zopakovala, že odchod ministrov za SaS v súčasnej situácii považuje za nezodpovednosť. Ak by naozaj k demisii prišlo, spomína návrh obsadiť uvoľnené ministerské posty nestrannými odborníkmi. Chce, aby šlo o dohodu všetkých troch koaličných partnerov.

Pre Remišovú sú podľa jej slov dôležité posty ministra zahraničných vecí a hospodárstva. Riešenie energetickej krízy, ktoré bude nový minister navrhovať, musí byť predmetom kompromisu, podotkla. V prípade cien energií Remišová upozornila, že žiadne konkrétne riešenia zo strany vedenia rezortu hospodárstva na stole zatiaľ nie sú.

Veronika Remišová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

10:30 Kremský: Manipulátorom a vydieračom sa neustupuje

Manipulátorom a vydieračom sa jednoducho neustupuje, napísal na sociálnej sieti predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) na adresu strany Sloboda a Solidarita (SaS). Zároveň tvrdí, že SaS si za odchod z vlády môže sama. Kremský je presvedčený, že celý problém spočíva v tom, že predseda SaS Richard Sulík sa neznesie s lídrom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorom Matovičom. Zároveň doplnil, že v hnutí sa rozhodli pokračovať ďalej, so Sulíkom či bez neho.

„Namiesto toho, aby na začiatku júla Sulík odišiel z vlády, celé prázdniny otravoval Slovensko svojimi ultimátami a teatrálnymi výstupmi. Aj teraz pre istotu odchádzate z vlády na dvakrát, aby mali médiá o čom dlhšie písať,“ napísal Kremský. Ministrom odkázal, aby už odišli a pôsobili aspoň ako konštruktívna opozícia. „Predčasné voľby nechcete, tak pomôžte prijať zákony v prospech občanov Slovenska a nehádžte na nás, že chceme vládnuť s fašistami. Záleží na vás, aký bude ich vplyv v parlamente, aké karty im dáte do rúk,“ oslovil v statuse SaS.

Peter Kremský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kremský považuje SaS za opozičnú stranu v koalícii, ktorá politikárči, osobne útočí a snaží sa očierňovať hnutie OĽaNO a najmä jeho lídra. „Robiť z Matoviča blázna, človeka neschopného viesť ministerstvo, nevzdelanca a najväčší problém Slovenska? Všimnite si, kto to dookola opakuje. Kto sa snaží dehumanizovať Matoviča spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani fašisti, ani komunisti,“ napísal Kremský. Zároveň dodal, že SaS vydáva Slovensko do rúk mafie a oligarchov, zjednotili si slovník s Robertom Ficom (Smer-SD) i Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a „naladili sa na vlnu, na ktorej jazdia extrémisti“.

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti je presvedčený, že našiel odpoveď, prečo Sulík odišiel z postu ministra hospodárstva. „Slabý článok reťaze, lenivosť, nezodpovednosť a Dubaj ako prechodné bydlisko namiesto poctivej práce. A, samozrejme, vidina valiacej sa krízy, ktorá bude odoberať percentá všetkým, ktorí budú pri moci,“ skonštatoval Kremský. Na záver dodal, že ani dnes sa postoj OĽaNO nemení. „Neutekáme z boja za Slovensko, kde sa bude žiť lepšie,“ uzavrel.

10:26 Sulík nepozná meno svojho nástupcu, ministri SaS pravdepodobne podajú demisiu

Ak líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič „prestane byť prilepený na stoličke ministra financií a odíde z vlády“, minister hospodárstva v demisii sa okamžite vráti na ministerstvo aj s celým svojím tímom, povedal šéf SaS Richard Sulík pred pondelňajším rokovaním vlády.

Dodal, že dokončia všetku prácu, ktorá je v rezorte rozrobená. Sulíka zároveň mrzí, že nikto z OĽaNO nevyužili dva mesiace, ktoré SaS poskytla hnutiu, na rozhodnutie. „Neudialo sa nič, okrem troch viac-menej zbytočných stretnutí,“ dodal Sulík. Podľa neho je desať požiadaviek, ktoré ponúklo OĽaNO pre zachovanie koalície, neprijateľných, zároveň však povedal, že sú pripravení o nich rokovať.

