Erdogan podporil a zopakoval Putinove výhrady k vývozu obilia z Ukrajiny

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje za oprávnené výhrady ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tvrdí, že obilie vyvážané z Ukrajiny v rámci dohody podporovanej OSN smeruje skôr do bohatých ako do chudobných krajín. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Agentúra pripomenula, že cieľom dohody o vývoze obilnín z Ukrajiny, podpísanej v júli, bolo zabrániť globálnej potravinovej kríze tým, že sa zaručí bezpečný vstup lodí do ukrajinských prístavov a vyplávanie z nich, čo má umožniť vývoz desiatok miliónov ton obilia. Dohoda napomáha aj ruský vývoz.

„To, že dodávky obilia smerujú do krajín, ktoré uplatňujú tieto sankcie (voči Moskve), Putina znepokojuje. Aj my chceme, aby sa začali dodávky obilia z Ruska,“ povedal Erdogan na tlačovej konferencii v Chorvátsku.

Turecký prezident dodal, že o tejto téme diskutovať s Putinom v Samarkande.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok