Prajem jej mučivú smrť, napísala pred skonom kráľovnej Alžbety II. americká akademička

Americká profesorka svojou nenávistnou reakciou na zdravotné problémy a neskôr smrť Alžbety II. pobúrila aj Jeffa Bezosa. Dištancovala sa od nej tiež jej alma mater, súkromná univerzita Carnegie Mellon.

uju-anya-900x600 Uju Anyová. Foto: Carnegie Mellon University

Štvrtkové úmrtie britskej panovníčky Alžbety II. podnietilo aj množstvo nenávistných reakcií. Prekvapivé však je, že prišli aj z pomerne vysokých miest v samotnom západnom svete.

Azda najväčšiu pozornosť vyvolala séria internetových príspevkov Uju Anyovej, ktorá je profesorkou súkromnej univerzity Carnegie Mellon, ktorá sa nachádza v americkom Pittsburghu. Okrem iných na ne upozornil britský denník Independent.

„Počula som, že hlavný monarcha zlodejského znásilňujúceho genocídneho impéria konečne zomiera. Nech je jej bolesť neznesiteľná,“ napísala vo štvrtok akademička na Twitteri. Príspevok, ktorý publikovala ešte pred smrťou kráľovnej, neskôr zmazala.

V nasledujúcom vyjadrení však opäť napísala: „Tá úbohá žena a jej krvilačný trón do**bali generácie mojich predkov na oboch stranách rodiny a dohliadala na vládu, ktorá sponzorovala genocídu, ktorú moji rodičia a súrodenci prežili,“ hnevala sa. „Nech zomrie v agónii,“ dodala profesorka.

„Prajem jej mučivú bolestivú smrť, akú spôsobila miliónom ľudí,“ alebo „p**eb sa aj s tvojou úctou ku genocídnym kolonizátorom,“ reagovala ďalej na rozhorčené reakcie používateľov, ktorí ju okrem iného upozorňovali, že podobné slová nie sú hodné jej postavenia a nemala by ich adresovať ani svojim najväčším nepriateľom.

Pokračovala aj po smrti

O niekoľko hodín neskôr oficiálny twitterový účet kráľovskej rodiny oznámil, že kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok vo svojom sídle Balmoral vo veku 96 rokov.

Po správe o skone kráľovnej sa Anyová opäť vrátila na Twitter, aby potvrdila, že nebude vyjadrovať „nič iné, len pohŕdanie“ „monarchovi, ktorý dohliadal na vládu, ktorá sponzorovala genocídu, ktorá zmasakrovala a vysídlila polovicu mojej rodiny“, čím zrejme narážala na nigérijskú občiansku vojnu v 60. rokoch minulého storočia.

Univerzita sa dištancovala, pohoršený je aj Bezos

Vulgárne správanie pohoršilo aj v súčasnosti tretieho najbohatšieho človeka na planéte Jeffa Bezosa, zakladateľa internetovej spoločnosti Amazon. „Toto je niekto, kto vraj pracuje na tom, aby bol svet lepší? Ja si to nemyslím. Wow,“ začudoval sa miliardár.

Krátko po sérii nenávistných príspevkov sa od Anyovej dištancovala aj jej univerzita. „Netolerujeme urážlivé a nežiaduce správy, ktoré dnes Uju Anyová zverejnila na svojom osobnom účte na sociálnej sieti. Slobodné vyjadrenie je jadrom poslania vysokoškolského vzdelávania, avšak názory, ktoré zdieľala, absolútne nereprezentujú hodnoty inštitúcie ani štandardy diškurzu, ktoré sa snažíme podporovať,“ odkázala Carnegie Mellon.

Anyová, ktorá sa na Twitteri označuje za „antirasistku“ a „feministku“, sa narodila v Nigérii nigérijskému otcovi a matke z Trinidadu a Tobaga. Obe krajiny boli kolonizované Britmi. Nigéria sa osamostatnila v roku 1960, Trinidad a Tobago nasledovali o dva roky neskôr. Kauzalita medzi postavou Alžbety II. a zločinmi kolonializmu je však podľa kritikov veľmi otázna.

Čierni a hnedí by vraj smútiť nemali

V podobnom duchu ako Anyová sa vyjadril aj bývalý anglický futbalista Trevor Sinclair. Ten pre zmenu uviedol, že „čierni a hnedí“ ľudia by nemali smútiť nad odchodom kráľovnej, pretože počas svojej vlády umožnila „prekvitanie“ rasizmu.

Spojené kráľovstvo sa pritom počas vlády Alžbety II. stalo jednou z najviac inkluzívnych krajín na Zemi, pokiaľ ide o postoj k etnickým menšinám. Za všetko hovoria čerstvé správy, podľa ktorých najdôležitejšie ministerské posty v krajine získali ich príslušníci. Novou ministerkou vnútra je Suella Bravermanová, ktorej rodičia pochádzajú z Maurícia a Kene. Novým ministrom zahraničia je James Cleverly, ktorého matka sa narodila v Sierra Leone. Post šéfa rezortu financií napokon obsadil Kwasi Kwarteng, ktorého rodičia pochádzajú z Ghany.


Ďalšie články