Minister hospodárstva Sulík stále nepozná meno svojho nástupcu vo vedení rezortu. Viaceré požiadavky OĽaNO sú podľa jeho slov pre SaS neprijateľné, napriek tomu je strana o zvyšku návrhov pripravená rokovať po demisii ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Za najpravdepodobnejšie však považuje, že popoludní podajú ministri z SaS demisiu.

https://standard.sk/243666/matovic-je-rozhodnute-sas-v-pondelok-povali-tretiu-vladu/

Sulík podotkol, že meno svojho nástupcu vo vedení ministerstva nepozná, hoci je už niekoľko dní v demisii. Mrzí ho, že OĽaNO nevyužilo dvojmesačné ultimátum. „Igor Matovič vedel, že neodstúpi a trestuhodne premárnil čas, ktorý sme dali na odovzdanie ministerstva,“ poznamenal Sulík. Odmieta, že by utekal pred zodpovednosťou.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) predpokladajú, že demisiu podajú v priebehu pondelka.

09:31 Prezidentka bude zvažovať mená nových ministrov, nevidí dôvod predlžovať agóniu

,,Predovšetkým sa budem rozhodovať až potom, ako demisie budú doručené, čo pravdepodobne nastane. V prvom rade potrebujem návrh kandidátov od premiéra na uvoľnené štyri posty,“ povedala prezidentka. Deklarovala, že po návrate z dlhodobo plánovanej služobnej cesty bude jej priorita, aby zabezpečila funkčnosť vlády nástupom nových ľudí.

Čo sa týka demisie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), hlava štátu považuje do istej miery za absurdné výzvy zo strany OĽaNO, aby ostal vo funkcii, a to vzhľadom na ich kritiku voči nemu. ,,Sme v ťažkej situácii ako krajina, Slovensko ide do kritických čias a potrebuje funkčnú vládu. Predstava, že minister, ktorý je teraz kritizovaný zo stany reprezentantov OĽaNO, by mal zotrvať vo vláde z ich požiadavky, považujem za dosť absurdné. Vláda potrebuje fungovať, kooperovať, aby konečne neriešila problémy seba, ale krajiny,“ podčiarkla s tým, že aj po dvoch mesiacoch konflikt vo vláde pretrváva. Reagovala tak na otázku, či prijme alebo neprijme demisiu ministra hospodárstva.

Prezidentka pripomenula, že už minulý týždeň požiadal premiéra, aby sa pondelkom skončili všetky konflikty a vyjednávania. Apeluje na funkčnú vládu a pripomína aktuálnu energetickú krízu.

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

08:44 Gröhling: Veľmi rád zostanem, ale nemôžeme fungovať s Matovičom

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) veľmi rád zostane a s celým tímom bude pokračovať ďalej vo všetkým reformách a opatreniach, ale nemôže fungovať s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO). Uviedol to v prvý deň školského roka 2022/2023 v Malackách, ktorý je zároveň dňom jeho demisie. Tú podá počas pondelka.

„Nemôžeme neustále žiadať o finančné prostriedky, ktoré sú potrebné pre školstvo, nedostávať ich a potom počúvať, že o ne vôbec nežiadame,“ povedal minister školstva. Zároveň v pondelok ráno nevedel povedať, čo by sa malo udiať, aby zo svojho postu neodstúpil.

Gröhling potvrdil, že v nedeľu (4. 9.) telefonoval s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ten mu podľa jeho slov potvrdil, že minister financií zostáva a nepodá demisiu. „Dnes, keď otvoríme školský rok, pôjdem do prezidentskej podateľne a následne podám svoju demisiu,“ priblížil.

To, že končí na poste šéfa rezortu školstva a podá demisiu, je podľa neho „veľmi zvláštny pocit“. „Je to zmiešanie všetkého, čo človek dokáže absorbovať. Je tam čiastočne aj hnev, že kvôli jednému človeku, ktorý nejakým spôsobom traumatizuje celú spoločnosť a školstvo ako také, musí prestať rozvoj a pokračovanie v rámci modernizácie školstva,“ povedal Gröhling. Ako dodal, zároveň je pre neho nepochopiteľné, že na základe rozhodnutia jedného človeka, ktorý prináša nápady, ako si zmyslí a ako sa ráno zobudí, ich ďalej presadzujú aj poslanci v Národnej rade SR. „Nie aby sa pozreli na výkonnosť celej vlády a uľahčili to aj premiérovi tejto krajiny,“ uzavrel ešte aktuálne stále platný minister školstva.

Branislav Gröhling na základnej škole v Malackách. Foto: TASR/Pavel Neubeuer

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽaNO odmietlo. V stredu (31. 8.), keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽaNO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy. Ak ich SaS podporí, Matovič má z vlády odísť. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až po Matovičovom odchode.

Šéf SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu z funkcie ministra hospodárstva. Ostatných ministrov za SaS požiadal, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka. Dodal, že Matovičovi tak dávajú čas na to, aby odstúpil.

(tasr, sita)


Ďalšie články